Index Vakbarát Hírportál

Szabálytalan körülmények között estek ki az olaszok és a lengyelek is

2016. július 3., vasárnap 13:47

Máris megbukott a szabálymódosítás. Mit lép most az UEFA?

A torna előtt szigorítottak a büntetőrúgás szabályainak kapusokra vonatkozó részén, majd az Eb alatt külön felhívták arra a bírók figyelmét, hogy tartassák be a szabályt, mégis szabálytalan körülmények közt dőlt el az olasz–német és a lengyel–portugál is.

Köztudomású, hogy a tizenegyesek alkalmával a kapusok nem szeretnek a vonalon maradni a rúgás pillanatáig. Ezért is figyeltük érdeklődéssel az erre vonatkozó passzus szigorítását, amely szerint ezentúl nemcsak újra kell rúgatni a büntetőt, ha előbb indul a kapus, hanem sárga lapos figyelmeztetést is kell adni neki. 

Ha eddig se merték soha befújni a bírók, ez majd nyilván segít.

A büntetők előtt a bírók erre külön is felhívták a kapusok figyelmét. Ezek után mégis úgy tűnt, a játékvezetők magasról tettek a dologra, mind az olasz–német büntetőpárbaj kimaradt kísérleteinél, mind pedig a csütörtöki lengyel–portugál negyeddöntő egyetlen kimaradt tizenegyesénél.

A tegnap esti párbajban Zaza, illetve Müller és Schweinsteiger kimaradt büntetőinél a kapusok mozgása még elmegy határesetnek, Pellé, Bonnucci és Darmian, illetve Özil  esetében viszont nem. Az, hogy a kapus elrugaszkodó lába érinti a csíkot, nem egyenlő a szabály által megkövetelt vonalon maradással.

Bár Buffon eggyel törvénytisztelőbb volt kollégájánál, Özil kapufájánál a betű szerint ismétlésnek és egy sárga lapnak kellett volna következnie (amivel egyébként eltiltott lett volna az elődöntőről).

Hiába rúgta borzalmasan Pellé, a szabály szerint akár hasra is eshetett volna a labdában, Neuer mozgása miatt kapnia kellett volna még egy esélyt. 

Bonnucci jól rúgta, de nem eléggé, Neuer viszont már a vonal előtt táncolt (a kép csalóka, de mindkét lába a levegőben van, bőven a csík előtt)

Darmian mindent eldöntő hibájánál a német kapus ismét kilépett a kapuból.

Jegyezzük meg, ha Hectorét fogja Buffon, azt is vissza kellett volna fújni.

Ami pedig a csütörtöki negyeddöntőt illeti, Błaszczykowski kísérleténél Rui Patrício kapus igen látványosan kiosont a ketrecéből, ám a szép számban jelenlevő játékvezetői delegátusnak esze ágában nem volt jelezni az esetet.

Ilyen részleteken rugózni alapesetben joggal tarthatnák idegesítő szőrszálhasogatásnak részünkről, hiszen a dologban nincs semmi új. Csakhogy nem mi állítottuk fókuszba a jelenséget, hanem a szabályalkotók és az UEFA. 

Először a torna előtt bevezetett szigorítással, bár abból még nem következett volna feltétlenül, hogy be is akarják majd tartatni. Csakhogy a kieséses szakaszra fordulva az UEFA bírói testületének vezetője, maga Pierluigi Collina dörrent rá a bírókra, hogy tessék ilyenkor figyelni a kapusokra.

A csoportmérkőzések utáni, június 24-i eligazításon, amelyet a hátralevő mérkőzésekre kiválasztott 12 játékvezetőnek tartottak, Collina kiemelten foglalkozott Kuipers sporttárs szerepével a Spanyolország–Horvátország csoportmérkőzésen kimaradt Sergio Ramos büntetőnél, amikor Danijel Subasic, a horvát kapus bő másfél méterrel elébe ment az eseményeknek.

„Sajnos a kapus kimozdult, amit a játékvezetői csapat nem vett észre” - mondta Collina - „Ez egy hiba volt, az egyébként jól vezetett mérkőzésen”.

A bírók főnöke egyértelművé tette, hogy nem a szabályok liberális értelmezéséről volt szó az esetnél, a játékvezetőknek igenis ragaszkodniuk kell(ene) a törvény betűjéhez.

„Természetesen a bíróknak ügyelniük kell arra, hogy a büntetőrúgás szabályos körülmények között történjen, ha nem így van, a tizenegyest újra kell rúgni és a szabályok szerint figyelmeztetni kell a kapust”

Ez egy hiba volt, sajnos történnek ilyenek. Nincs szó trendről. Egyedi eset volt, amikor a kapus előbb mozdult minthogy a büntetőt elvégezték volna.

Utóbbi kitételt már a nyilatkozat pillanatában nehéz volt komolyan venni, a kapusok ugyanis emberemlékezet óta ezt csinálják. Azóta lement két büntetőpárbaj, és történt még néhány egyedi eset, úgy öt darab.

Most akkor mi lesz, pellengérre állítják Kassait, lekapják a tíz körméről a lengyel-portugálon fújó Brych-t? Ha Kuipers-szel megtették, akkor elvileg nekik is járna egy ejnye. Vagy lassan belátják az íróasztal mögött, hogy teljesen elhibázott döntés volt  egy ennyire fontos tornán megpróbálkozni azzal, hogy a kapusokból kineveljék az évszázados rutint.

Csak a szerencsétlen bírót szívatták meg vele. Ami nekünk a TV előtt látványos szabálytalanság, az élőben néhány tizedmásodperc kérdése. A tét pedig az elképzelhető legnagyobb. Azért gondoljunk már bele, mi van akkor, ha ne adj isten téved? Ha elvesz egy szabályos védést és még ki is sárgázza a kapust a következő meccsről, vagy akár az éppen zajlóról.

Szóval rázhatja itt a korbácsot Collina vagy bárki más, annyit se érnek vele, mintha valakit seggberúgással akarnának rábeszélni az orosz rulettre.

(Borítókép: Bertrand Langlois / AFP)

Rovatok