Index Vakbarát Hírportál

Büntetné az EU Tucker Carlsont a Putyin-interjú miatt, Orbán Balázs és Elon Musk is reagált

2024. február 8., csütörtök 07:37

Tucker Carlson a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel készített interjúja miatt az Európai Unió törvényhozóinak célkeresztjébe kerülhet, és kemény büntetés elébe nézhet. Az amerikai jobboldali véleményvezért és újságírót azonban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Elon Musk amerikai milliárdos is védelmébe vette.

Hosszas találgatás után Tucker Carlson amerikai jobboldali véleményvezér kedden megerősítette, hogy interjút készít Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában. A Fox News exműsorvezetője ezzel az első amerikai lett, aki interjút készíthetett Putyinnal azóta, hogy Oroszország megkezdte Ukrajna teljes körű invázióját.

A Newsweek beszámolója szerint azonban Carlson az interjú miatt az EU törvényhozóinak célkeresztjébe kerülhet, akik azt fontolgatják, hogy kitiltják az amerikai véleményvezért az unió területéről – erről Guy Verhofstadt, az Európai Parlament képviselője beszélt a lapnak.

A törvényhozó – aki felszólította az EU-t, hogy vizsgálja meg Carlson elleni „beutazási tilalom” bevezetésének lehetőségét – Donald Trump volt elnök és Putyin szócsövének nevezte Carlsont, hozzátéve, hogy

mivel Putyin háborús bűnös, és az EU szankciókkal sújtja mindazokat, akik ebben segítik őt, logikusnak tűnik, hogy az Európai Külügyi Szolgálat az ő ügyét is megvizsgálja.

Tucker Carlson korábban arra a kérdésre, hogy miért akarja meginterjúvolni az orosz elnököt, azt mondta, hogy azért, „mert ez a dolgunk. A mi feladatunk az emberek tájékoztatása.” Szerinte az „az angol nyelvű országok lakossága rosszul informált az ukrajnai háborúról, mert senki sem mondta el nekik az igazságot”.

Messze még a döntés

Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) az unió azon diplomáciai ága, amely a külpolitikáért felelős. Ahhoz, hogy egy személyt felvegyenek az EU szankciós listájára, bizonyítékokat kell benyújtani az EKSZ-nek felülvizsgálatra. Ha megfelelőnek ítélik az ügyet, akkor az Európai Tanács elé terjeszthetik az ügyet, amely végső döntést hozhat a szankciók elrendeléséről.

Így a tucker Carlsonra vonatkozó feltételezett szankciók még akkor is messze lehetnek, ha a lépés kellő támogatást élvez az európai törvényhozók és államfők körében.

Egyedül a parlamenti képviselőknek nincs hatalmuk szankciókat elrendelni. Tekintettel a tanácson belüli heves küzdelmekre a szankciók több fordulójával kapcsolatban – beleértve a Kremlhez kapcsolódó személyeket is –, Tucker Carlson felvétele erre a listára nehéz feladatnak bizonyulna.

Egy névtelenséget kérő európai diplomáciai tisztviselő azt mondta a Newsweeknek, hogy bármilyen jövőbeli utazási korlátozáshoz valószínűleg bizonyítékra lenne szükség, hogy Tucker Carlson kapcsolatban áll Moszkva agressziójával, ami „vagy hiányzik, vagy nehezen bizonyítható”.

Luis Garicano, egy volt európai parlamenti képviselő viszont azt mondta, hogy egyetért Verhofstadt álláspontjával.

Ő már nem híradós, hanem az európai földön lévő legszörnyűbb, a békénkre és biztonságunkra legveszélyesebb rezsim propagandistája

 – mondta Garicano Carlsonról.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy Tucker Carlson Putyinnal készített interjújában milyen témák fognak előkerülni, de mivel a szakértő régóta védelmezi az orosz politika egyes aspektusait, a kritikusok arra számítanak, hogy Moszkvával rokonszenvezni fog.

Urmas Paet európai parlamenti képviselő, volt észt külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy „nem szabad elfelejteni, hogy Putyin nem csupán egy agresszor ország elnöke, hanem a Nemzetközi Büntetőbíróság is elfogatóparancsot adott ki ellene, valamint népirtással és háborús bűnökkel vádolják”.

Tucker Carlson platformot akar adni valakinek, akit népirtással kapcsolatos bűncselekményekkel vádolnak – ez helytelen. Ha Putyinnak van mondanivalója, akkor azt a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt kell elmondania. Ugyanakkor Carlson nem igazi újságíró, hiszen egyértelműen kifejezte szimpátiáját az orosz rezsim és Putyin iránt, és folyamatosan becsmérelte Ukrajnát, az orosz agresszió áldozatát

– fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy Tucker Carlson „egy ilyen bűnöző rezsim mellett kiálló propaganda miatt a szankciós listán találhatja magát, ami elsősorban az uniós országokba való beutazási tilalmat jelenti”.

Az amerikai újságíró védelmére kelve Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója az X-en (korábban Twitteren) azt írta: „Ne fáradjanak, ezt úgysem fogjuk hagyni!”

Szintén a védelmébe vette Carlsont a Tesla-vezér Elon Musk is, aki a közösségi oldalán arról írt, hogy „ha a hír igaz, az valóban nyugtalanító lenne”.

„Akár egyetért valaki Tuckerrel, akár nem, ő egy elismert amerikai újságíró, és egy ilyen lépés nagy sértés lenne az amerikai közvélemény számára” – fogalmazott az amerikai milliárdos.

Tucker Carlson tavaly augusztus végén interjút készített Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is, amit több mint 100 millióan tekintettek meg. A beszélgetésben főleg az orosz–ukrán háborúról volt szó. Orbán Viktor akkor kifejtette, hogy szerinte abban a pillanatban vége lenne a konfliktusnak, ha Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke.

(Borítókép: Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiség Vlagyimir Putyin orosz elnökkel készített interjújáról beszél Moszkvában, Oroszországban 2024. február 6-án. Fotó: Tucker Carlson Network / Reuters)

Rovatok