Index Vakbarát Hírportál

Világrekordernek feszül neki a Loki

2015. július 16., csütörtök 13:23

A Videoton után csütörtökön a Ferencváros és a Debrecen folytatja kupaszereplését az Európa Liga selejtezőkörének második fordulójában. Papíron verhető ellenfelek jönnek, de az eddig lezajlott kupaeredmények bizonyítják, a kiscsapatok ellen sem lehet már biztosra menni. De így is továbbjutási esélyekkel várja mindenki a Fradi a bosnyák Zeljeznicar, a Debrecen pedig a lett Skonto Riga elleni párharcát.

A Ferencváros egyre erősebb lesz, a pályán is, és a játékoskeretében is. A holland Go Aheadet magabiztosan verték ki a zöld-fehérek , és most is hasonlóra készülnek. A nevezettek között már ott van az 58-szoros szlovák válogatott Vladimir Sesták is, valamint a héten a Szombathelyről szerződtetett Radó András is.

A Zeljeznicart 1921-ben alapították, az egyik legnevesebb bosnyák csapat, amely a jugoszláv bajnokságban is komoly eredményeket ért el. 1972-ben például bajnok lett, az UEFA-kupában a negyeddöntőig menetelt, ahol éppen a Ferencváros ellen búcsúzott két 2-1-es meccs és egy büntetőpárbaj után. Nem ez volt a klub egyetlen kapcsolódása a magyarokkal, a legendás Ivica Oszim által irányított csapat 1985-ben az elődöntőbe jutott az UEFA-kupában, de akkor a Videoton volt jobb a szarajevóiaknál.

Utána tizenöt évnek kellett eltelnie, hogy a Zeljo megint európai kupameccsen szerepeljen, de olyan sikeres azóta már egyszer sem tudott lenni, rendszerint az első körben esett ki, kivétel a 2002, amikor csak a Newcastle állította meg a BL-selejtező harmadik körében. Bosznia függetlenné válása óta ötször – legutóbb 2012-ben – lett bajnok, ami bosnyák rekordnak számít. A csapat keretét főleg fiatalok alkotják, a legismertebbek a horvát kapus Marijan Antolovic, a 11-szeres bosnyák válogatott Aleksandar Kosoric és Josip Kvesic, korábban a Kecskeméten és a Honvédban is futballozó Jovica Stokic.

Balzan-Zseljeznicsar 0-2

A Zeljeznicar a máltai Balzanst búcsúztatta kettős győzelemmel. A csapat edzője Milomir Odovic kellő tisztelettel beszélt a Ferencvárosról és az esélyekről is: „Egy kitűnő ellenféllel csapunk össze. Elég idős vagyok ahhoz, hogy emlékezhessek arra, amikor

az FTC Európa egyik igazi nagy csapata volt, jelenleg pedig úgy gondolom, hogy erősebbek nálunk.

Megnéztem videón pár meccsét a Fradinak, jó a csapatuk, lelkesek, jól játszanak, egy jó meccsre számítok holnap. A csapatunk fiatal és ambiciózus, keresik a helyüket, de sajnos nem csak nálunk, hanem akár a hazai, akár a nemzetközi színtéren is, de igyekszünk a legjobb tudásunk szerint játszani.”

Világrekorder ellen megy a DVSC

A Debrecen kora este mérkőzik a Skonto Rigával idegenben. Hagyományteremtő lesz a meccs, mivel magyar csapat lett klubbal még sosem játszott. Egy nagyon fiatal, de hazájában nagyon sikeres csapattal találkozik a DVSC.

A Skontót csak 1991-ben alapítottak, de egyből lett bajnok lett. Sőt 2004-ig mindig Rigába került az aranyérem, amellyel olyan rekordot állított fel, amelyet labdarúgás történetében még soha senki, egymás után 14-szer lett hazája bajnokcsapata. Az elmúlt tíz évben viszont csak egyszer sikerült elsőnek lenni, az utóbbi három idényben mindig második lett.

Az idei a jubileumi, 25. kupaindulás, de két körnél többet csak egyszer sikerült mennie. Az 1999–2000-es BL-selejtezőben előbb a luxemburgi Jeunesse Esch-t, majd a román Rapid Bucurestit is kiverte, végül a Chelsea ellen úgy búcsúzott, hogy a hazai meccs 0-0 lett. Aztán az UEFA-kupába jutva a lengyel Widzew Lódz volt a végállomás, de az is egy hazai győzelemmel.

A jelenleg is zajló bajnokságban a Skonto az élvonalban található, 11 forduló után a harmadik, de csak két ponttal lemaradva az első Liepajas Metalurgs, és a Ventspils mögött. Az előző körben az ír St. Patrcik's ellen nyertek 2-1-re és 2-0-ra.  A csapat vezéregysénisége Aleksejs Visnakovs, a 31 éves középpályás a Cracovia, a Baltika Kalinyingrád, a Widzew Lódz, és a Zimbru légiósa volt, 57-szeres lett válogatott.

Skonto Riga St. Patricks

A Debrecennek tanulnia kell a Szutjeszka elleni meccsből, amelyet a hazai 3-0 után kis híján elbukott, a montenegrói már 2-0-ra vezetett és jó esélyei voltak a hosszabbításra is. végül a Loki kihúzta. Most viszont Kondás Elemér dolgát is nehezítik sérülések. Nenad Novakovics, Balogh János, Lázár Pál, Ludánszki Bence és Ferenczi János mellé csatlakozott Zsidai László, aki eredetileg szerepelt az utazó keretben, de keddre belázasodott.

Felépült azonban Máté Péter, aki a hétvégi felkészülési mérkőzésen már pályára léphet, illetve az egyik új igazolás, Geoffrey Castillion is bevetésre kész. Vasárnap a Nagybányával mérkőzött meg a DVSC, és aratott 3-1-es sikert az előbb említett Castillion duplájával, valamint Szécsi Márk találatával.

„A Skontóról folyamatosan gyűjtjük az információkat. Személyesen is láttuk már egy meccsüket - fogalmazott Kondás Elemér a klub honlapján. - A nemzetközi kupában nincs olyan, hogy az egyik esélyesebb, a másik kevésbé, mert bármikor történhetnek meglepetések is. Láthattuk, hogy hazai pályán 3-0-ra legyőztük a Szutjeszkát, kint pedig már nagyon nehéz volt, mert nem rúgtuk be a helyzeteket. Lehet, hogy a papírforma mutat a két csapatnál eltérést, de ezzel sosem szabad foglalkozni, hanem a pályán kell megmutatni, mire vagyunk képesek."

Program:

Skonto Riga (lett)–Debreceni VSC, Skonto Stadions, 18.00, vezeti: Mads-Kristoffer Kristoffersen (dán)

Ferencváros-Zseljeznicsar (bosnyák) Groupama Aréna, 20.30 , vezeti: Gunnar Jarl Jónsson (izlandi)

Rovatok