Index Vakbarát Hírportál

Egy apró európai országból kaphat nem várt segítséget Orbán Viktor

2024. január 19., péntek 15:00

Az újonnan megválasztott luxemburgi miniszterelnök abban bízik, hogy közvetítésével az Európai Unió és Magyarország egyaránt jól jár.

Luc Frieden Budapestre látogatna, hogy megtörje a jeget. Luxemburg az Európai Unió hat alapító tagjának egyike, és ez is szerepet játszott abban, hogy a kicsiny ország képviselői eddig három ciklusban töltötték be az Európai Bizottság elnöki posztját. A diplomáciai hagyományra építve reméli az új kormányfő, hogy a tagországok egymás közötti kapcsolatait egyengetheti.

„Magyarország Európa-pártibb, mint gondolnánk” – nyilatkozta Frieden a Politicónak adott nagyinterjúban. A közös cél csak a különböző nézetek elfogadásával érhető el – véli a miniszterelnök.

Orbán Viktor már azelőtt a többségtől eltérő, más álláspontot alakított ki egyebek között Ukrajna uniós tagságáról, a hosszú távú költségvetésről és a migrációról, hogy az új luxemburgi miniszterelnök a tavalyi év végén elfoglalta volna helyét a csúcsértekezleti kerekasztalnál.

A legutóbbi, decemberi találkozón a magyar miniszterelnök elhagyta a termet, és „kávézni ment”, hogy a többiek megállapodhassanak a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával.

Frieden újra közéjük ültetné Magyarország „erős emberét”.

Ehhez „jobban meg kell ismernem Orbán Viktor” – jelentette ki négy hónappal azok után, hogy elfoglalta hivatalát a nagyhercegség fővárosában, és ezzel véget vetett Xavier Bettel egy évtizedes hatalmának. A volt kormányfő most a külügyminiszteri tisztséget tölti be a koalíciós kormányban.

Budapesti látogatás

„Ha valaki nem ért egyet más politikájával, meg kell próbálnia megérteni, honnan érkezett” – érvel Frieden. Az Európai Parlament legnagyobb frakciójának, a jobbközép Európai Néppártnak a tagja fontolóra vette: „az elkövetkező hónapokban Magyarországra utazik, hogy jobban megértse a magyar álláspontot”.

Utoljára novemberben járt magas rangú európai tisztségviselő Budapesten, amikor Charles Michel, az Európai Tanács elnöke arról próbálta meggyőzni vendéglátóját, Orbán Viktort, hogy kezelje rugalmasabban Ukrajna uniós csatlakozásának kérdését.

Ezt végül a csúcson úgy oldották meg, hogy a német kancellár udvariasan megkérte a magyar kormányfőt, tartson egy kávészünetet, így nélküle átment a javaslat. Ugyanakkor Orbán megvétózta a Kijevnek szánt, 50 milliárd eurós segélycsomagot.

A reformok reményében

Donald Tusk visszatérésével Magyarország a jogállamisági vitában fontos szövetségesét veszítette el a lengyelországi választások után. Orbán Viktor elszigeteltségéért Frieden szerint részben az EU is okolható.

Néha megdöbbent, hogy milyen kevés erőfeszítést tesznek egyesek annak megértésére, mit gondol a másik fél

– magyarázta a luxemburgi kormányfő.

A jobbközép Keresztényszociális Néppárt miniszterelnöke novemberi hivatalba lépése óta tárgyalt Emmanuel Macron francia államfővel, Olaf Scholz német kancellárral, valamint kollégáival a Beneluxból, Alexander de Croo, belga és Mark Rutte leköszönt holland miniszterelnökkel.

„Magyarország sokat szenvedett a szovjet uralom alatt”, ezért átérzi az idegen megszállás súlyát – utalt Frieden Moszkva ukrajnai inváziójára.

Arra is figyelmeztetett azonban, hogy Magyarországnak is ki kell vennie részét a „brüsszeli kapcsolatok” rendezéséből. Az uniós források tetemes részét azért jegelték, mert az uniót aggasztja a demokrácia hanyatlása és a jogállamiság eróziója.

Remélem, végrehajtanak néhány reformot, hogy ismét normálisabb kapcsolat alakulhasson ki Brüsszel és Magyarország között

– bizakodott Frieden.

(Borítókép: Luc Frieden 2023. december 13-án. Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP)

Rovatok