Index Vakbarát Hírportál

Kávéház, melynek kulcsát Molnár Ferenc a Dunába dobta

Élt egyszer egy tanító, aki a XIX. század második felében egyetlen ezüstforinttal a zsebében megérkezett Pestre. Házitanítóként alkalmazták, de maga is tanult, mert az igaz lelkek holtig tolják magukba a tudást, s miután doktorátust szerzett, még a nevét is magyarosította.

Dr. Arányi Miksa azonban azzal szerzett magának hírnevet, hogy megálmodott egy kávéházat, amelyet a magyar irodalom és közélet nagyságai tettek halhatatlanná. 

New York. 

Pierre erről a kávéházról mesél, idéz is, ábrándozik is, és még az irodalmi főpincérről is megemlékezik.

Merthogy ez a Jean nevű pincér, amúgy talán József, aki lényegében minden nyelven beszélt, de az összesen rosszul, ellenben minden neves vendég szokását és ízlését ismerte. Ki hogyan szereti a kávét, tejjel vagy konyakkal, vagy tejjel és konyakkal tej és kávé nélkül. 

Merthogy a tudásnál csak a vendég a fontosabb, de ez a kettő egymás nélkül elképzelhetetlen. Ennél talán csak a felújítás és a melegkonyha kiépítése lehetett a jelentősebb, de ami nem fejlődik, ugye, az elenyészik. 

Ez a kávéház pedig ma is működik, vagyis a történelem kegyes volt emlékéhez,

igaz, az a kávéházi élet, ami egykor benne élt és lüktetett, csupán a múlt. De annak legalább idézhető.

Ha valaki kíváncsi arra, hogy az egyik legnagyobb magyar színész, Jávor Pál mit tett egykor ebben a térben, annak muszáj lesz meghallgatnia Pierre podcastját. Annyit elárulhatunk, hogy a történet akár most is játszódhatna – és kiderül, hogy ez talán így is van.

Ha valaki lemaradt volna az előző heti műsorról, amelyben Pierre emlősökről és azok tejéről, valamint a vegánokról mesél, az kattintson ide.

Pierre gasztroesztéta.

Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.

Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.

Igazi férfi házhozszállítással

Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.

MEGVESZEM
Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM


Rovatok