Index Vakbarát Hírportál

Összefoglaló

Amit az elmúlt tíz évben megtanultam itt: az igazságnál nem kell több

Az Index szerkesztősége, független működése veszélyben van. Ebben a helyzetben egyebek mellett fontosnak tartjuk elmondani, mit szeretünk mi az Indexben.
Egyben kérjük önöket, kedves olvasók, írják meg: önök mit szeretnek vagy éppen mit gyűlölnek legjobban az Indexben, miért hiányozna leginkább az Index.
Leveleiket a tema+azenindexem@mail.index.hu címre várjuk, és ezen a felületen közzétesszük.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves Index.hu csapat! Hogy milyen lenne nélkületek? Üres...

    Eltűnne életemből az online újság, amelyikben a legtöbb helyesírási hiba, elütés, szóismétlés, fogalmazási hiba hemzseg. Nem tudnék naponta háborogni azon, hogy ez a tömegek által rendszeresen olvasott sajtó, amely a magyar nyelvet példamutatóan használhatná, hogyan silányítja le azt pongyola megfogalmazással, értelmetlen mondatszerkesztéssel, a beszélt nyelvet írásban közléssel.

    Ne értsetek félre, nem kívánok magasröptű irodalmi alkotásokat (mármint az Index tárcákon kívül), hírportál vagytok, és akadnak nagyon élvezetes cikkeitek is! De könyörgök, nem lehetne nyelvtanilag ellenőrizni az írásokat, mielőtt kikerülnek? Valaki nem tudná végigolvasni, mielőtt elénk teszitek? Nem zéró toleranciát kérek, de nehezen tudom elhinni, hogy egy újság számára pénzkérdés legyen a nyelvi igényesség. Nem, nem magyartanár vagyok, hanem közgazdász.

    (Egy példa az elmúlt 1 órából, nem kellett sokat keresgélnem, Tamás ne vegye magára, egyáltalán nem egyedi eset: “ Múlt vasárnap a NASCAR egyetlen fekete pilótájának, Bubba Wallace-nak a garázsában egy kötélhurkot találtak, amelyről azt feltételezték, hogy ez egy üzenet a Black Lives Matter mozgalmat támogató Wallace-nak. Az ügyben nyomozás is indult, a NASCAR vezetői pedig azt mondták, hogy örökre kitátják a versenyeik közeléből azt, aki elhelyezte a kötélhurkot Wallace csapatának garázsában. A Talladega-i futamon versenyzőtársai látványosan álltak ki Wallace mellett.” Szerintem a hetedikes fiam ilyen fogalmazásra 3-ast kapna...)

    Ugyanakkor, ha eltűnnétek, eltűnne életemből A HÍRFORRÁS. Ti vagytok, akik a világ történéseiről informáltok engem. Hogy elfogultan, vagy pártatlanul, nem tudom, de nem is érdekel. Az ízlésemnek, értékítéletemnek megfelel. Szeretem, hogy nem csupán a történéseket közlitek, hanem utánajártok a dolgoknak. A napi rutinom része vagytok, együtt kelünk, együtt fekszünk. Ha nem lennétek, mivel tölteném ki az átlagos napi 4 és fél óra képernyőidőt? :) Szóval, tartsatok ki! Ne legyen olyan, hogy nem lesztek! Azért egy helyesírásellenörzőt beszerezhetnétek... 

  • Az Index számomra egy közmű. A hiteles információszolgáltató. Alapnak tekintem akárcsak azt, hogy tiszta víz folyik a csapból, hogy van áram a konnektorban, illetve hogy nem pottyantós wc-n kell intéznem a dolgomat. Néha vannak nézeteltérések, de a szolgáltatás létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

  • Ha egy szóban kellene megfogalmazni, miért az indexet olvasom, akkor azt mondanám azért, mert hiteles. Sokoldalú, változatos cikkeket írtok különböző stílusú szerzők tollából. Ma Magyarországon az újságírás szerintem egy olyan skálán mozog, aminek az egyik vége a propaganda gyártó, egyoldalú, lebutítottan fogalmazó, hiteltelen, kormány oldali Origo (ami a szakma szégyenfoltjának is tekinthető), a másik oldalon meg a hiteles, témákat több oldalról megközelítő, érdekes, és tényszerű Index áll. Köszönjük a munkátokat!

  • Kedves szerkesztőség, aggódva olvasom az újsággal kapcsolatos jelenlegi híreket, részletekbe most nem mennék bele, de számomra is nagyon fontos az a tartalom, amit önök/ti képviseltek. Kritizálni nem szeretnék, mert nekem legtöbbször jó így ahogy van. Ha bármiben tudunk segíteni, kérlek tájékoztassatok minket időben.

  • Azt gondolom, az őszinteség a legfontosabb, és ti ezt nyújtjátok, nem úgy, mint a konkurenciátok. Érdekes, szórakoztató, sokrétű ès őszinte! Továbbra is harcoljatok, a függetlenségért a szólászszabadságért, ami lassan megszűnik ebben az országban.

  • Néhány éve Ausztriában élek, de így is szeretem tudni, hogy mi történik Magyarországon. Az Index az egyetlen olyan online újság, amiben megbízok, ami független, és amit szívesen olvasok. Friss, fiatalos, dinamikus, olyan Index-es. Pont ahogy mindenki szereti.

  • Szabó Bence vagyok 24 éves, és az Index.hu pont azt jelenti nekem, amit anno a Metropol újság is jelentett: a szabadságot. A döntés lehetőségét arról, hogy önálló gondolatokat alkothassak a közéleti témákban. Azt, hogy én dönthetem el, honnan és hogyan tájékozódom. A kételkedés jogát, egy másik perspektívát, ami ugyanarról az igazságról, máshogy beszél. Amikor munkába menet ránézek a cikkekre, tudom, hogy még van jogom dönteni. Meg szeretném tartani a szabadsághoz és a valós tényekhez való jogaimat, meg szeretném tartani az indexet! Tisztelettel,

  • 22 éves vagyok. Ülök a laborban, várom, hogy lefusson a reakció. Mosogatok, mp3-kat töltök le, és megakad a szemem Lacin. Szintén zenész (de ő már PhD hallgató), ő is vár, reakcióra, de valami Index nevű lapot néz, vagy mi a pék. Minek? Híreket? Ugyanmár, mindjárt lejön a teljes Ghymes életmű, aztán buli...

    24 éves vagyok, ülök az irodában, szerződésekhez gyűjtök árfolyamokat, nagyon unom, mobilról jön az SMS, terrortámadás, Google, első link már visz is az Indexre. És ott ragadok. Se táblázatok, se árfolyamok, csak nyomozás, tudomány és jó fotók.

    26 éves vagyok, ülök az irodában és php-t programozok, kifolyik a szemem, haver hív, kapcsoljam be a tévét, vb-selejtező. De nincs, tv NINCS az irodában, csak debug... Irány az Index, vb rss élőben, poén orgia, szájkarate. Szólok havernak, és láss csodát, nála is a tv kikapcs, hírfolyam bekapcs és góóóóól.

    28 éves vagyok, letettem a butafont, megvettem a Zokosat. Busz behajt a garázsba, sofőr kérdezi mivan? Szálljak már le! Letépem magam az Indexről, és felnézek. Ja, ez már a végállomás?

    30 éves vagyok, van lakáshitelem, két gyerekem, szerelmem és titkos szeretőm, igen te, te vagy az, drága Index. Mindig arról írsz, ami érdekel, mindig az érdekel, amiről írsz.

    42 éves vagyok. Fészket raktam, hát itt maradtam. A hazámban. Boldogulok. Mások elmentek, mesélnek... arról, hogy milyen rossz itthon. Én hallgatok, csendben... De ha a világ dolgaira mégis kíváncsi lennék, inkább az Indexen utána olvasok. Mert veletek vagyok, egy vagyok veletek.

  • Kedves Index Munkatársak! Nagy meglepetéssel olvastam a hírt, miszerint az Index veszélyben van. Számomra nagyon-nagyon sokat jelent. A hitelességet, politikai függetlenséget, igényességet, szórakozást, tudásbővítést és még sok más pozitív dolgot.

    Ma Magyarországon egyedülálló, de a világon is nagy valószínűséggel. Idegen nyelvek közül csak németet beszélem, biztosan állíthatom: nincs még megközelítőleg hasonló színvonalú sem a német hírportálok között. És ez igenis valami! Ma hazánkban az árral szemben úszni, bizonyos dolgokban egyáltalán kimondani, hogy az igazságnak több / sok arca lehet, felér sokszor az öngóllal. Kevesen is merik felvállalni.

    Azt akarom, hogy megmaradjon, hogy ugyanilyen maradjon az Index. Ez valószínűleg lehetetlen. Már csak ez a két hír: veszélyben az Index ill. vezetőváltás; a propaganda média javára hajtja a vizet. Az eddig - köztük én is - hű olvasók bizalmatlanabbá válnak, elkezdik keresni a változást, amit ez a sajtószabadság elleni támadás okoz.

    A véleményem az, hogy ha a szerkesztők, újságírók stb... szintén lapátra kerülnek, akkor szükség volna az egész országot átfogó tiltakozássorozatra, minden józan gondolkodású embernek kötelessége lesz védeni a szabadságunk egyik legfontosabb jelképét és zálogát a megmaradt kevésből! Szeretném, ha MINDEN EGYES! személyi ill. bármiféle változást közzé tennétek! Az utcára vonuláson kívül semmi nem jut eszembe, amit én értetek / értünk tehetnék. Legyetek szívesek írjatok valamit, amit én s a hozzám hasonlók segíthetnének!

    Zárókérdés: hol vannak a pártok, állami és civil szervezetek? Nem hallom a véleménynyilvánításukat a témában. Köszönöm Nektek Mindannyiótoknak mindazt a sok-sok értékes szellemi táplálékot amit adtatok az évek alatt! 

  • Az Indexet azóta olvasom amióta Intertetto volt. Szeretem a lazaságát, a sokszinuseget, hogy mindig van valami amit éppen el tudok olvasni, akkor is ha eppen nincs idom es 10 perc lazitás kell. A legutolso cikk amin jot derultem az pledaul a nagyatadi vonatrol szolt. Nem is tudom felsorolni, hogy mit szeretek bennetek, leginkább azt, hogy mekkora ur marad utanatok. Mar jo ideje kulfoldon elek es Ti jelentitek nekem hogy a cikkeket olvasva addig is "otthon" vagyok, lazan viszont tajekozottan. Hogy nem csak migrancs van, hanem most peldaul 22:30-as nagyatadi vonat! 

  • Az Index nálam az origó és az Origó van indexen. Elromlana ez a frappáns kis mondat, ha azt kellene írnom, hogy az Index van indexen.

    Viccet félretéve (mert amúgy egyáltalán nem vagyok vicces kedvemben, ha arra gondolok, hogy az Index jelenlegi formáját elveszítheti), már néhai újságíróként (és 2 hétig indexes gyakornokként) magamba szívtam a BBC-hez köthető újságírás értékrendjét és szerepét. Vallom, hogy egy egészséges társadalomnak, demokráciának szüksége van a lehető leginkább pártatlan, előítéletektől mentes, indokolt esetben a hatalommal szemben bátran kritikus tájékoztatásra. Ez egyszerűen a társadalom egészséges működéséhez szükséges, hogy szabadon és kritikusan gondolkodó emberek maradhassunk.

    Közhely, de nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy a sajtó igenis független hatalmi ág kell, hogy legyen, amely adott esetben a hatalom körmére néz. Az Index ezt képviseli, és sok más egyéb értéke (ás hibája) mellett ezt kell hangsúlyozni. Ezt fenntartani már-már Don Quixote-i küzdelemmé lett az utóbbi hónapokban. Én is naponta úgy kapcsolom be az oldalt, hogy vajon megnyílik-e még és úgy nyílik-e meg, ahogy szeretem. Az Origót sosem olvastam (bár ott is voltam gyakornok), így a metamorfózisa bár dühített, nem annyira érintett.

    Járt a családnak anno a Népszabadság, amit olvastam is néhanapján (ha szerda, akkor Uj Péter, ugye), de a megszűnése idején már édesapám se járatta a Népszabit, így családunk azt is gyorsan kiheverte, hogy az megszűnt.

    De az Index más.

    Az Index a hétköznapjaink fontos része. Az Index az egyetlen hírforrás, amelyet napi szinten megnézek. Az Index a barátom.

    Még egy szösszenet. A minap az angol főnökömnek meséltem a magyar helyzetről, amikor a magyar politikai helyzetről kérdezett. Nagyon puhán és finoman fogalmaztam arról a sajnálatos folyamatról, hogy a jelenlegi kormányzat sok követ megmozgat azért, hogy a sajtót maga alá gyűrje és a kritikus hangokat elhallgattassa. Értetlenkedve hallgatta, hogy egy kormányzat hogy tehet ilyet és vajon mi lehet a célja ezzel. Egy átlagos britnek elképzelhetetlen, ami itt megy - ezt vontam le a beszélgetésből. Naivak.

  • Indexesek, ne engedjetek semmiféle nyomásnak. Nincs kompromisszum, kitartás.

  • Szóval, amit szeretek az Indexben:

    Legelsőként a podcast rovatot. Nő létemre mindig a Forma 1-es elemzéseket szoktam legelsőként meghallgatni, van, hogy csak azért néztem a futamot, hogy kapcsolódni tudjak hozzá. Imádom Sixx és a többiek stílusát is, van, hogy utcán sétálva, hangosan nevettem rajta (a szembejövők reakcióit nézve elég érdekes látvány lehettem). Ha arra gondolok, hogy nem lesz több, a világ szürke lesz, sivár, a Nap sem kel fel többé. Már készítettem a korrupciós ajándékokat, ne már! *

    Mivel filmrajongó vagyok, minden filmes hírt elolvasok, amit itt találok meg a legnagyobb számban, hála érte!

    Tudjátok még, miben vagytok a legjobbak? Imádom, mikor egy érdekes témának utánajártok, boncolgatjátok részletesen, azokat a cikkeket falni szoktam. A régi rejtélyes bűnesetek, nyomozások, vagy más érdekes dolgokról szóló írásaitok annyira klasszak! Az ilyesmik a kedvenceim, ezeket falni szoktam.

    Mi hiányozna, ha nem lenne Index? Minden. A szív, a lélek, a humor, a tájékozottság, a bosszankodás a sok koronavírusos híren, a sok kis apróság, ami azzá teszi az újságot, ami. A videórovat, az emberközeli portrék, a kis elütések, hogy partnernek és nem egy arctalan masszának néznek. Egyszóval: a világom, az emberségbe, a tájékozottságomba vetett hitem. 

  • Tisztelt Szerkesztőség! Bízom benne,hogy maradtok olyanok, mint eddig! Én semmit nem utáltam bennetek! Szeretem a független írásaitokat, mert sajnos ma Magyarországon egyre kevesebb van. Minden nap olvasom a híreiteket, témáitokat. Nagyon remélem, hogy nem lesztek a kormánypropaganda szószólói! Ha igen,sajnos nem olvasom az oldalt többet!

  • Minden nap olvasom az Indexet, tulajdonképpen rajtatok keresztül követem a világ eseményeit.

    Amit szeretek: főleg a mélyebb elemző cikkeiteket szeretem, amiben több oldalról körüljártok egy témát, és még valami véleményszerűt is ki lehet belőle olvasni.

    Kklassz a szájbarágó rovat, azon jókat szoktam vidulni is.

    Tetszik a naprakészség, ahogy nézem az időpontokat szinte éjjel-nappal dolgoztok azonnal megjelennek az új fontos hírek az oldalon.

    Az FB-n is be van állítva az elsők között az Index, itt néha olvasom a kommenteket is az okos telón lehet látni, hogy hány órája került fel a cikk az oldalra, ezt szívesen látnám, ha számítógépen nyitom ki az Indexet, akkor is.

    Amit nem szeretek: néha a cikkek címei nem kicsit szenzációhajhászak, hanem nagyon.

    Gondolom, hogy ki voltatok az operatív törzsre, mert a ti kérdéseitekre nem válaszoltak, és egyáltalán, de akkor is nagyon rangon alulinak és ízléstelennek találtam a Cecíliáról készített gúny összeállításotokat, ezt nagyon nem kellett volna.

    A bulvár témák engem nem különösebben érdekelnek, persze van, akit igen gondolom, de örülnék, ha azok valahogy külön lennének gyűjtve, és nem keverednének az értelmes hírek közé.

    Ez már biztosan csak egyéni ízlés, de teniszről nagyon keveset írtok, míg focival tele az oldal.

  • Az Index a régen volt sajtószabadság egyik utolsó emléke. Vele szoktam a napjaim kezdeni.

    Korrekt, összefoglaló tájékoztatást nyújt.

    A sajtószabadság az ősi közösségekből származik. Az ember azért volt képes a saját evolúcióját megváltoztatni, mert az egyedi életről a közösségi életre váltott. A közösségben mindenkinek van szava, az okosaknak is, a hülyéknek is.

    A folyamatos vita, a jó megoldások közös elfogadása tette legyőzhetetlenné a közösségeket.

    Modern időkben nincsenek már valódi közösségek, az életünket uraló hatalmas szervezetek saját céljaikat követik könyörtelen tudatossággal. Tapasztalhatjuk az eredményeket: környezetszennyezés, éghajlatváltozás, vírus.

    A kiutat a megváltozott kommunikáció új formái adhatják. A globális internet esélyt ad arra, hogy megint mindenki hallassa szavát és kialakuljon a közös jó, az Index ehhez járult hozzá.

    Aki megpróbál bennünket ebből kizárni, rövidlátó, ostoba.

  • Tisztelt Szerkesztőség! Szorítok maguknak! Szeretném továbbra is a megszokott tartalmakat olvasni. Valóban fontos a függetlenség. Természetesen elsősorban politikai értelemben, de nagyon fontosnak tartom a különböző lobbiköröktől való függetlenséget is. Lapjuk változatos, nagyon sok témával foglalkozó élvezetes olvasmány. Bízom magukban!

  • Egyik Insta-poszt alá már odaírtam ezt, de nem fejtettem ki, a sok troll meg rápörgött: Ugye jól emlékszem, hogy az első pénzgyűjtős kampányt nem csak eszközfejlesztésre, szolgáltatás bővítésre, hanem a függetlenségetek ‘megőrzése-biztosítása' céljából is indítottátok? Nem rendszeresen, és nem nagy összeget szoktam utalni, de azt szívből és önzetlenül teszem. Viszont ezt most rossz volt olvasni, hogy jajaj, megint nagy a baj, veszély van! Tarhálás szaga van...

    Ti is tudjátok, hogy ez a folyamat már beindult. A gépezet halad felétek. A folyamat végén van egy döntés, amit meg kell hoznotok. Vagy Origo lesz belőletek is, vagy létrehoztok valami újat. Ez utóbbihoz sajnos sokaknak ki kellene lépniük a biztonságos zónából, és harcolni, nem feladni. Menne ez még nektek? Mindenesetre, ha kalapozós kampány lenne, én a helyetekben azt már a teljes önállóságért indítanám. Ettől a véleményemtől függetlenül, veletek vagyok, bármi is lesz!

  • Ugyanis már nagyon régen nem vagytok hitelesek. Hiteles ma egy 24.hu vagy egy HVG.hu, na de Ti? :)

    Más újság is megszűnt már, nem csak Ti vagytok veszélyben, ez a hiszti, amit a címlapon nyomtok második hete, már kicsit sok.

    Kíváncsian várom mi lesz a vége, a popcorn már bekészítve. Max elveszik egy aprópénzért kuncsurgó portál. Ez az Index már rég nem érdemli meg az Index nevet.

  • Meglepődve láttam a majdnem 30 százalék női aláírót a felhívásotoknál, mert az egész indexnek őrült tesztoszteron szaga van. Nagyon hiányoznak a női hangok, megfogalmazások, szemléletek. Illetve, az angol tartalmakkal kapcsolatban is vannak felvetéseim. Például The CEO is gone, but Index still stands már alapból rossz. (CEO gone, Index still standing lenne egy angolos címadás) Mindezek ellenére az Index egy fogalom, egy minőségien összerakott, színvonalas hírportál, rengeteg jó cikkel.

  • Mit szeretek az Indexben?

    • VAN.
    • Független.
    • Kiegyensúlyozott tájékoztatásra törekszik, ami szerintem legtöbbször sikerül is.
    • Próbál hidat építeni a különböző nézetű emberek közé, nem eltávolítani próbál, hanem közös nevezőt találni.
    • Tiszteli az embereket.
    • Pártállásttól függetlenül.
    • Nem mocskolódik.
    • Nagyon vicces videók (Bakró-Nagy Ferenc és Simor Dániel például, a gyerekeimmel együtt dőltünk a röhögéstől némelyiken) és vicces cikkek (például a becőtermés esete a hatodikos természetismeretben... amióta nekem is kellett tanulnom ezt a lányommal, élénken él bennem).
    • Érdekes blogok.
    • Sokat tanulok belőlük.
    • Jó képanyag.
    • Szupi receptek.
    • Foglalkozik a hátrányos helyzetű csoportokkal.
    • Foglalkozik az ezer sebből vérző oktatással. A környezetvédelemmel és a globális éghajlatváltozással.

    Mit nem szeretek az Indexben? A bosszantó elütéseket.

    Miért hiányozna a leginkább az Index? Amiért szeretem: A bátorságáért.

  • Én az Indexet szeretném örökre egy biztos pontnak tudni az életemben! Egy nem befolyásolt, nem ilyen-olyan oldali, hanem egy független és megbízható pontnak tudni ebben a zűrös és kormánypropagandás világban. 199x óta titeket olvaslak, basszus, ne vesszetek már el!!! Az nem lehet, hogy nincs tovább független Index! Akkor nekem vége a netes hírolvasásnak. És sokezer más embernek is! Tartsatok ki, maradjatok meg így!!

  • Olvasótársaim már (majdnem) minden szépet és jót és nem jót megírtak rólatok.

    Talán azt is, hogy mennyire zseniális ötlet volt a barométer és most benne a jelzés, hogy az Index szerkesztősége veszélyben van. Hogy a nyilvánosság elé vittétek, megosztottátok velünk az "ügyet". Mert a nyilvánosságnak, az összefogásnak van ereje.

    Remélem, nemcsak a látszat, hogy az Index most csatát nyert.

    De messze nem háborút. Hogy ez háború, az nem kérdés. Hideg háború. Abban bízom, hogy egy ilyen ütős szerkesztőség a milliós olvasótáborával olyan erőt képvisel,

    amit nem tudnak sem nyílt, sem burkolt eszközökkel felmorzsolni. Mert ha mégis, ennek az országnak nincs jövője.

  • Mindennapi betevő kultúránk, kikapcsolódásunk halmaza. Arról nem is beszélve hogy mennyit segít a zenekarok/zenei projektek szélesebb körben való megismertetésében. Index, hiányoznál.

    The Qualitons zenekar

  • Egyszerű kérdés, ám a válasz sokkal összetettebb. Amennyiben az index megszűnik, úgy elvész valami. Elvész a függetlenség, a szabadság és még valami, a kérdések. Ugyan is, akiben kérdések merülnek fel az gondolkozik. Aki gondolkozik, az lát. Látja azokat a dolgokat, amik egyéb esetben elkerülték volna figyelmét. Az intelligens ember gondolkozik, egy valódi újságíró pedig gondolkodásra ösztönzi olvasóját. Kérdések sokasága kell hogy felmerüljön egy cikk elolvasása után és ezt az index mindig is sikerrel abszolválta! Amennyiben ezt elveszik az emberektől, úgy a 30 éve elért szabadság, a demokrácia utolsó morzsája is odalesz.

  • Az Index az életem része. Mivel külföldön élek, kiemelten fontos a gyors, átlátható, megbízható tájékoztatás a szülőhazámról, és a világ dolgairól magyar szemszögből, az anyanyelvemen. Minden napomat azzal kezdem, hogy végig görgetem az Indexet.

    Ha kevés időm van, a főoldalról is elég információt kapok, későbbre mentem az érdekes cikkeket, ha sok időm van, és valamibe mélységében bele akarok menni, minden szükséges információt és forrást megtalálok, akár évekre visszamenőleg.

    Ha pedig épp nem érdekel semmi komoly, akkor is rengeteg könnyed, szórakoztató olvasmány vár rám. Az egész napomat el tudom tölteni az olvasásával, aztán estére megújul és kezdhetem elölről. Főleg azért szeretem, mert MINDENRŐL írnak, a vezető nemzetközi hírektől elkezdve, kényes belföldi ügyeken át, tudományos újdonságokon keresztül a mókusmentésig, minden van.

    Ami nincs az Indexen, az meg sem történt.

    Amikor hétfőn a mutató azt jelezte "az Index veszélyben", fordult velem egyet a világ. Komolyan megijedtem, hogy most akkor mi lesz velem? Ha lerombolják az Indexet, mit fogok olvasni? Kérdeztem is másokat, hogy honnan lehet akkor mindenről tájékozódni? Mondtak ezt-azt, de hozzá tették, hogy persze nagyon nem olyan. Hús helyett szója.

    Amikor Spanyolországba költöztem, itt is kerestem hasonló platformot, gondoltam nyugati országként biztosan van spanyol Index, még jobb is mint a magyar. Hát kilenc éve nem találtam. Néhány napilapnak és tévécsatornának van internetes hírfolyama, de mind száraz, személytelen, unalmas. Ma reggel az Indexen - hol máshol - a Blog.hu-n megtaláltam a cikket, ami ezt a tapasztalatomat igazolja. Egy európai felmérés arról szól, hogy mennyire megbízhatóak a különböző hírforrások. Nem meglepően a magyar online viszonylatban az Index van az első helyen, és a spanyolországi diagramot mellé téve világosan látszik, hogy itt nincs még fele olyan jó sem. Ezért van az, hogy a spanyol híreket is sokszor az Indexről tudom meg.

    Mindezekért pedig életem egyik csúcspontja volt, amikor én is Indexre kerültem. A karantén alatt blogolni kezdtem, és az egyik írásom fotóstul a címlapra került, ráadásul pont az, amelyiken idétlenül nézek az üres tengerparton maszkban. Egy napon keresztül kint volt. Abban a huszonnégy órában, úgy éreztem, mintha én is Index tag lennék. Felemelő volt látni, mennyi emberhez eljut ilyen rövid idő alatt. Köszönöm szépen az évek óta friss, értékes, tápláló információt. Nincs másik - nincs jobb kifejezés rá, az Index már megírta.

  • már mindent leírtak az olvasók, ami világossá teszi, hogy van egy komoly, nagyon komoly tábor az index szellemisége mögött. csak egy nagyon rövid okfejtés: az index.hu-t sokszor akarták támadni, sok átalakuláson ment keresztül. de az index.hu nem a gazdasági társaságtól vagy a névtől az aki. az index egy szellemiség, ami a mögötte álló emberekből áll. ha elég elszánt a támogatói háttér és eléggé elszánt a gárda aki jelenleg csinálja az index.hu oldalt, akor bármi újraépíthető. az iwiw nem volt elég érdemes arra, hogy újraéledjen, vagy nem érdekelte az embereket, hogy energiát fektesenek bele. de most más a helyzet. itt a sajtófüggetlenség a tét. Ha az index mögött állókban van erő, akkor beszánthatják, majd újranő, mert az emberek mögötte újraélesztik. remélem.

  • Kedves Index! Rövid leszek és tömör: az index úgy jó, ahogy van! Köszönöm, hogy színvonalas, tartalmas, érdekes és független (!!!) cikkeket olvashatok nap mint nap. Hogy mi hiányozna a leginkább? Minden. Ahogy önök is írták, ez az az újság, amiből nincs másik. Köszönöm és a legjobbakat kívánom.

  • Én is megírom véleményemet, leginkább, mert még nem találtam hasonlót a közölt vélemények közt.

    Idejét nem tudom mióta olvaslak Titeket. Régóta. Én is az indexet nyitom meg, ha érdekel, hogy mik a hírek. DE az alábbiak kifejezetten taszítanak:

    • zavar, hogy holisztikus világképet valló újságíró nincs a szerkesztőségben
    • Hanula Zsolt ezotériát, természetgyógyászatot, homeopátiát folyamatosan savazó cikkei vérlázítóak
    • hogy szerintetek csak az az igaz és valódi, amit Ti annak gondoltok (nem ér csak ezt a mondatot kiemelni, ha esetleg..:))
    • zavar, hogy sokszor nélkülözitek az objektivitást.
    • Velvetet úgy ahogy van rühellem, mert az instagramspotting nem újságírás, szerintem
    • nem szeretem, hogy sokszor elég lenne a címet elolvasnom, mert a lead és a szöveg, a címnek egy-egy egyre bővített mondata csupán

    Amit nagyon szeretek:

    • vicces videóitok, főleg a Parlamentből, amíg engedte Kövér bácsi
    • a "bulvár clickbait felfedős" heti rövid videóitokat
    • az olimpiai bajnokos sorozatot, ez valami díjat is érdemelne, rengeteget tanulok belőle
    • Földes András - menekültes videósorozata nagyon komoly volt

    Általában véve nem tartom az indexet nyitottnak a világra, újságíróit nem jellemzi az önreflexió. Jellemzően materialisa a világszemléletetek, ami szerintem kártékony. Számtalan írásotok nem tényszerűen ír, hanem egyéni véleményt közöl, olyankor is, amikor nem vélemény cikket írtok.

    Mindezek ellenére korábban még fizettem is Nektek, mert a munkátokat elismerés illeti.

    Bízom benne, hogy beengeditek a holisztikus világot a látó teretekbe előbb-utóbb. Esetleg a Dívány-ban lehetne mélyebbre menni,mert jelenleg felszínes sajnos.

    Ugyanakkor, ha lesz egy olyan portál is a piacon, ami szélesebb látókörű, át fogok nyergelni rájuk.

  • Régóta olvasom az Indexet, a napi rutinom részévé vált, hogy olvaslak benneteket. Szeretem, hogy sok témában írtok valódi, releváns cikkeket, de csípem a kis apróságokat/baromságokat (Mindeközben rovat) is.

    Viszont azt is el kell mondjam, hogy hiányérzetem is van, sokszor szembesülök azzal, hogy bizonyos híreket nem hoztok le, olyan témákkal kapcsolatban amiket amúgy főoldalon szoktatok lehozni. No offense, de szerintem ti is tudjátok, hogy az éremnek csak az egyik oldalát mutatjátok bizonyos társadalmi/ szociokultúrális történéseknek. Pedig szerintem elbírná az index közössége az egyéb véleményeket is, sőt így lehetne igazán objektív és független az oldal.

    Az ókori róma szólásával élve: "halgattassék meg a másik fél is!".

    Na pont ezt hiányolom, nem minden fekete vagy fehér. Ha ezen tudnátok változtatni a jövőben, én biztos vagyok benne, hogy sokkal többen informálódnának rajtatok keresztül, (tudom, hogy a legnépszerűbb hírportál vagytok már így is) és valami igazán minőségit lehetne alkotni. Ha már objektivitás, meg függetlenség, akkor ne féljetek tényleg annak lenni.

    Bátran adjatok hírt mindenről aminek van komoly hírértéke, attól függetlenül, hogy az PC vagy nem. Szeretem az oldalt, reggeli kávét veletek indítom, és napközben is rá-rá nézek az főoldalra ha engedi a szabadidőm, de mégis, van bennem egy hiányérzet. Mintha nagyon egyfelé mutatnának a fő cikkek. Ettől függetlenül, én támogatlak bennetek továbbra is, és ugyanúgy veletek fogom kezdeni a napot, akkor is ha nem fogadjátok meg a tanácsomat. :)

    És végülis a szerkesztők fogják eldönteni mi az ami megjelenhet, de ha már független újságírásról van szó, akkor tényleg az lenne a kívánatos hogy hallgattassék meg minden fél, előítéletmentesen, objektíven. Nézzétek felnőttebbnek az olvasóitokat (ez de csúnyán hangzik így). Remélem nem sértődtetek meg a kritikámon.

Rovatok