Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb a feszültség az uniós csúcs körül

2024. január 31., szerda 09:17

Feszült izgalom övezi a csütörtöki uniós csúcstalálkozót, ahol végre megállapodás születhet az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyről, miután egy kiszivárgott európai tanácsi dokumentum szerint az EU végleg megvonhat minden uniós forrást Magyarországtól, ha újból vétót emel a pénzügyi támogatás ellen. Az Európai Mozgalom főtitkára ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Elegünk van Orbán zsarolásából.”

A csütörtöki uniós csúcstalálkozón végre megállapodás születhet az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyről, amelyet egyre nagyobb feszültség övez, miután a Financial Times című brit üzleti napilap vasárnap késő este online publikált cikkében egy kiszivárgott európai tanácsi dokumentumra hivatkozva azt írta,

az EU végleg megvonhat minden uniós forrást Magyarországtól, ha újból vétót emel az Európai Unió többéves pénzügyi keretéből (MFF) Ukrajnának szánt pénzügyi támogatással szemben.

Egy magas rangú uniós tisztségviselő szerint a Financial Times cikkében hivatkozott dokumentum az Európai Tanács titkársága által saját használatra írt háttéranyag, amely a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét ismerteti, és az csak egy tényanyag, amely nem tükrözi a többéves pénzügyi keretről folyó tárgyalások helyzetét a tagállami és uniós tárgyalók között, sem az uniós vezetők szintjén.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint „az ilyen típusú cikkek nem véletlenül születnek”, és kiemelte, hogy Magyarországot nem először próbálják zsarolni azért, „mert nem úgy táncolunk, ahogy Brüsszel fütyül”.

Orbán Viktor miniszterelnök egy francia lapnak adott interjúban reagált a hírre. A kormányfő úgy véli, az, ami a lapban megjelent, „egyfajta zsarolói kézikönyv”.

Röviden összefoglalva azt mondják, hogy ha szuverén országként viselkedünk, akkor Magyarországot azonnal hatalmas pénzügyi blokád alá veszik, és összekötik az ukránkérdést a jogállamisággal. A kettőnek semmi köze egymáshoz!

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Elég volt?

Mindennek fényében nagy jelentősége van tehát a csütörtöki uniós csúcstalálkozónak. A Politico Playbook azt írja, Magyarország az elmúlt évben folyamatosan megvétózta az Ukrajnának nyújtott segélyeket, emellett számtalan ülést és az utolsó két csúcstalálkozót is Orbán Viktor miniszterelnök uralta, mert „a többi 26 vezető ezt megengedte neki”.

Az Európai Mozgalom kedd este egy videót vetített ki az Európai Bizottság főhadiszállására, amely azt ábrázolta, milyen következményekkel járhat, ha a vezetők nem támogatják Ukrajnát.

„Elegünk van Orbán zsarolásából. Minél hamarabb reformálják meg az uniós vezetők az EU döntéshozatali módját, annál gyorsabban tudunk majd szembeszállni az autokratákkal” – mondta Petros Fassoulas, a szervezet főtitkára a lapnak.

Rovatok