Index Vakbarát Hírportál

A nemi erőszak vádja tetőzte be Neymar botrányévét

2019. június 5., szerda 19:37 | aznap frissítve

2019 egyelőre biztosan nem úgy alakul, ahogy a szupersztár tervezte: sérülés, kudarc a PSG-vel, balhék a pályán kívül, eltiltások. A brazil válogatott adhatott volna neki megnyugvást, amikor felbukkant egy nő, és megvádolta.

Neymart két éve világrekordot jelentő, 222 millió euróért szerződtette a Paris Saint-Germain a Barcelonától, hogy a katari futballprojekt ékköveként a PSG a világ legjobb csapata legyen. A grandiózus tervek egyelőre messze állnak a beteljesüléstől, és a brazil világsztár sem mindig azt a teljesítményt nyújtja, amit elvárnak tőle.

A most véget ért szezonban, illetve 2019-ben Neymart több sérülés is hátráltatta, a lehetséges 38 bajnoki meccsből csak 17-szer lépett pályára. Januárban, a Strasbourg elleni kupameccsen megsérült a bokája, emiatt három hónapot kellett kihagynia, köztük a PSG Bajnokok Ligája-meccseit.

A BL-ben harmadik éve a nyolcaddöntő jelenti a végállomást a párizsiaknak, most a Manchester United ejtette ki őket. Neymar a tribünön és a pálya szélén tajtékzott a visszavágón, a meccs után a közösségi oldalán sértő megjegyzést tett a játékvezetőkre, amiért az UEFA három BL-meccsről eltiltotta. Az új szezon első három csoportmeccsén így nélkülözniük kell, szeptember-októberben.

Neymar az április 27-i, Rennes elleni Francia Kupa-döntőre felépült, sőt, még gólt is szerzett – nem is akármilyet –, de ez nem volt elég a győzelemhez.

Hiába vezetett alig húsz perc után 2-0-ra a PSG, a Rennes egyenlített, majd a büntetőpárbajban meg is nyerte a kupát. Neymar a meccs után láthatóan zaklatott volt. A PSG játékosai a Stade de France lépcsőin haladtak a díszpáholy felé, hogy ott átvegyék érmeiket, amikor szóváltásba keveredett Neymar egy őt provokáló nézővel, akit a végén a brazil játékos arcon ütött, majd továbbsétált. A Francia Labdarúgó Szövetség szintén három meccsről tiltotta el, így nem játszhatott az utolsó két bajnokin, és hiányozni fog csapata augusztusi francia szuperkupadöntőjéről is.

Két pályán kívüli botrány után nem sokat kellett várni a harmadikra:

egy brazil nő állítja, hogy május 15-én Neymar egy párizsi hotelben megerőszakolta őt.

A nő szerint Neymar már ittasan érkezett a randevúra, ahol aztán agresszíven viselkedett, és akarata ellenére szexre kényszerítette. A nő két nappal később, pénteken hazarepült, és egy Sao Pauló-i rendőségen feljelentette a futballistát. Napokkal később egy brazil tévécsatornán is elmondta, hogy mi történt vele.

A vádakat Neymar apja azonnal visszautasította, szerinte fia soha nem tenne ilyesmit. Később maga Neymar is reagált az ügyre, nem is akárhogy: az Instagramjára hétperces vallomást töltött fel, amiben elismerte, hogy valóban volt köztük kapcsolat, de az nem a nő akarata ellenére történt. Ezt bizonyítandó a nővel folytatott teljes chatelésüket nyilvánosságra hozta, köztük nem kevés – kitakart– intim fotóval.

Brazíliában – bár valószínűleg máshol is – már ez is bűncselekmény, így emiatt szinte biztosan felelnie kell a játékosnak. Apja ezt úgy kommentálta, hogy inkább büntessék a bizalmas információk közléséért, mint nemi erőszakért, amit el sem követett.   Neymar és környezete állítja továbbá, az egész ügy zsarolás, pénzt akarnak tőle kicsalni.

A legutóbbi hírek valóban erre utalnak, legalábbis brazil források szerint a nő ügyvédei, a Fernandes e Abreu ejtette az ügyét, miután kliensük nekik is ellentmondásos történetet adott elő. 

Neymart jövő hétfőn hallgatják ki Brazíliában, azért nem hamarabb, mert a héten meccset játszik a brazil válogatottal, aminek a legrosszabbkor jött a botrány: jövő pénteken kezdődik a Copa América, aminek Brazília a házigazdája és legnagyobb esélyese.

A brazilok szövetségi kapitányának, Tite-nek azon már nem kell aggódnia, hogy pont csapatkapitánya keveredett zaklatási ügybe, ugyanis pár hete kissé meglepő húzásra szánta el magát, elvette a kapitányi karszalagot szupersztárjától. Konkrétan nem mondta ki, miért – annyit jegyzett meg, hogy „Neymar hibázott” –, de a sajtó biztos benne, hogy a kupadöntős ütés áll a háttérben.

Harag nincs, de a Copán a rangidős, szintén a PSG-ben futballozó Daniel Alves – Neymar jóbarátja – lesz a csapatkapitány.

Ha ennyi nem lenne elég, Neymarnak volt egy kisebb balhéja a pályán is: a válogatott egyik edzésén ugyanis egy ifista, az edzőtáborba leginkább a nagyok ellenfelének meghívott Weverton Guilherme látványosan bebőrözte Neymart, mire a klasszis kapásból durván lerántotta. Egy remek videón kívül nem lett volna nagyobb ügy a dologból, csakhogy a 19 éves srácot elküldték az edzőtáborból – persze azzal a szöveggel, hogy klubjában, a Cruzeiróban van rá nagyobb szükség.

Amint elkezdődik a Copa, és a brazilok nyernek Neymarral a pályán, sok minden helyre áll körülötte, viszont bizonytalan klubhelyzete egy ideig még biztosan nem rendeződik. Azt ugyanis legutóbb Lőw Zsolt, a PSG másodedzője, a játékoshoz nagyon közel álló személy ismerte el, hogy nem biztos a jövője Párizsban.

A Real Madrid állhat a másik oldalon, kérdés, hogy mennyire komolyak a szándékaik, illetve hogy a zaklatási ügy mennyire befolyásolja ezeket a szándékokat. Ami biztos, hogy a közvélemény és a sajtó nem fog leszállni napjaink egyik legtehetségesebb és legbalhésabb futballistájáról. Nagy nyomás lesz rajta és a csapatán is az egész Copán, az öt évvel ezelőtti vb-égés miatt (1-7 a németek ellen) most időszerű lenne javítani, sőt kötelező.

Rovatok