Index Vakbarát Hírportál

Hiperszonikus rakétát vetett be Oroszország

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2024.02.12. 08:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az iráni gyártmányú pilóta nélküli repülők orosz irányítóit Szíriában képzik ki az Ukrajna elleni háborúra. Erről az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága számolt be. A jelentés megjegyzi, hogy a szíriai Shayrat repülőterén folyik a képzés – írta meg az Unian.

    A moszkvaiak számára gyakorlatokat tart a »libanoni Hezbollah rendőrség« és az »iráni Forradalmi Gárda« a szíriai Shayrat katonai repülőtér területén

    – áll a közleményben.

    A minisztérium megjegyezte, hogy a libanoniirániorosz kiképzés a Shahed–136 és Ababil–3 drónok, valamint a Raad távirányítású repülőgépek elsajátítását foglalja magában. A hadgyakorlatot állítólag a Hezbollah egyik parancsnoka, a drónok gyártására és karbantartására szakosodott Kamal Abu Sadiq vezeti.

    „Az oroszokkal együtt szíriai zsoldosokat képeznek ki, akiket Moszkva drónkezelőként tervez használni az Ukrajna elleni háborúban” – írja az ukrán katonai hírszerzés (GUR).

  • A csapatok keleti csoportjának egységei az elmúlt 24 órában öt kísérletet hiúsítottak meg az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) dél-donyecki irányban lévő előretolt állásainál. Az ukránok veszteségei a nap folyamán 150 katonára és három járműre rúgtak – közölte a TASZSZ-szal Alekszandr Gordejev, a keleti csapatcsoport sajtóközpontjának vezetője.

    Vasárnap az ellenség öt kísérletét hiúsították meg, hogy támadást hajtsanak végre az előretolt állásokon Rovnopol, Lugovszkoje és Cservonoje térségében. <...> Az oroszok veszteségei 150 katonára és 3 járműre emelkedtek

    – mondta a sajtóközpont vezetője.

    Pontosította, hogy a bombázó repülés csapásaival is, tüzérségi fegyverekkel és nehéz lángszóró rendszerekkel az AFU 58. motorizált gyalogos dandár, 72. gépesített dandár és 128. területvédelmi dandár élőerő-gyülekezési helyeit és erődítményeit találták el Urozsajnoje, Ugledar és Rovnopol térségében.

    Az AFU két ideiglenes telepítési pontját, egy lőszerraktárt és két drónellenőrző pontot is megsemmisítettek.

  • Az orosz külügyminisztérium azon dolgozik, hogy frissítse a barátságtalan országokba utazó oroszoknak szóló ajánlásokat, figyelembe véve a megfelelő következmények magas kockázatát. Alekszej Klimov, az orosz külügyminisztérium konzuli osztályának vezetője a TASZSZ-nak adott interjújában azt nyilatkozta:

    Jelenleg a barátságtalan országokba utazó orosz állampolgároknak szóló ajánlások frissítése folyik, figyelembe véve a megfelelő negatív következmények magas kockázatát.

    Klimov szerint az orosz állampolgárokkal szembeni diszkrimináció és átpolitizált attitűd legvisszhangosabb eseteit elsősorban a balti államokban, főleg Lettországban jegyezték fel, ahol jelentős számú orosz állampolgárt fenyeget a kitoloncolás.

  • Oroszország Nepálban toboroz külföldi zsoldosokat, és jövedelmező ajánlattal állítják maguk mellé őket az Ukrajna elleni háborúban – írja a CNN.

    A zsoldosok közül sokan már kiképzésük végére értek Oroszországban, így már a frontra is kiküldték őket. A CNN riportere többükkel is beszélgetett eddigi élményeikről, és sokuk elárulta, hogy már megbánta döntését.

    Kiderült továbbá, hogy szinte egyikük sem tarthatja a kapcsolatot a családjával.

    A riporter felkereste néhány zsoldos családját is, és az egyikük felesége elmondta, férjét szinte azonnal megölték, ahogy a frontra ért.

    Többen utcára vonultak a tragikus hírek és a rádiócsend következtében, és követelik az oroszok kivonulását Nepálból, valamint az orosz–ukrán háború befejezését.

  • Magyarország területére 2024. február 11-én 0 óra és 24 óra között az ukránmagyar határszakaszon 4509 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 5377 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 47 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Ukrajna utolérte Oroszországot a nagy hatótávolságú kamikazedrónok számában – közölte az RBC Ukraine Mihajlo Fedorov digitális fejlesztésért felelős miniszterre hivatkozva.

    Fedorov megjegyezte, hogy a nagy hatótávolságú drónok gyártását csak a finanszírozás korlátozza, de a termelés továbbra is növekszik.

    Több ezer ilyen drónt tudunk gyártani. Már több ezret le is gyártottak, és szinte minden nap tüzet gyújtanak valahol Oroszországban. Hat hónap alatt felzárkóztunk Oroszországgal mennyiség tekintetében. Oroszországnak tudnia kell, hogy folytatjuk a termelés növelését, hisz még csak most kezdtünk bele

    – mondta a miniszter.

    Fedorov bejelentette a MAGURA tengeri drón továbbfejlesztett változatának megjelenését is. A miniszter szerint 2024-ben „technológiai ugrás” várható a fejlesztésben.

  • Ha a Nyugat nem növeli az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, a helyzet még bonyolultabbá válik – idézte Olekszij Danyilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkárát az RBC Ukraine.

    A frontvonalon nagyon nehéz a helyzet. Egyszer sem volt könnyű 2022. február 24. óta. [...] Fegyverekre, fegyverekre, fegyverekre van szükségünk 

    – mondta Danyilov.

    Danyilov megosztotta az Ukrajnának nyújtott segélyek elosztásának késedelmével kapcsolatos aggodalmát is. Elmondása szerint minden késedelem hatással van a fronton kialakult helyzetre, de leszögezte: Ukrajna nem fogja abbahagyni az Orosz Föderációval szembeni ellenállást.

    Ha megkérdezik tőlünk: megállunk-e? Nem fogunk megállni, meg fogjuk védeni az országunkat. Nincs más alternatívánk, nincs más kiút. És nagyon reméljük, hogy partnereink felismerik, hogy veszélyben van a függetlenségünk, valamint az egész Nyugat megítélése, tekintélye és egysége... Több mint biztos vagyok abban, hogy a közeljövőben amerikai támogatásra számíthatunk

    – tette hozzá.

  • Február 12-én éjjel az orosz fegyveresek 17 Shahed–136/131 támadó drónnal támadták Ukrajna területét – írja az Unian.

    Az ukrán légierő szerint az ellenség az Orosz Föderáció Primorszko-Ahtarszk régiójából indította a pilóta nélküli repülőgépeket. A megszállók továbbá X–59-es irányított rakétával (Zaporizzsja területéről) és S–300-as légvédelmi irányított rakétákkal (az Orosz Föderáció belgorodi területéről) támadták Ukrajnát.

    A sikeres munka eredményeként a védekező ukránok 14 drónt és X–59-es rakétát semmisítettek meg Hmelnickij, Vinnicja, Kirovohrad, Mikolajiv, Dnyipro és Zaporizzsja régióiban. A támadás visszaverésében részt vettek a légierő és az Ukrán Védelmi Erők mobil tűzcsoportjainak egységei.

  • Az orosz légvédelem egy nagy, repülőhöz hasonító drónt lőtt le a belgorodi terület felett – közölte vasárnap este Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó.

    A RIA Novosztyi szerint hozzátette, károkról vagy sérülésekről nem érkezett jelentés, és a drónt Majszki falu közelében lőtték le. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok