Index Vakbarát Hírportál

Megfenyegették Franciaországot az oroszok: „Legitim célponttá válnak”, ha beavatkoznak Ukrajnában

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2024.05.22. 06:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy Kramatorszk, Kurahove és Pokrovszkoje térségében továbbra is rendkívül nehéz a helyzet, itt zajlik a harcok zöme. A harkivi területen az ukrán erők megsemmisítik az orosz hadsereg alakulatait, az eredmények pedig kézzelfoghatók.

    Az államfő elmondta, hogy Rusztem Umerov védelmi minisztertől, Anatolij Bargylevics vezérkari főnöktől és Olekszandr Szirszkijtől, a fegyveres erők főparancsnokától részletes jelentést hallott a fronton és a védelmi ellátásban kialakult helyzetről – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy vasárnap nagy hatótávolságú támadást hajtottak végre, amely megsemmisítette az orosz haditengerészet hajóját, ugyanakkor ahhoz még több időre van szüksége, hogy felmérje a további károkat.

    „Frissített információk szerint az ukrán védelmi erők május 19-én éjjel Szevasztopolnál eltalálták a Ciklon rakétahajót” – közölte a vezérkar.

    Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője szerint a Ciklon volt Oroszország utolsó cirkálórakéta-hordozója, amely a félszigeten állomásozott – írta meg a Sky News.

    Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta az információkat.

  • Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy taktikai atomfegyverek bevetését célzó gyakorlatsorozatba kezdett – írja a Sky News. A gyakorlatokat az orosz hatóságok ebben a hónapban jelentették be, válaszul a magas rangú nyugati tisztviselőknek az ukrajnai háborúban való mélyebb részvétel lehetőségére vonatkozó megjegyzéseire.

    Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország nyilvánosan bejelentette a taktikai nukleáris fegyvereket érintő gyakorlatokat, bár stratégiai nukleáris erői rendszeresen tartanak gyakorlatokat.

    A minisztérium közleménye szerint az új gyakorlatok első szakaszában nukleáris képességű Kinzsal és Iszkander rakéták szerepelnek.

    A manőverek a déli katonai körzetben zajlanak, amely a déli orosz régiókból áll.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok