Index Vakbarát Hírportál

Valamire készül Putyin, 1,5 milliósra duzzaszthatja hadserege létszámát

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2024.05.20. 07:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország területére 2024. május 19-én az ukrán–magyar határszakaszon 4396 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 7261 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 34 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Gyásznapnak nyilvánították az ukránok május 20-át Harkivban, ugyanis egyre több civil áldozata van az orosz támadásoknak a régióban.

    Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója közösségi oldalán arról írt, hogy Kovsarovka, Novooszinovo Kupjanszka és Malodanyilivka falvak bombázása következtében az orosz hadsereg 11 embert ölt meg.

    A halottak között volt egy terhes nő is

    − közölte a kormányzó.

  • Vasárnap este az oroszok dél felől Sahíd drónokkal támadták meg Ukrajnát − közölte az ukrán fegyveres erők légiereje.

    Helyi idő szerint 23:14-kor a légierő jelentette, hogy a drónok északnyugati irányban haladnak a Herszon régióban. 23:35 körül a mikolajivi terület déli részén is észlelték a szerkezeteket.

  • Ukrajna valamennyi régiójában hétfőn 18 órától kedden éjfélig óránkénti áramszüneti menetrendet vezetnek be – tájékoztatta a helyi lakosságot az Ukrenerho. A kritikus infrastrukturális létesítmények áramellátását nem korlátozzák – tették hozzá.

    Egy másik bejegyzésben a vállalat megjegyezte, hogy a felmelegedés miatt csökkent a villamosenergia-fogyasztás Ukrajnában.

    Az áramkimaradásokat azonban még nem lehet teljesen elkerülni. A korlátozások még hónapokig – nyáron, ősszel és télen – folytatódni fognak. Amíg nem sikerül helyreállítani az orosz támadások által megrongált termelőberendezéseket

    – idézte a közlemény Volodimir Kudricskijt, az Ukrenerho igazgatótanácsának elnökét.

  • Az oroszok 1572 főt és 263 egységnyi fegyvert és katonai felszerelést veszítettek egy hét alatt − állítja az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    Kiemelték, hogy csak vasárnap 105 katonai összecsapásra került sor az ukrán és az orosz hadsereg között. Megjegyezték, hogy az oroszok továbbra is tüzérséggel lövik Csernyihiv és Szumij régiók határ menti területeit.

  • Kedves olvasóink!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok