Index Vakbarát Hírportál

A történész, aki 40 éve mindig pontosan megmondja, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást

2024. február 9., péntek 12:05

A „Fehér Ház kulcsaiért” folyó hipotetikus versenyben Joe Biden ebben a pillanatban némi előnyben van kihívójával, Donald Trump volt elnökkel szemben.

A verseny korántsem tekinthető lefutottnak, és a történész sem állítja, hogy Biden lesz a befutó. Allan Lichtman 1984 óta foglalkozik választási előrejelzéssel, és eddig nemigen hibázott. A kimenetelt egy általa kidolgozott rendszer alapján prognosztizálja, általában pontosan – jelentette a New York Post.

Tizenhárom kérdéskörre adott igaz vagy hamis állítással szerezhető meg egy-egy kulcs, ami növeli a jelölt választási esélyeit. Az igaz válasz automatikusan egy kulcsot jelent, a hamis pedig a riválist juttatja egy kulcshoz.

A pillanatnyi állás szerint Bidennek öt kulcsa van, Trumpnak pedig három. A fennmaradt öt kulcs bőven elég ahhoz, hogy megfordítsa a végső kimenetelt, vagy megerősítse a vezető jelölt esélyeit.

A valós életben Biden támogatottsága több ponttal alulmarad Trump mögött, és a tavalyi év végén csak tovább erodálódott. A választók ugyanis elégedetlenek a gazdaság állapotával, aggodalmaikat pedig gerjeszti az illegális bevándorlással és a bűnözéssel kapcsolatos félelem.

A hatalmon lévő elnök így elveszíti a kékgalléros Amerikát, beleértve a nem fehér munkásosztály növekvő részét is.

Kora ellenére azonban éppen Biden lehet a megfelelő demokrata arra, hogy visszahódítsa őket – írta a Financial Times.

Az öt kulcsfontosságú, úgynevezett billegő állam közül egyébként négyben – Nevadában, Arizonában, Michiganben és Pennsylvaniában – Trump már novemberben átvette a vezetést. Biden csak Wisconsinban tudott sovány előnyre szert tenni.

Az esély mércéi

Az American University képlete szerint – itt tanít Lichtman – a Fehér Ház kulcsai a képviselőházi többséggel, a versennyel, az éppen aktuális hivatali állapottal, a harmadik jelölttel, a gazdaság rövid, illetve hosszú távú előrejelzésével, a politikai változásokkal, a társadalmi elégedetlenséggel, a botrányokkal, a külföldi és katonai kudarcokkal, illetve sikerekkel, végül a regnáló elnök, illetve kihívója karizmájával szerezhetők meg.

Joe Biden például automatikusan egy kulcsot szerzett azzal, hogy jelenleg ő a Fehér Ház főnöke.

A múlt év végén azonban tucatnyi felmérés támasztotta alá, hogy az amerikai elnök szénája egyre rosszabbul áll Donald Trumppal szemben. Biden támogatottsága szinte a mélypontra süllyedt, miközben Trumpé felfelé ívelt.

Ironically, the best poll for Joe Biden over the past month has been @Rasmussen_Poll.

In November 2019, Biden held a 10-point lead over Trump in polls. (Even before COVID was a thing.)

** https://t.co/c1PVCsXrYb pic.twitter.com/wXzOqiaLCh

— Frank Luntz (@FrankLuntz) November 26, 2023

Az akkoriban készült tizenhárom közvélemény-kutatás közül tizenegy arról tanúskodott, hogy Biden híveinek száma csökkent az előző felméréshez képest.

Az előző két választáskor nem hibázott

Lichtman rendszerében Biden egy kulcsot azzal szerzett, hogy a jelek szerint nincs eléggé erős független vagy előválasztási kihívója annak ellenére, hogy ifjabb Robert F. Kennedy jogot szerzett arra, hogy neve Utahban felkerüljön az elnökválasztási szavazólapra.

A demokrata jelölt kulcsot kapott azért is, mert megbízatása alatt a reálgazdaság növekedése elérte, sőt meghaladta az előző két ciklus növekedését, további egyet pedig azért, mert elnöksége alatt politikai változásokat hajtott végre.

Az első kulcsot azonban Trump szerezte meg, mivel a képviselőházban a republikánusok vannak többségben. Újabb kulcsot vetélytársa karizmatikus megjelenésének hiányával érdemelt ki, egy továbbit pedig nagy valószínűséggel akkor fog szerezni, ha Biden a választásokig fennmaradt időszakban nem ér el „jelentős sikert kül- vagy katonai ügyekben”.

Lichtman mellesleg mércéi alapján pontosan jósolta meg, hogy 2016-ban Trump, 2020-ban pedig Biden nyeri az elnökválasztást.

(Borítókép:  A Fehér Ház. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

 

Rovatok