Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki az Oroszország Ukrajna elleni háborújában való esetleges észak-koreai katonai részvételről szóló jelentések miatt – közölte kedden a Reuters.

    Sean Savett, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője kijelentette, hogy amennyiben az Ukrajnában állomásozó észak-koreai csapatokról szóló hírek beigazolódnak, az az Észak-Korea és Oroszország közötti védelmi kapcsolatok „jelentős megerősödését” jelentené.

    „Egy ilyen lépés egyben a kétségbeesés új szintjét is jelezné Oroszország számára, mivel továbbra is jelentős veszteségeket szenved a csatatéren az Ukrajna elleni brutális háborújában” – tette hozzá a szóvivő.

    Korábban Volodimir Zelenszkij elnök azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy katonákat telepít Oroszországba, hivatkozva az ukrajnai háborúban való „észak-koreai tényleges részvételről” szóló hírszerzési értesülésekre.

  • Nyikolaj Mezsevics, az Orosz Tudományos Akadémia Európa Intézetének tudományos főmunkatársa reagált Rajmund Andrzejczak altábornagynak, a lengyel hadsereg volt vezérkari főnökének az előző hét végén elhangzott kijelentéseire. 

    A volt lengyel vezérkari főnök azt mondta, hogy egy ukrán vereség esetén Lengyelországot és a balti államokat orosz csapatok vehetnék körbe, nemcsak Belarusz irányából, hanem még Lviv felől is. Azonban állítása szerint felkészültek egy ilyen eshetőségre, és rögtön cselekednének, ha az orosz csapatok megindulnának a NATO ellen.

    „Ha Oroszország akár csak egy centiméternyi litván területet is megtámad, a válasz azonnal érkezik. Nem az első napon, hanem az első percben. 300 km-es körzetben minden stratégiai objektumot támadni fogunk. Közvetlenül Szentpétervárt fogjuk megtámadni”  – fogalmazott a volt lengyel vezérkari főnök.

    „Amikor egy ilyen lengyel tábornok – a vezetékneve nem méltó az orosz néző füléhez – kijelenti, hogy lecsapnak Szentpétervárra, óvatosan kell vele bánni. Szükséges egy másik személyt is feltenni a listára, hogy úgy mondjam, egy demonstratív oktatási folyamat érdekében, lengyel agresszió esetén” – mondta el véleményét a szakértő.

    De általában véve nincs mit megosztanunk Lengyelországgal. Ez egy független állam, amelyet a határain belül mi is elismertünk, nekünk nincsenek igényeink Lengyelország területi integritására. Lengyelország az, amely folyamatosan fenyeget minket és Minszket agressziójával. Ez egy ilyen paradoxon

    – fogalmazott Mezsevics.

  • Megsemmisült Challenger 2 brit harckocsiról tett közzé felvételeket kedden a Szolovjov Live médiacsatorna Telegram-oldalán.

    Az ukrán fegyveres erők visszavonulása következtében újságíróink eljutottak a Challenger 2 megsemmisülésének helyszínére, és közeli felvételeket készítettek a brit harckocsi tornyáról

    – olvasható a bejegyzésben, amelyben a helyszínen készített fotókat is nyilvánosságra hozták.

    Az Ukrajnának szállított brit Challenger 2 még augusztusban pusztult el a kurszki területen, egy dróncsapás következtében. „A felvételeken jól látható a puskaporos töltetek jellegzetes detonációja” – áll a posztban.

Rovatok