Index Vakbarát Hírportál

Ön kinek adná el Nagy Ádámot?

2016. július 6., szerda 18:58

Lovrencsics Gergő az első, aki új csapatot talált magának a válogatott játékosok közül, az esetleges Bajnokok Ligája-indulás vonzhatta haza a Ferencvároshoz, de biztosak vagyunk benne, hogy még lesz néhány olyan játékos, akinek a nyáron eldőlhet a jövője. Menedzserkedjen velünk!

A legutóbbi, nemzetközileg is értékelhető magyar futballsikernél, a 20 év alattiak vb-bronza után még nagyon nehezen lehetett kiszámítani, hogy mi lesz a keret tagjaival. Ahogy előtte, azokban az években is kiszámíthatatlanság jellemezte a magyar futballt és az azt övező közeget, így például Koman Vladimir hiába lett a Sampdoria csapatkapitánya a Debrecen elleni EL-meccsen, gyorsan lejtmenetbe került, és egy oroszországi kitérő után 2016-ra a Diósgyőrig jutott.

A felnőtt válogatottnál valamelyest egyszerűbb megtippelni egy-egy játékos pályafutásának következő lépcsőjét, annak ellenére, hogy bármi közbejöhet, mint egy sérülés.

A magyar válogatott játékosok menedzserei fontos szerepet kapnak a következő hetekben, nekik kellene megfelelően feltérképezni a lehetőségeket, hogy a lehető legjobb klubot válasszák, ne pedig a fejlődés gátja legyen a klubváltás. Ez utóbbira számos példát lehet felsorolni az elmúlt évekből.

Igen, sokat, amikor a pénz mindent felülírt. Ha azonban most megfontolt döntések jönnek, abból az egész magyar futballtársadalom jelentőset profitálhat. Különösen, mert szeptemberben már vb-selejtezők jönnek, októberben pedig a legfontosabb meccs, Svájc ellen az Üllői úton.

Ebben az időszakban végzetes is lehet, ha egy alapembernek számító válogatott játékos a klubjában csak a kispadot koptatja.

Természetesen nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon láttunk már rossz döntést hozó példát. Az 1996-os Eb-jük után például a csehek lettek kapósak, 2000-ben a szlovénok, 2004-ben megint a csehek, illetve a lettek, és közülük sokan jól váltottak, amivel elindult a karrierjük, mint Poborsky, Bejbl vagy Zahovic esetén, de volt olyan is, ami kifejezetten rosszul sült el. A Fradiból ismert Marek Heinz például 2004-ben a Gladbachhoz ment, hogy aztán onnantól minden évben klubot kelljen váltania, amíg 2010-ben Budapesten kötött ki. De megemlíthető a szlovén Miran Pavlin is, aki a Portóhoz került, de két szezon alatt mindössze 12 meccs jutott neki.

Ezeket mind figyelembe véve itt az ideje, hogy a döntéseknél is nagyobb súllyal essen latba a szakmaiság, hogy a magyar játékosok valóban jó helyre kerüljenek. Mivel a szakma mi is vagyunk, előbújt belőlünk a futballmenedzser, no nem a simlis, hanem az, aki a nagy egészet nézi még úgy is, hogy nyilvánvalóan mi csak a szempontok egy részét ismerjük. De azért nem reménytelen a helyzet.

A kapus

Igazából nincs is kérdés. Király Gábor 40 éves, ő már a Haladásban marad – ezért is tért haza. Gulácsi Péternek pedig tökéletes a Leipzig, amely most jutott fel a német élvonalba. Az új Bundesliga-csapatra nagy jövő vár egy olyan tőkeerős tulajdonossal a háta mögött, mint a Red Bull. Ha Gulácsival számolnak, azzal a magyar kapus és hosszú távon a válogatott is jól jár. A harmadik cserekapus, Dibusz Dénes a júliusban kezdődő BL-selejtezőkön igazolhatja, hogy kulcsember a Fradiban.

A hátvéd

Fiola Attila – 26 éves, Vladan Filipovic (ügynök)

A magyar válogatott jobbhátvédjének az NB II.-es Felcsúton maradni nem lenne túl célszerű, és ez a forgatókönyv nem is nagyon életszerű. A magyar bajnokságban szóba jöhető klubok közül az FTC-vezér Orosz Pál kijelentette, náluk nem téma az érkezése.

Menjen? Maradjon?

  • 4115
    Irány a német másodosztály
  • 3135
    Fiola? Olaszország!
  • 1386
    NB I.
  • 418
    Maradjon Felcsúton

  A Bundesligából a Herthával kapcsolatban hangzott el a neve, de Dárdai Pál nem tud arról, hogy klubja a pénzügyi tartalékaihoz nyúlna, miután a szlovák Pekarík tökéletesen betölti ezt a pozíciót, és a támadásokat is jobban tudja segíteni, mint a magyar.

A német másodosztály megoldás lenne neki, például az 1860 München, vagy Svájc, ahol elődje, Vanczák Vilmos is megállta a helyét. A svájci nem egy túl gyors liga, így könnyebben fejlődhetne a támadások segítésében, és a beadásait is pontosítani tudná. Hacsak nem középső védőként vennék számításba.

Juhász Roland – 33 éves, Vladan Filipovic

A legrutinosabb védő a héten lemondta a válogatottságot, és nem is valószínű, hogy klubot váltana, a Videotonban is nemzetközi kupameccsek várnak rá. Ráadásul újra tanulni kezdett, és már javában a futball utáni életre készül. Mindig mondta, szeretné átadni a külföldön megszerzett tapasztalatait. 

Lang Ádám – 23 éves, Illés Zoltán

Menjen? Maradjon?

  • 5486
    Menjen a szomszédba, vagy Lengyelo.-ba
  • 1879
    Maradjon a Vidinél
  • 674
    Váltson az NB I.-ben

Ha továbbra is csak keveset játszhat a Videotonban, az előző idényben csak 16-szor léphetett pályára, akkor váltania kell, és legalább Ausztria vagy Lengyelország felé kell vennie az irányt. Mindkét bajnokságban jól tudná kamatoztatni a gyorsaságát és atletikus felépítését.

A norvégok elleni meccsen megmutatta képességeit, ugyanakkor az Eb-n az is kiderült, középen a helye, nem a védelem jobb oldalán. Az Eb-n jól oldotta meg a feladatát, de a belgák ellen neki lett volna a feladata Hazard semlegesítése, azt pedig láttuk, milyen hatékonysággal tette ezt, amiből levonhatjuk a következtetést: a legmagasabb szinttől jelenleg igencsak távol áll.

Guzmics Richárd – 28 éves, Vladan Filipovics

A Wislában egy olyan védelem irányítója volt, amely folyamatosan munkában és nyomás alatt volt az előző szezonban. A krakkóiak nem domináltak a meccseken, többnyire beszorították őket a riválisaik. Ez elég tapasztalatot adott neki.

Menjen? Maradjon?

  • 5248
    Irány a Bundesliga
  • 2670
    Maradjon Lengyelországban
  • 298
    Jöjjön haza egy kupás csapatba

De az sem valószínű, hogy egy olyan csapatba menne el, ahol ez a helyzet jelentősen megváltozna. De ez nem is baj, mert még mindig van hova fejlődnie. Kíváncsiak lennénk, hogy Freiburgban, Darmstadtban – tehát a Bundesliga kisebb csapataiban –, mit hozna ki magából. Az Eb-n megmérték a végsebességét, 30 km/h felett futni elismerésre méltó. A középhátvéd annyit elismert, hogy vannak érdeklődők.

Kádár Tamás – 26 éves, CMG

Az Eb-n    ő    volt az egyik, aki berobbant, és most már leginkább valamelyik topliga merült fel vele kapcsolatban. 

Menjen? Maradjon?

  • 5366
    Nézzük meg, mit tud egy topligában!
  • 1566
    Irány az angol 2
  • 939
    Lengyelország, Ausztria, Bundelsiga2
  • 692
    Csak a Fradi!

Nemcsak szereléseivel uralta a bal oldalt, hanem fantasztikus beadásai is voltak, a válogatott két gólt is szerzett az ő előreívelései után a selejtezőkön, a klubja már jelezte, hogy megfelelő ajánlat esetén kész eladni a játékost. Korábbi klubja, a Newcastle épp kiesett Angliában, de mondjuk, ha a Watfordban rendszeresen játszani tudna, még jelentősebben növekedne az értéke. Dzsudzsák Balázs szerint pedig nagyon jó helyre kerülhet a magyar válogatott védő. 

Nagy Ádám – 20 éves, CMG

Az már az Eb előtt nyilvánvaló volt, hogy róla fog szólni az átigazolási szezon. Már a barátságos meccseken jól teljesített, és bár a Benfica a portugál újságok címlapjai alapján soha nem akart még jobban senkit, mint őt, de most mintha a Primeira Liga távolodna tőle, de ez nem is baj, mert az lehet, hogy túl nagy ugrás lett volna neki.

Nagyon fontos döntés előtt áll, ez tagadhatatlan. Képviselője, Kövesdi Viktor szerint akár már a héten pont kerülhet az ügy végére.

Menjen? Maradjon?

  • 4159
    A Bundesliga
  • 3292
    Benfica. Egyértelmű
  • 1163
    Kell még egy év Ferencváros
  • 731
    Olaszország
  • 568
    Ausztria vagy a Bundesliga2

Olaszország felé felesleges lenne tapogatóznia, mert azt a posztot, amelyiken ő játszik, nem igazán favorizálják. A Bologna a szezon végén 4 meccset játszott ugyan a 4-2-3-1-es rendszerben, de a szezon javát 4-3-3-ban küzdötték végig. Donadonitól ugyanakkor biztosan sok hasznosat tanulna.

De bárhová is kerül, ha a következő szezonban megtanítják arra, hogy a kapura is még veszélyesebb legyen, és bátran lőjön 25 méterről, akkor igazából mindegy, melyik országba megy. A kulcspasszai eddig is figyelemre méltóak voltak, elég csak Nikolics kiugratására gondolni az Izland elleni egyenlítő gól előtt.

A Fradi edzőjétől, Thomas Dolltól tudjuk, hogy a Hamburg is a kérője. Talán oda illene be leginkább. A szerb Gojko Kacsar már egyébként is szívesen távozna.

A Marseille érdeklődése természetesen megtisztelő, de nagy lutri, hogy az idei gyenge teljesítménye után jövőre mennyire lesz jó. A francia liga egyébként eddig nem nagyon jött be a magyaroknak, ahol igazi gladiátorok játszanak.

Elek Ákos – 27 éves, Stars and Friends

Épp ő az egyik legjobb példa arra, hogy egy törökországi klubváltás mennyire rosszul sülhet el. 

Menjen? Maradjon?

  • 4190
    Lengyelország, Hollandia
  • 1358
    Egy erősebb magyar klub kell neki
  • 1168
    Franciaország
  • 717
    Csak a Diósgyőr!

Vörösbaranyi József nem mérte jól fel, mit érhet el az Eskisehirspornál, és nyilván tanult belőle, de most már nem vállalna be egy ilyen kalandot. Kínában sok pénzt keresett, de a családja miatt visszatért Diósgyőrbe.

Lengyelország neki is vonzó lehet, vagy akár Hollandia is, ahol az előretöréseit jól tudná kamatoztatni.

193 centi, 91 kiló, de ehhez jól lő, technikás, ezekkel a mutatókkal a kisebb francia csapatban is érvényesülhetne. Mondjuk a Nantes-ban, ahol az Eb-n is látott albán csapatkapitány, Loric Cana játszik ezen a poszton. A Balkánról származó középpályás pár hét múlva már úgyis 33 éves.

Lovrencsics Gergő – 27 éves, Nagy Mihály

Érzékletesebben talán el sem lehetett volna mondani, mit jelent, ha valaki a lengyel ligából a németbe megy.

Akkor jó játékos valaki, ha oda merik adni neki a labdát a többiek, mert tudják, úgyis megoldja a feladatot. Ha négy ember veszi körül, amikor nincs vagy kevés az idő, akkor is a jó megoldást választja. Én itt, ebben a tempóban már sok mindent meg tudok csinálni. A Bundesliga viszont még ennél is gyorsabb.”

Kedden eldőlt a sorsa, a Ferencvároshoz három évre szerződött, de akár már jövőre eljuthat a Bundesligába, és később talán egy Köln-szintű csapatban is megállja majd a helyét. A dinamikája, a lövőereje feltétlen megvan a német bajnoksághoz is, az pedig már csak rajta múlik, hogy ott állandó kezdő tudna-e lenni. Ha a Fradival az EL-ig eljut, ott még inkább szem előtt lesz.

Dzsudzsák Balázs – 29 éves, Stars and Friends

Őszintébben el sem lehet volna mondani, milyen helyzetben van.

„Sajnálom, hogy egy ilyen Eb 25 éves koromban nem adatott meg, picit ez bánt, de remélem, hogy még egy szintet tudok lépni.”

Ha most négy évvel fiatalabb lenne, egészen más lehetőségek várnák. 

Menjen? Maradjon?

  • 7161
    Irány a Bundesliga és az EL
  • 693
    Kína
  • 469
    A Debrecen visszavárja
  • 224
    Jó az a Bursaspor

De így is kelendő lehet, csak már gyaníthatóan nem a spanyol liga lesz a célpont, hanem a német. A Hertha kézenfekvő lenne, hiszen az Európa Ligában induló berlinieknek erősíteniük kell, hogy bírják a kétfrontos küzdelmet. Tavaly azonban egy védőt (Niklas Stark) vettek annyi pénzért, mint amennyit az oroszok kértek. A törökökkel sem lesz egyszerű megállapodni, ha valóban komolyan gondolják, hogy 10 millió euróért engednék csak el. De ha olcsóbb lesz, akkor sem lesz egyszerű megállapodni velük.

Szívesen megnéznénk a Bundesligában, aztán lehet, hogy Hollandiával foglalja keretbe a pályafutását.

Szalai Ádám – 29 éves, Arena11

Galata, Malaga, Betis. Nem rossz névsor állt össze az érdeklődők részéről. A Galatában megfordult már több hozzá hasonló center a múltban, mondjuk Didier Drogba, az azért az túl nagy falat lenne. Lukas Podolskinak sem igazán ment, aki Drogba után foglalta el a középcsatár helyét.

Menjen? Maradjon?

  • 3722
    Irány a spanyol liga
  • 1585
    Visszaveszi a Hoffenheim
  • 1180
    Törökország
  • 997
    Megveszi a kiesett Hannover

A jelenlegi keretben nincs hozzá hasonló felfogású játékos, és Umut Bulut már 33 éves. Ezért esett meg többször, hogy Podolski kényszerből húzódott a szélről középre. A holland Riekerink edző nyilván ismeri, ő élete legkomolyabb megbízatását kapta a törököktől. Márciusban igazolták le, Kínából, ahol a korosztályos válogatottak edzője volt.

A Malagának biztosan kell egy jó csatár, de ők inkább a 4-4-2-es felállást favorizálták, ami nem a legjobb Szalainak. Mivel beszél spanyolul, nyelvi, beilleszkedési gondjai biztosan nem lennének.

És ki tudja, még az is lehet, hogy a Hoffenheim nem fogja eladni, és a vele egy idős tréner, Julian Nagelsmann beépíti a csapatba.

Németh Krisztián – 26 éves, CMG

Németh Krisztián az U20-as bronzcsapat egyik jeles tagja volt, akinek a mostanihoz hasonló lehetőségeket tartogatott a hét évvel ezelőtti torna, akkor a Liverpool túl nagy ugrás volt számára, most bármit el tudunk képzelni.

Menjen? Maradjon?

  • 5963
    Bundesliga 1 vagy 2
  • 755
    Katar
  • 631
    Jöjjön az NB I.-be

Főleg, ha az a lövése is bemegy az osztrákok ellen, most biztosan több kérője lenne. Nyilván nem esne nehezére Katarból eljönni, csak nem látszik egyelőre, ki lenne képes kivásárolni. A Bundesligában szívesen megnéznénk  őt  is.

Ha mozdulni akar Katarból, akkor most teszi, vagy – bár ilyet mondani a futballban ritkán lehet - soha.

Stieber Zoltán – 27 éves, Sportstotal

Menjen? Maradjon?

  • 3447
    A Bundesliga 1-ben a helye
  • 2424
    Franciao., Belgium vagy a hollandok
  • 1110
    FTC

Ha nem megy az FTC-be, akkor szinte biztosan német területen marad. A munkabírása átlag feletti, és hogy nem csak ballal lő jól, arra az Eb, illetve a finnek elleni meccs adott választ. Hajnal Tamás Belgium felé kanyarodott bő egy évtizede, nála is jól sülhetne egy ilyen váltás. Jobb lenne, ha nem jönne haza.

Nikolics Nemanja – 28 éves, Vladan Filipovics

Az angol kettőért nem feltétlen lenne érdemes elhagynia Lengyelországot. A Reading állítólag már a télen nagyon nyitott volt. Az orosz bajnokságban a robusztus centereket szeretik, ezért sem lenne neki előnyös. Egy belga élcsapat más, megvan a sebessége a bajnoksághoz, kérdés persze, hogy anyagilag mit tudnának vállalni a belgák. 

Menjen? Maradjon?

  • 2734
    A német bajnokság neki való
  • 2150
    Maradjon a lengyel bajnoknál
  • 1262
    Angliában próbálkozzon
  • 475
    Bárhova, csak el a lengyelektől

A Bruges az Eb-n feltűnt belga jobbhátvédet, Meunier-t mindössze 7 millió euróért is hajlandó volt elengedni a multimilliárdos PSG-nek. Hollandiában kevésbé zártan védekeznek, akár a kiöregedő Kuyt helyén is el tudnánk képzelni a Feyenoordban. De ugyanígy Svájcban is előreléphetne, vagy éppen a görög vonalat is érdemes lenne megfontolni.

Aztán persze, ha a Legia a BL főtáblájára jut, minden változik, mert két jó BL-meccsel még nagyobb távlatok nyílhatnak előtte. Persze december végén már 29 lesz, ezért a Legia ezen a nyáron tudná őt utoljára jó pénzért értékesíteni, és most kaphatna még maga is jövedelmező és hosszabb távú szerződést.

Kleinheisler Lászlót most nem írtuk a felsorolásba, mert az ügynöke, Nagy Mihály és a klubja is, a Werder Bremen egyértelművé tette, nem megy sehová a Werdertől.

Gera és Böde is marad a Fradiban - valószínűleg Pintér Ádám is -, Priskin Tamás pedig feltehetően a Slovanban, hacsak a Videoton le nem igazolja. Bese Barnabás még meglepetést okozhat, de neki is a Fradi lehet a megoldás, ahogy Lovrencsicsnek.

Nekik most a magyar bajnokság marad az opció. Egyelőre.

Rovatok