Index Vakbarát Hírportál

Franciaország már a lábai előtt, vasárnap jöhet C. Ronaldo és Európa

2016. július 8., péntek 10:47

Egy középtermetű csatár teszi boldoggá egy hónapja a francia futballdrukkereket, aki egyértelműen Platini és Van Basten irányába indult. Már csak egy lépésre van, de ez lesz a legnehezebb, olyan nehéz, hogy egy hónapja klubcsapatával nem is sikerült megtennie.

Franciaország királya jelenleg egy 25 éves, 175 centis, 72 kilós futballcsatár. Ránézésre semmiben nem kiemelkedő, nincsenek kimagasló adottságai, bár az a 72 kiló már árulkodó, hogy nem mindennapi futballistáról lehet szó.

Antoine Griezmann belőtt hat gólt Franciaország eddigi hat Eb-meccsén, és csütörtökön döntőbe is rúgta hazája válogatottját.

Francia elődje, Michel Platini 1984-es gólkirálysága óta nem rúgott senki ennyit egy Európa-bajnokságon, a későbbi háromszoros aranylabdás akkor kilencnél állt meg. Griezmanntól a mesterhármas a döntőn azért überteljesítmény lenne, de már így is olyan francia csatárfenoménokat ver, mint:

Egyikük sem jutott háromnál több gólig nagy nemzetközi tornán, még ha a középső kettő világ- és Európa-bajnok is lett Franciaországgal. Bárhogy is végződik ez a döntő a franciák számára, az biztos, hogy Antoine Griezmann jelenleg a világ legértékesebb csatára, ha az Atlético Madrid eladná, úgy 120 millió euróról indulna a licit, hogy aztán úgy 150 millió körül összejöjjön a klubváltás. Simán a világ legdrágább játékosa lenne. A madridiak az Eb előtt hosszabbítottak is vele, két éve 30 millióért vették, és bár esze ágában sincs elengednie Simeone edzőnek, van az a pénz, pláne, ha tényleg ennyi.

Nem is csoda, hogy a franciák nem estek pánikba, amikor kiderült, hogy Didier Deschamps nem viszi el a hazai Európa-bajnokságra Karim Benzemát, és a jól bejáratott csatárok közül csak az eléggé megbízhatatlan Olivier Giroud maradt. Egy okuk volt rá: Antoine Griezmann.


Az Atlético csatárát persze már nem nagyon kell bemutatni senkinek, de az idei Eb-n tényleg világsztárrá nőtte ki magát. Griezmann sztorija most már végképp csodaszámba megy, főleg, ha tudjuk, hogy kvázi véletlenül fedezték fel.

Nem kellett senkinek


A közép-franciaországi Mâconban született, itt is kezdett focizni, de sokkal többre vágyott, ezért apja, Alain sorra hordta a nagy francia klubok akadémiáihoz próbajátékra: próbálkoztak többek között a Lyonnál, az Auxerre-nél, a Saint-Etienne-nél és a Sochaux-nál is, de mindenhol elutasították. Az indok mindegyik helyen ugyanaz volt: a 14 éves Antoine túl alacsony és túl törékeny testalkatú volt.

Amikor épp a Montpellier-hez próbált bekerülni, a csapat elvitte egy, a Paris Saint-Germain által szervezett ifitornára. Ám amíg a többi próbajátékon levő srác kapott rendes mezt, addig Griezmann az utcai ruháiban, egy Jamaica feliratú pólóban játszott a többiekkel.

Eric Olhats, a Real Sociedad játékosmegfigyelője viszont nem emiatt szúrta ki.

Olhats épp egy argentin megfigyelőtúráról tért haza párizsi átszállással, amikor egy kollégája felhívta, hogy nincs-e kedve találkozni a francia fővárosban. Mivel a kolléga épp kint volt az ifitornán, csatlakozott hozzá, és tíz perc elég volt, hogy meglássa, Griezmannban bőven van tehetség. Több ideje persze nem is lett volna erre, a Montpellier ugyanis csak ennyi időre küldte pályára a 14 éves játékost.

A Real Sociedad és Olhats szerencséjére sem a Lyon, sem a Montpellier nem akarta leigazolni Griezmannt, így könnyedén meg tudták szerezni, még úgy is, hogy eleinte abban sem voltak biztosak, hogy beleillik-e a Sociedad akadémiai rendszerébe. Olhatsban azért dolgozott némi francia önérzet, sorra végighívta a francia akadémiákat, akik korábban kapcsolatba léptek Griezmann-nal, hogy biztosan nem kell-e egyiküknek sem, addig ugyanis nem vinné ki az országból, de nem tartottak rá igényt.

Griezmann tökéletesen bevált, már 19 évesen be is mutatkozott a felnőtt csapatban, ennek ellenére megmaradt átlagos játékosnak: a Sociedadban 201 meccsen 52 gólig jutott, ami nem kiemelkedő mutató, igaz, ebből 31-et a csapatnál töltött utolsó két szezonjában lőtt.

Persze hogy a gólörömnek is sztorija van

Olyannyira, hogy még az UEFA is rákérdezett Griezmann-nál, miért is ünnepel mindig kinyújtott hüvelyk- és kisujjal.

„Drake Hotline Blingjéből van az ünneplés. Az Atléticóban mindig ezt csináltam a góljaim után, tudom, hogy Albánia ellen nem lett volna szabad, de elragadtak az érzelmeim, és elfelejtettem. Aztán ez volt az írek ellen is, de a második gólnál már figyeltem.”

Az átütő siker 2014-től jött, amikor az Atlético 30 millió euróért megvásárolta a játékjogát. Azóta két szezonban 107 meccsen 57 gólt lőtt, 27 válogatott mérkőzésen pedig 7-szer volt eredményes. Ez volt a második alkalom, amikor felfedezték, hiszen a Sociedadban élete végéig lőhette volna a szezononkénti 15-20 gólt, senkit nem érdekelt volna különösebben. Talán a válogatottba eljutott volna, de nem lett volna alapember.

A fontos gólok embere

A legfontosabb mutatója viszont talán nem is ez a gólmennyiség, hanem az, hogy rendkívül fontos gólokat lő. Az előző szezonban 11-szer lőtt győzelmet érő gólt a bajnokságban, ezzel első volt a spanyoloknál, ő verte ki a duplájával a visszavágón a Barcelonát, de a Bayern München elleni BL-elődöntőben is ő lőtte az Atleti továbbjutását érő gólt idegenben. Az Eb-n ő fejelte be az első gólt Albániának 0-0-nál a 90. percben, fordította meg az írek elleni nyolcaddöntőt a második félidőben két góllal, majd ejtette ki Németországot csütörtökön megint csak egy duplával. 

Az a kiegyensúlyozottság és hatékonyság, amivel most játszik, elképesztően magas szintre emeli. Mindig megvan benne a tudás, de fontos, hogy friss, pihent tudjon maradni. Még nagyon fiatal, de erre figyelnie kell. Az Eb-re fáradtan érkezett, az első kilenc napban az volt a feladatom, hogy ezt menedzseljem nála, kipihenhesse magát

– mondta róla Deschamps, a francia szövetségi kapitány, rámutatva, hogy életkora és sikerei ellenére Griezmann hajlamos túlhajtani magát, csak hogy bizonyítsa, hányan tévedtek, amikor 14 évesen elhajtották az akadémiájukról.

Cristiano Ronaldo, már megint

Ezek után mi is lehetne nagyobb elégtétel számára, mint hogy hazai pályán vezethetné Eb-címre a francia válogatottat? Egyetlen lépésre került tőle, ám tudja, hogy ez a legnehezebb. Saját bőrén tanulta meg, nem is rég, alig másfél hónapja, a BL-döntőben, amikor 0-1-nél büntetőt hibázott a második félidő elején. Ha az bemegy, teljesen más meccs kezdődhetett volna, bár később így is egyenlítettek, de végül kikaptak tizenegyesekkel.

Ez a forgatókönyv biztosan ott lesz majd a fejében vasárnap este, amikor ugyanannak a Cristiano Ronaldónak a csapatát kell legyőznie, akiét a BL-fináléban is le kellett volna.

Ekkor, az Európa-bajnoki döntőben ugorhat még egy szintet, és emelkedhet a támadólegendák közé. 1984-ben Platini gólkirályként nyert Eb-t a franciákkal, 1988-ben Van Basten gólkirályként nyert Eb-t a hollandokkal, az ő örökségüket veszi át, ha most neki is sikerül behúznia a döntőt: ráadásul nem is akárhogy, góllal kellene, mert az említett topspílerek a döntőben is betaláltak.

Rovatok