Index Vakbarát Hírportál

Durva pusztítást végeztek az ukránok a Krímben; Oroszország területén is újabb csapásokra készülnek

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Index
2024.04.18. 06:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Avgyijivka elfoglalása után a Kreml új célpontot jelölt ki Donbászban – ez lett Csasziv Jar, amely már a harc fő színterévé vált.

    A város már 2021 telén is tele volt katonákkal, hiszen ez a település egy átlagos városból az Ukrán Fegyveres Erők hatalmas erődítményévé vált. 2024 tavaszán az orosz fegyveresek azonban közel kerültek hozzá és heves légicsapásokat intéztek ellene.

    Ez a legmagasabb pont több száz kilométeres körzetben.

    A város dombokon áll, amelyek mint védőfalak, védik keletről és délről. A legmagasabb pontja 247 méter és a domborzati előnyein kívül Csasziv Jarnak van egy vízi gátja is, mivel a város keleti végén folyik a Szeverszkij Donyec-Donbass-csatorna.

    Még a télen az oroszok Bohdanyivka és Ivanivszke falvak irányából megközelíthették a város keleti peremét, majd tavasszal sikerült rést találniuk e falvak között, és behatolni az Ukrán Fegyveres Erők védelmébe.

    Az ukrán parancsnokság állítása szerint már megfékezték a Föderáció csapatait, orosz források azonban ennek ellenkezőjét állítják

    – írta meg az Unian a BBC-re hivatkozva.

    Ha megnézzük a magassági térképet, világossá válik, hogy Csasziv Jar mögött síkság nyílik, sztyeppékkel és nyílt tereppel

    – kommentálta a helyzetet Mihajlo Zsirohov ukrán katonai elemző és történész.

    Hozzátette, hogy ha az oroszoknak sikerül elfoglalniuk Csasziv Jart, akkor az egész kramatorszk-szlavón agglomeráció „mintha a tenyerükbe kerülne”. Ez lehetővé tenné, hogy az Orosz Föderáció nagy hatótávolságú tüzérsége tűzuralom alá vonja az Ukrán Fegyveres Erők logisztikai útvonalait.

    Ugyanakkor Zsirohov megjegyezte, hogy az ukrán fegyveresek felgyorsult ütemben építenek két erődítési vonalat Csasziv Jar nyugati oldalán, hogy megnehezítsék az oroszok további előrenyomulását. Az elemző szerint azonban az oroszok nem szándékozzák közvetlenül megrohamozni a várost, hanem délről és északról próbálják majd megkerülni, és az orosz egységek oldalról közelítik meg a csatornát.

    Megjegyezte, hogy ha az oroszoknak sikerül előrenyomulniuk, akkor a Csasziv Jarban lévő ukrán helyőrség kénytelen lesz kivonulni a városból.

    Zsirokhov szerint nagy kérdés, hogy az orosz hadseregnek sikerül-e hamarosan átkelni a mintegy 30 méter széles csatornán, és hídfőállást létesíteni a nyugati parton, mert ha ez megtörténik, az azt jelzi, hogy Csasziv Jar már nem tudja tovább tartani az állásait.

    A háború kitörése előtt mintegy 13 000 ember élt a városban, de április elejére körülbelül 700-an maradtak, akiknek 80-85 százaléka idős ember és nem hajlandók elhagyni városukat. 2023 februárja óta nincs gáz- és vízellátás és áramellátás, valamint gyenge a mobilkommunikáció. Az ittmaradt helyi lakosok fennmaradásukat generátorokkal és kutakból származó vízzel biztosítják.

  • Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke közölte, hogy szombaton, április 20-án szavaznak a segélyekről szóló törvényjavaslatokról, köztük az Ukrajnának nyújtandó támogatásról – írja az Ukrinform.

    Várhatóan szombat este lesz a szavazás ezeknek a törvényjavaslatoknak a végleges elfogadásáról

    – jelentette be Mike Johnson. 

    A házelnök párttársaihoz intézett nyilatkozatában közölte, hogy a vonatkozó törvényjavaslatok szövegét még ma közzéteszik.

    „Ezeket egy strukturált szabály szerint terjesztjük majd elő, amely lehetővé teszi a módosítási folyamatot, egy negyedik törvényjavaslattal együtt, amely a REPO-törvényt, a TikTok-törvényt, szankciókat és egyéb intézkedéseket tartalmaz Oroszországgal, Kínával és Iránnal való szembenézésre” – mondta Johnson.

  • Több tucat, az Astra műholdon keresztül sugárzott tévécsatorna adása szakadt meg, miután Oroszország támadást intézett szerdán az ukrán műholdas műsorszórás ellen – adta hírül az MTI.

    Az 1+1 médiacsoport számolt be elsőként a műholdas sugárzással kapcsolatos problémákról.

    További kísérletek történtek Ukrajna műholdas sugárzásának megzavarására az Astra 4A 11766 H transzponderen, amelyen keresztül 39 televíziós csatorna sugároz, köztük az 1+1 média saját és partner tévécsatornái

    – írta az 1+1 internetes oldalán. A médiacsoport hozzátette, hogy a közvetítést átmenetileg felfüggesztették, amíg a probléma megoldódik. Arra kérték az ukránokat, hogy addig lehetőség szerint alternatív forrásokból tájékozódjanak, például a tévécsatornák weboldalairól vagy a YouTube videómegosztó portálról.

    Az ukrán 24-es hírtelevízió is jelzett sugárzási problémákat.

    Idén tavasszal az Oroszországi Föderáció aktívan zavarni kezdte az ukrán tévécsatornák jeleit az Astra4A és a Hotbird13E műholdon, amelyek a SES és az Eutelsat európai távközlési vállalatokhoz tartoznak

    – jegyezte meg a hírtévé. A Hot Bird 13G műholdon keresztül sugárzott Freedom tévécsatorna pedig arról adott hírt, hogy a támadók elnémították az adását, és ideiglenesen kicserélték annak tartalmát.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok