Index Vakbarát Hírportál

Könnygázt vetett be a rendőrség az arizonai egyetemnél

2024. május 10., péntek 21:39

Bostonban, Philadelphiában is felszámolta a rendőrség a palesztinpárti, Izrael-ellenes egyetemi tiltakozótáborokat pénteken hajnalban, az arizonai Tucsonban könnygázt is bevetettek a tüntetés feloszlatása érdekében.

Bostonban a Massachusettsi Műszaki Egyetemre (MIT) a péntek hajnali órákban rohamfelszerelésben érkeztek rendőrök, akik 15 percet adtak a tüntetőknek, hogy hagyják el a törvényellenes tiltakozás helyszínét. A hatóság 10 ellenszegülő diákot letartóztatott, valamint a táboron kívül kezdett újabb tüntetést felszámolta. A sátrakat eltávolították az intézmény területéről.

Az MTI beszámolója szerint a műegyetem területén a rendőrök hétfőn véget vetettek a tiltakozásnak, ugyanakkor a tüntetők nem sokkal később a felállított kordonokat áttörve ismét sátrakat vertek fel. Sally Kornbluth, az MIT rektora pénteken kiadott közleményében megerősítette, hogy a hatóság többeket őrizetbe vett, és hangoztatta, hogy az intézmény területének mindenki számára működőképesnek és biztonságosnak kell lennie.

Rohamrendőrök avatkoztak közbe

Philadelphiában szintén pénteken hajnalban avatkozott be a hatóság, hogy megszüntesse a több mint két hete álló tiltakozótábort. A területen maradó tüntetőket őrizetbe vették. A rendőrségi akciót megelőzően távozásra szólították fel a palesztinpárti aktivistákat. Tucson városában, az Arizonai Egyetemen helyi idő szerint csütörtökön késő este

a rohamrendőrök könnygáz használatával oszlatták szét a tüntetést, majd behatoltak az ott emelt, barikádokkal megerősített tiltakozótábor területére.

A tüntetők előzőleg rendőrautókat rongáltak meg, valamint kövekkel és vizespalackokkal dobálták a rendőröket és az egyetemi személyzetet. Az intézmény közleménye szerint a falemezekből és egyéb hulladékból emelt barikád megsértette az intézmény szabályzatát, és az eltávolítására vonatkozó felszólítást figyelmen kívül hagyták a tiltakozók.

Három hete kezdődtek a tüntetések

Az Egyesült Államokban több mint három hete kezdődtek tüntetések, sátortáborok felállításával. A palesztinpárti, Izrael-ellenes aktivisták először New Yorkban, a Columbia Egyetemen kezdtek tiltakozást, amely az ország több száz intézményére terjedt át. A megmozdulásokon több helyen antiszemita megnyilvánulások voltak, valamint az Izrael elleni palesztin felkelést, az intifádát éltették, és azonnali tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben.

Az egyetemek vezetéséhez intézett követelések között mindenütt szerepelt a kapcsolatok megszakítása Izraellel, illetve izraeli hátterű vállalkozásokkal. A tüntetők több helyen összecsaptak a rendőrökkel, valamint Los Angelesben a múlt héten Izrael-párti ellentüntetőkkel is. Az elmúlt három hétben meghaladta a 2500-at az őrizetbe vett tüntetők száma, akiknek egy része egyetemi hallgató, egy részük kívülről érkezett aktivista volt.

Rovatok