Index Vakbarát Hírportál

A német futballelnök azonnal eltiltaná a Szuperligát megalapító klubokat

2021. április 20., kedd 15:39

Fritz Keller, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke azonnali hatályú eltiltását javasolta annak a 12 alapító klubnak, amelyek hétfőn bejelentették az Európai Szuperliga megalakulását.

A sportvezető a DFB hivatalos közösségi oldalán kifejtette, nemcsak a klubok felnőtt, hanem azok korosztályos csapatait is azonnal ki kellene zárni mindenfajta versenysorozatból, amíg meg nem gondolják magukat és fogadják el a jelenlegi állapotokat. Hozzátette: az egyesületek kizárólag a pénztárcájukra gondoltak, míg szurkolóikra, akik a világ legjobb klubjaivá tették őket, egyáltalán nem. Hangsúlyozta:

A tizenkét klub önző magatartásának már semmi köze nincs ahhoz a játékhoz, amelybe gyerekként beleszerettünk. A labdarúgás nyitott és mindenki számára elérhető. Egy ilyen zárt Szuperliga viszont csak a szupergazdagoknak és szuperszívteleneknek szól.

A húszcsapatosra tervezett Szuperligát hat angol (Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City), három olasz (Juventus, AC Milan, Internazionale) és három spanyol (Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid) sztárklub hozta létre. A ligát a JP Morgan amerikai befektetési bank három és fél milliárd euróval kész megtámogatni. A tervek szerint az új versenysorozatnak 15 állandó tagja lenne. Az alapítók között nincs német klub, sajtóhírek szerint a Bayern München és a Borussia Dortmund 30 napot kapott, hogy döntsön a belépésről.

A hétfői bejelentés heves ellenreakciókat és bírálatokat váltott ki politikai szinten is, az európai szövetség (UEFA) pedig jelezte, hogy eltiltják a válogatott szerepléstől a Szuperligában játszókat. Lapunknak adott interjújában Horváth Gábor, a FIFPRO (Hivatásos Labdarúgók Nemzetközi Szervezete) magyarországi tagszervezetének főtitkára azonban azt mondta, hogy sem a FIFA, sem az UEFA nem tilthatja meg,

hogy bárki részt vegyen egy válogatott mérkőzésen, aki nem követett el fegyelmi vétséget. A játékosok a munkáltatójuk utasításait hajtják végre.

Rovatok