Ha létezik olyan, hogy food shaming, akkor ez az
Magyar Facebook-csoportok között is több olyan tematikus oldalt találni, ami mások rosszul, nem túl étvágygerjesztőre sikerült ételeit, illetve egyesek számára bizarrnak mondható recepteket tartalmaznak. Ezekben a posztokban azért van némi irónia, így egyértelműen nem lehet megállapítani, hogy valójában mennyire bántalmazóak mondjuk a recept, ételfotó eredeti tulajdonosával szemben. A Twitteren viszont ennél célzottabban megy a kommunikáció. Most épp a Food Network egyik videója pörög újabb és újabb kommentekkel megosztva.
Oké, szóval mi lehet ennyire durva? Mitől akadtak ki az emberek? Egy majonézes popcornsaláta miatt írnak olyanokat egyesek,
- hogy ez egyből mehet a szemétbe,
- ha valaki ilyennel fogadja őt vendégségben, akkor tutira meg fog ölni valakit, de minimum véget ér a barátságuk ezzel,
- hogy ez simán undorító.
Aki eljut a videó végéig, és nem húzza fel magát azon, hogy a majonézes tálba öntött pattogatott kukoricát jó alaposan megkeverik, akkor feltűnhet, hogy itt valami nem stimmel. A tálaláskor a tányér tetejére helyezett zöld fűszernövény elég gyanús. Nagyjából minden recept úgy végződik, hogy valami apróra vágott zöld növénnyel megszórják a tányért. Ennek leginkább talán annyi értelme van, hogy gusztusosabb, hívogatóbb, még egy plusz élénk színnel gazdagabb legyen a tányér, hogy jól nézzen ki a fotókon. Ebben a receptben is megvan ez a momentum, de a növény nincs apróra vágva, csak rá van téve a tányérra kiszedett kupac tetejére. Aztán a kóstolás is elég fura...
Ha ez egy geg, akkor annak tökéletes, ha viszont komoly, és az emberek így ki tudnak akadni egy majonézes popcornon, akkor talán utóbbi miatt lehet azt mondani, hogy itt baj van, hogy már a food shaming is az életünk része.