Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség (NATO) főtitkára szerint aggasztó, hogy Oroszország támogatást nyújthat Észak-Koreának nukleáris és rakétaprogramjához – írja az MTI.

    Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően tartott közös sajtótájékoztatóján Stoltenberg Washingtonban úgy fogalmazott, hogy Oroszország ukrajnai háborúját Kína, Észak-Korea és Irán segíti, ezek az országok pedig mind a nyugati szövetség bukását szeretnék látni.

    Blinken Putyin észak-koreai látogatásában a „kétségbeesés” jelét vélte felfedezni, hogy megpróbálja kapcsolatait erősíteni olyan államokkal, amelyek támogatni tudják ukrajnai háborúját.

    Az amerikai külügyminiszter szerint Kína támogatása lehetővé teszi, hogy Oroszország fenn tudja tartani hadiiparát.

    Kína biztosítja a Moszkva által importált gépezet 70 százalékát, illetve mikroelektronikai eszközök 90 százalékát. Ennek véget kell vetni

    – mondta.

  • Az oroszországi mozgósítás 2022. szeptemberi bejelentése óta 10 025 büntetőügy érkezett a katonai bíróságokra a szolgálat megtagadása miatt – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az egységből való jogosulatlan távozás miatt 9059, parancsmegtagadás miatt 627, dezertálás miatt 339 ügyet indítottak. A vádlottak száma ezekben az ügyekben 10 085 fő, közülük 8594-et már elítéltek.

    A 2022. őszi mozgósítás bejelentéséig az orosz hadseregben gyakorlatilag nem indult büntetőeljárás a szolgálat megtagadása miatt.

    Csak 2024 májusában pedig 929 büntetőügy került a bíróságok elé. Ebből 844 esetben volt szó engedély nélküli eltávozásról, 43 esetben parancsmegtagadásról, 42 esetben pedig dezertálásról. Április végén a bíróságok naponta 34-35 ítéletet hoztak ilyen ügyekben. Az ilyen ügyekben a bírák leggyakrabban felfüggesztett ítéleteket hoznak, amelyek lehetővé teszik a parancsnokság számára, hogy a katonákat visszaküldje a frontra.

  • A Donyeck megyei Torecknél és New Yorknál is áttörést értek el az orosz csapatok kedden – írta a Sztrana

    Ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar kedden azt közölte, Toreck irányába komoly tüzérségi előkészületek zajlanak. Az orosz erők öt támadási akciót készítettek elő a térségben, tették hozzá. 

    A lap arra is emlékeztet, hogy Konsztantyin Maszkovics ukrán katonai szakértő szerint az orosz hadsereg jelenlegi célja, hogy bekerítsék a torecki területet. 

    A cikkben említett New York természetesen nem azonos az Amerikai Egyesült Államokban található várossal. Az ukrán település elnevezésével kapcsolatban több történet is ismert: ezek egyike szerint a név egy vállalkozótól vagy helyi méltóságtól – aki az Egyesült Államokból érkezett – származik. Egy másik magyarázat szerint a jelenleg Észak-Németországban található Jork városára utal, ahonnan mennonita telepesek érkezhettek korábban Kelet-Ukrajnába.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok