Index Vakbarát Hírportál

A legjobbkor jönne a Szlovákia elleni első győzelem

2019. március 21., csütörtök 16:55

Március 21-én kezdetét veszi a 2020-as futball-Európa-bajnokság selejtezősorozata, a magyar válogatott első ellenfele Szlovákia lesz, idegenben. Eddig egyetlen gólt rúgtunk nekik, még sose győztük le őket – nehéz, de annál fontosabb mérkőzés vár Marco Rossi csapatára.

Magyarország az E selejtezőcsoportba került a decemberi sorsoláson, Azerbajdzsánnal, Walesszel, Horvátországgal és Szlovákiával kell megküzdeni a 2020-as, részben hazai rendezésű Eb-ért. A csoport első két helyezettje kvalifikálja magát a tornára, pótselejtező nincs. A vb-döntős horvátok a csoport favoritjai, a többiekkel akár egy szinten is lehet a magyar válogatott.

Az 1993 óta független Szlovákiával nem sok tapasztalata van csapatunknak, de az a kevés sem túlságosan pozitív. Eddig négyszer játszottunk velük, 

egyszer sem sikerült győznünk.

Először a 2000-es Eb selejtezőjében találkozott Magyarország és Szlovákia, 1999 tavaszán 0-0-s döntetlen lett kint. Itthon sem alakult jobban a párharc: Martin Fabuš góljával 1-0-ra nyertek a többek között Pinte Attilával és Németh Péterrel kezdő szlovákok.

Legközelebb 2004-ben játszottunk a King's Cup nevű haknitornán, és ismét 1-0-ra győzött Szlovákia. A máig utolsó meccsünk pedig 2008-ban volt, amikor Gera Zoltán belőtte a válogatott első és eddig egyetlen gólját Szlovákiának egy 1-1-gyel végződő barátságos mérkőzésen.

Szlovákia az esélyes

A szlovák válogatott az utóbbi tíz évben kifejezetten eredményes: a 2006-os és a 2018-as világbajnoki selejtezőben a csoport második helyén végzett, a 2010-es tornára pedig csoportelsőkén kvalifikálta magát, és kijutott a 2016-os Eb-re is.

A Nemzetek Ligájában viszont már nem jött ki a lépés tavaly, részben emiatt 2018 októberétől Pavel Hapal irányítja a csapatot. Vele nem is kezdtek rosszul, 4-1-re legyőzték Ukrajnát, utána viszont kikaptak Csehországtól, így csak harmadikok lettek a csoportban, és kiestek a C divízióba. Ennek ellenére a válogatottban rengeteg potenciál van, sok az ismertebb név vagy tehetség, a Transfermarkt szerint háromszor annyit ér, mint a magyar keret. 

A szlovákok legértékesebb játékosa egyértelműen Milan Škriniar. A 60 millió eurót érő védő az olasz Inter alapembere, az idei szezonban 36 mérkőzésen lépett pályára a milánóiaknál. Utána jön a sorban a nemrég a Napoliból Kínába igazoló támadó középpályás, Marek Hamšík, aki Nápolyban 520 meccsen 121 gólt és 111 gólpasszt jegyzett. Nincs élete formájában, 31 éves, de elméletileg még így is klasszisokkal jobb, mint bárki a magyar csapatból.

Mellette ott van a spanyol Celta Vigóban játszó védekező középpályás, Stanislav Lobotka (21 bajnoki, 1 gólpassz), illetve a Dárdai Pálnál kezdő, a Herthában 25 meccsen 10 gólnál és három gólpassznál járó Ondrej Duda. Nem kérdés, hogy a középpálya a legerősebb része a szlovák tizenegynek.

A Newcastle-ben kezdő Martin Dúbravka véd, aki nem sztár, de stabil, megbízható Premier League-kapus, a támadóknál pedig Miroslav Stochra érdemes figyelni, aki 23 bajnokin 11 gólt és kilenc gólpasszt jegyez a Slavia Prahában. Nem mellékesen épp most verték ki a Sevillát az Európa Ligából, és Stochnak van otthon egy Puskás-díja is (2012-ből).

A szlovák válogatott kerete

Kapusok: Martin Dúbravka (Newcastle United – Anglia), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň – Csehország), Marek Rodak (Rotherham United – Anglia)

Védők: Dávid Hancko (Fiorentina – Olaszország), Peter Pekarík (Hertha BSC – Németország), Lubomír Šatka (DAC), Michal Siplak (Cracovia Kraków – Lengyelország), Milan Škriniar (Inter – Olaszország), Lukáš Štetina (Sparta Praha – Csehország), Denis Vavro (FC Köbenhavn – Dánia)

Középpályások és támadók: Matúš Bero (Vitesse – Hollandia), Martin Chrien (Santa Clara – Portugália), Ondrej Duda (Hertha BSC – Németország), Ján Greguš (Minnesota United – Egyesült Államok), Marek Hamšík (Talien Jifang – Kína), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň – Csehország), Juraj Kucka (Parma – Olaszország), Stanislav Lobotka (Celta Vigo – Spanyolország), Róbert Mak (Zenit – Oroszország), Jaroslav Mihalík (MSK Zilina), Albert Rusnák (Real Salt Lake – Egyesült Államok), Miroslav Stoch (Slavia Praha – Csehország), Michal Ďuriš (Anorthoszisz – Ciprus), Pavol  Šafranko (Dundee United – Skócia) 

Győzni megyünk

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint hatalmas lökést adna a magyar válogatottnak, ha csütörtökön győzne az Európa-bajnoki selejtezősorozat rajtján, és a kapitány szerint csakis a győzelem lehet játékosai célja

Biztosan hiányozni fog Sallai Roland és Fiola Attila: a Freiburg játékosát megoperálták, nagy valószínűséggel véget ért a szezonja, míg a Vidi védője térdproblémák miatt épp a következő hetekben nem lesz bevethető. Be sem hívta őket Rossi, de rajtuk kívül mindenki egészséges.

A kapuban természetesen Gulácsi Péter fog állni, aki Európa egyik legjobb formában lévő kapusa. Szalai Ádám helye is megkérdőjelezhetetlen, bár a Hoffenheim csatára legutóbb novemberben lőtt gólt. Jó eséllyel Dzsudzsák Balázs és Nagy Ádám is kezdeni fog annak ellenére, hogy az utóbbi időben alig játszottak a klubjukban. 

A védelemben sem várható sok változás, a Rossi által preferált három középső védős rendszer Fiola nélkül is működött korábban. A sérülésből visszatérő Kádár és az RB Leipzigben az utóbbi időben ismét kezdő Orbán Willi mellett Baráth Botond védekezhet középen, míg a széleken Korhut Gergely, illetve a Fradiban nemrég óriási gólt szerző Lovrencsics Gergő kaphat helyet.

A középpályán vélhetően inkább a védekezésre és a stabilitásra fog összpontosítani a magyar csapat, így Kleinheisler, illetve a Kalmár–Pátkai-duó egyike kezdhet. Kovács István és az egyik legnagyobb utánpótlás-tehetség, Szoboszlai Dominik valószínűleg csereként léphet pályára. Bár utóbbi remek napokon van túl, Rossi nagyot húzhat, ha beteszi a 18 évest, aki még sosem volt válogatott.

A magyar csapat csütörtökön 20.45-kor kezd a szlovákok ellen Nagyszombatban (Trnava), majd vasárnap 18 órától a horvátokat fogadja a Groupama Arénában.

a magyar válogatott várható kezdője (5-1-3-1): GULÁCSI PÉTER – LOVRENCSICS GERGŐ, BAráth Botond, WILLI ORBÁN, KÁDÁR TAMÁS, KORHUT MIHÁLY – NAGY ÁDÁM – Kalmár Zsolt, KLEINHEISLER LÁSZLÓ, Dzsudzsák Balázs – SZALAI ÁDÁM.

(Borítókép: Huszti István / Index.)

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A legjobbkor jönne a Szlovákia elleni első győzelem

Még sohasem vertük a szlovákokat, összvissz egy gólt lőttünk nekik. Futball-Eb-selejtezőn, ismert európai csapatok játékosai és Puskás-díjas támadó ellen javíthat a statisztikán Marco Rossi válogatottja.

267 · Mar 21, 2019 04:55pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Rovatok