Index Vakbarát Hírportál

Egyre közelebb van Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója

2024. január 22., hétfő 15:34

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője egy interjúban beszélt arról: előrelépést tettek azzal kapcsolatban, hogy találkozhasson a magyar miniszterelnök és az ukrán elnök.

Csaknem egy évvel ezelőtt, 2023 februárban jelentek meg először hírek arról, hogy Orbán Viktor találkozhat Volodimir Zelenszkijjel, miután az ukrán vezető Kijevbe hívta őt egy uniós rendezvényen. 

A találkozót azóta a magyar kormány odázta el, több feltételt is szabtak az ukrán kormányzatnak. Az utóbbi hetekben a kérdés ismét napirendre került, és jelzésértékű, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter január 29-én találkozik Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel.

Andrij Jermakot nemrég az Interfax hírügynökség kérdezte arról a telefonbeszélgetésről, amelyet Szijjártó Péterrel folytatott pénteken, és arról, hogy létrejöhet-e a találkozó. Az elnöki hivatal vezetője azt mondta:

Határozottan haladunk afelé, hogy létrejöjjön a Zelenszkij és Orbán közti találkozó.

Mint mondta, ez lesz a legfontosabb feladata a január 29-i külügyminiszteri egyeztetésnek is. Hozzátette, hogy a magyar miniszterelnök és az ukrán elnök találkozóját a lehető legalaposabban elő akarják készíteni, és tisztázni akarják, hol és mikor találkozhat a két fél, és milyen egyezményekről állapodhatnak meg. 

Lesz miről beszélniük 

Andrij Jermak azt is elismerte, hogy rengeteg kérdést rendezni kellene a két fél közt. „Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja. Ezért beszélnünk kell velük, konstruktív párbeszédre van szükségünk” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a magyar fél álláspontja változott-e meg, vagy miért kerülhet most sor a találkozóra, Jermak azt mondta:

Fogalmazzunk úgy, valószínűleg Magyarország álláspontja változott meg a két éve zajló háború, az Európai Unió irányába tett előrelépésünk és a NATO felé való közeledésünk miatt. Tehát sok tényező áll emögött. 

Megjegyezte azt is, hogy a világ általánosságban „az erőseket tiszteli”, és Ukrajna most, ebben a „tragikus háborúban” több évtizedre vagy évszázadra bizonyította az erejét.

A magyar kormány részéről Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy év végi interjúban azt mondta a lehetséges Orbán–Zelenszkij-találkozóról„a fotósok és a tévéstábok kedvéért már volt ilyen beszélgetés Argentínában. Ha viszont érdemi eredményt szeretnénk, akkor egy ilyen találkozót elő kell készíteni. Ha az ukrán vezetés nem csak a látszat kedvéért szeretne csúcstalálkozót, azt mi üdvözöljük. Ebben az esetben a két külügyminiszternek kell előkészíteni a megbeszélést. Ezt a miniszterelnök az ukrán elnöknek is elmondta”.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit hétfőn is percről percre követjük.

Rovatok