Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Dmitro Kuleba és José Manuel Albares, Ukrajna és Spanyolország külügyminiszterei február 23-án New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének apropóján tárgyaltak – számolt be róla az ukrán külügyminiszter X-bejegyzésben.

    Az ukrán külügyminisztérium vezetője megjegyezte, hogy a megbeszélésen megköszönte spanyol kollégájának „Spanyolország támogatását és szolidaritását Ukrajnával szemben”.

    Spanyolország új katonai segélycsomagot készít Ukrajna számára, amely lőszereket is tartalmaz

    – tette hozzá Kuleba, de részleteket nem közölt.

    A miniszterek egyeztettek az ukrán Béke Formuláról, a svájci Globális Béke Csúcstalálkozóról, valamint Ukrajna csatlakozásáról az Európai Unióhoz.

    Az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport ülése után Spanyolország bejelentette, hogy új haditengerészeti M113-as lánctalpas páncélozott személyszállító járműveket, valamint különböző fegyvereket küld Ukrajnának „légvédelmi, légi és haditengerészeti műveletekhez”.

  • Jan Grabiec, Donald Tusk lengyel miniszterelnök kabinetfőnöke szerint Lengyelország és Ukrajna messze van attól, hogy megegyezzen az ukrán mezőgazdasági termékek importjáról, amelyet a határon blokkoltak a tiltakozó lengyel gazdák – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Tusk képviselője szerint az Ukrajnával folytatott tárgyalások állása „nem engedi azt mondani, hogy kielégítő megoldásunk van Lengyelország vagy a lengyel gazdálkodók számára”.

    Távol vagyunk egy ilyen megállapodástól. Sajnos még nincs olyan ukrán ajánlat, amely lehetővé tenné, hogy reménykedjünk a kereskedelmi kapcsolatok holtpontból való kijutását illetően

    – mondta a lengyel kabinetfőnök.

  • Az ukrán védelmi erők lelőttek egy orosz A–50-es nagy hatótávolságú radarérzékelő repülőgépet – írja az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk a Telegramon.

    A »Bayan« hívójelű A–50-es kitöltötte idejét az égen. Üdvözlet a megszállóknak: »Boldog hazavédelmező napot!« Ünnepeljetek otthon, de csak úgy, hogy ne tépjétek a harmonikát!

    – írta a légierő parancsnoka.

    Az Ukrajinszka Pravda egyik forrása szerint az eset az oroszországi Jejszk és Krasznodar városok közötti területen történt.

    Az ukrán minisztérium védelmi hírszerzése megerősítette az Ukrajinszka Pravdának az orosz A50es repülőgép lelövését anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok