Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban bekeményítenek a műalkotásokat rongáló klímaaktivistákkal szemben

2024. január 19., péntek 06:25

Az olasz parlament csütörtökön elfogadta a műemlékek és kulturális jelentőségű helyszínek megrongálóinak szigorúbb bírságolásáról szóló törvényt radikális klímaaktivisták akcióit követően.

A római parlament alsóháza 138 szavazattal 92 ellenében fogadta el Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter előterjesztését, amelyet a felsőház már tavaly nyáron jóváhagyott, és az most így hatályba is léphet.

Az utóbbi hónapokban az Utolsó Nemzedék nevű klímavédelmi csoport aktivistái festékkel, illetve egyéb módon csúfítottak el műemlékeket, épületeket, illetve műalkotásokat Olaszország-szerte, így célpontjaik között volt egyebek között a római Trevi-kút, a firenzei Palazzo Vecchio és a milánói La Scala operaház. 

Az Index is írt már korábban arról, hogy világszerte egyre nagyobb számban fordul elő a klímaaktivista csoportok akár művészeteket felforgató tevékenykedése. Ilyen jellegű „akciók” előfordultak már Londonban, Ausztráliában, Belgiumban, de Berlinben is. 

Az új olasz jogszabály értelmében 40 ezer euróig (15 millió forint) terjedő bírságot szabhatnak ki a műemlékek elcsúfítóira, amely összeg 60 ezer euróig (23 millió forint) emelhető, amennyiben a kulturális örökségben károkat okoznak. A jelenlegi szabályozás 1500-tól 15 ezer euróig terjedő bírságok kiszabását teszi lehetővé.

A törvény ezen felül rendelkezik arról is, hogy a kulturális minisztérium a befolyó bírságok összegét felhasználhatja a műemlékek tisztítására, illetve renoválására – írja az MTI. 

A mai egy csodálatos nap az olasz kultúra, különösen pedig a nemzet művészeti és építészeti öröksége számára

– hangsúlyozta Sangiuliano közleményében az „ökovandálokról” szóló törvényként ismertté vált jogszabály elfogadására utalva.

Rovatok