Index Vakbarát Hírportál

A gázai háború következő szakasza jöhet

2024. április 22., hétfő 12:06

Az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy távozik az izraeli katonai hírszerzés vezetője, Aharon Haliva vezérőrnagy.

Emlékezetes, hogy Izraelt október 7-én érte támadás a Hamász részéről, amelyben ezres nagyságrendben öltek meg vagy hurcoltak el embereket (zömében civileket), és amely a Gázában jelenleg is zajló háborúhoz vezetett. Az incidens után sokan értetlenül álltak az előtt, hogy a világ egyik legjobb hírszerzését ennyire felkészületlenül érte az iszlamisták támadása.

Mint arról előzőleg írtunk, Aharon Haliva már vállalta a felelősséget a történtek miatt.

A parancsnokságom alá tartozó Katonai Hírszerzési Igazgatóság nem tudott figyelmeztetni a Hamász által végrehajtott terrortámadásra. Legfontosabb küldetésünkben kudarcot vallottunk, és a Katonai Hírszerzési Igazgatóság vezetőjeként teljes felelősséget vállalok ezért a kudarcért

mondta másfél héttel a támadás után a hírszerzés vezetője.

A posztjáról azonban nem távozott – egészen mostanáig. Az IDF ugyanis hétfőn jelentette be, hogy a Katonai Hírszerzési Igazgatóság egyeztetett a hadsereg vezérkari főnökével, és felmentését kérte az október 7-i események miatt.

A vezérkari főnök köszönetet mondott Aharon Haliva vezérőrnagynak az IDF-ben végzett 38 éves szolgálatáért, amely során mind harcoló katonaként, mind parancsnokként jelentős mértékben hozzájárult Izrael Állam biztonságához

– írta az IDF.

Ezzel kapcsolatban Haliva is írt egy levelet, de egy ideig még a posztján marad várhatóan, nem azonnal váltják le. 

Az első, de nem az utolsó?

Aharon Haliva mindemellett az első vezető tisztviselő, akinek bejelentették a távozását az október 7-i támadás okán, de jó esély van rá, hogy nem ő lesz az utolsó.

Mivel a támadás után Izrael gyakorlatilag háborúban találta magát, ezért a vezetői felelősség kérdése el lett odázva. De már egy októberi közvélemény-kutatáson is azt mondta az emberek többsége, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és Joáv Gallant védelmi miniszternek mindenképp távoznia kell a történtek miatt. Most pedig, amikor a harcok intenzitása már valamelyest csökkenni kezdett Gázában, ismét felerősödhetnek a felelősségre vonást követelő hangok.

Az NBC News szerint Haliva mellett több nemzetbiztonsági vezető is jelezte, hogy a háború után lemond, köztük a másik izraeli hírszerzés, a Sín Bét vezetője is. Hozzátették, hogy Haliva lemondása fokozhatja a Benjamin Netanjahura nehezedő nyomást is, miután a kormányfő állandóan olyan tüntetésekkel néz szembe, amelyeken előrehozott választásokat követelnek. Netanjahu eddig ellenált a követeléseknek, és bár korábban azt ígérte, hogy egy nemzeti bizottságot állít fel az október 7-i kudarcok kivizsgálására,

ez idáig nem adott ütemtervet arra vonatkozóan, hogy a vizsgálat mikor kezdődik el, és mikorra készül el a jelentés.

Az NBC szerint erről a vizsgálatról Aharon Haliva is írt a levélben, amelyben bejelentette távozását. Mint fogalmazott, a Hamász támadását „alaposan, mélyrehatóan, átfogóan és pontosan” ki kell vizsgálnia majd a bizottságnak, és azt is közölte, hogy a vizsgálat végéig, illetve az utódja kinevezéséig a posztján marad.

A gázai háború következő szakasza jöhet?

Frissítés: Aharon Haliva távozásának időzítése abból a szempontból is érdekes, hogy az izraeliek nemrég jelentették be, hogy

egy újabb szakasz jöhet a gázai műveleteknél.

Az al-Dzsazíra szerint Benjamin Netanjahu a minap, a páska ünnepe alkalmából beszélt arról, hogy fokozni fogják a katonai nyomást a Hamászon, mert ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy a még életben lévő túszokat kiszabadíthassák. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy „további fájdalmas csapásokat” fognak mérni a terrorszervezetre.

Daniel Hagari katonai szóvivő vasárnap egy televíziós nyilatkozatban szintén azt jelentette be, hogy a vezérkar főnöke „jóváhagyta a háború következő lépéseit”, de részleteket nem közölt ezzel kapcsolatban.  Mint mondta, a túszok a páska ünnepekor már 200 napja lesznek fogságban.

Az izraeli hadsereg szerint a túszoknak legalább egy részét a Gáza déli részén lévő Rafahban tartják fogva, ahol viszont nagyjából 1,5 millió, az övezet többi részéről elmenekült palesztin is menedéket keresett. 

Mindeközben Akiva Eldar izraeli író-újságírói is azt mondta az al-Dzsazírának, hogy szerinte Aharon Haliva azért most jelentette be a távozását, mert egyértelmű vált, hogy

a gázai háború nem fog egyhamar véget érni, és mert netanjahut (szerinte) nem érdekli a túszok sorsa. 

Véleménye szerint a hírszerzés vezetője személyesen a kormányfőnek üzenhetett a lemondásával,  amelyet követően az ellenzéki politikusok is fokozhatják a nyomást Netanjahun, akinek így előbb-utóbb nagyon nehéz lesz megmagyaráznia azt, hogy miért marad a posztján. Az ellenzék vezető politikus, Jair Lapid vette is ezt a lapot, és hétfőn délelőtt lemondásra szólította fel a kormányfőt a The Times of Israel szerint.

Rovatok