Index Vakbarát Hírportál

Sürgősséggel vitték kórházba az amerikai védelmi minisztert

2024. február 12., hétfő 06:29

Ismét kórházban ápolják Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert – jelentette be a Pentagon szóvivője vasárnap. Decemberben műtéti beavatkozáson esett át, egy daganatos betegséggel összefüggésben.

Pat Ryder közlése szerint a minisztert sürgősséggel vitték a Washington melletti Bethesdában működő Walter Reed Katonai Egészségügyi Központba. A miniszter hivatali feladatait az újabb kórházi kezelés idején ellátja, az ehhez szükséges minősített kommunikációs rendszereket magánál tartja – tájékoztatott a szóvivő, hozzátéve, hogy a miniszterhelyettes készen áll arra, hogy szükség esetén átvegye a védelmi miniszteri funkcióval járó feladatokat.

Lloyd Austin az eredeti tervek szerint kedden Európába utazott volna az Ukrajna támogatására alakult nemzetközi kontaktcsoport ülésére, valamint a NATO védelmi miniszteri tanácskozására.

Pat Ryder szóvivő azt mondta, hogy egyelőre korai megmondani, hogy a miniszter tud-e utazni. A Pentagon illetékese hangsúlyozta, hogy a miniszterhelyettest, az egyesített vezérkar főnökét, a Fehér Házat, valamint a kongresszust is értesítették a fejleményekről.

A Pentagon hivatalos oldalán azt írják: 

Lloyd J. Austin védelmi minisztert a mai napon a Walter Reed Katonai Egészségügyi Központba szállították sürgősséggel, hólyagproblémára utaló tünetek miatt. Jelenleg szoros megfigyelés alatt tartják az intézmény intenzív osztályán. Egyelőre nem tudni, hogy Austin miniszter meddig marad kórházban. A jelenlegi hólyagprobléma nem áll összefüggésben a daganatos betegségével, amelynek prognózisa továbbra is kiváló. 

Január elején komoly botrányt váltott ki, hogy akkori kórházi kezelését, amely intenzív osztályon történt, a miniszter 4 napon keresztül titkolta, és a Fehér Ház is csak 3 nappal a kórházba kerülés után szerzett tudomást arról, hogy a védelmi ügyekért felelős kormánytag nem képes feladatának ellátására. Lloyd Austin január végén tért vissza a Pentagonba, amikor közölte: vállalja a felelősséget a történtekért.

A védelmi miniszter még decemberben műtéti beavatkozáson esett át, egy daganatos betegséggel összefüggésben, majd január első napján komplikációk miatt szorult sürgősségi ellátásra. Az újabb sürgősségi ellátás okát hivatalosan nem közölték, sajtóértesülések szerint gyulladás lépett fel.

Rovatok