Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi nem hitte, hogy néhány rossz meccs elsöpri a korábbi bravúrokat

2021. október 16., szombat 16:31

Marco Rossival, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával készített hosszú interjút a molcsapat.hu, amiben az olasz szakember kitért az angliai világbajnoki selejtezőt követő nyilatkozatára is.

Mint a helyszínről beszámoltunk róla, a magyar válogatott bravúros eredményt, 1–1-es döntetlent ért el a világ legértékesebb keretével bíró Eb-döntős otthonában. 

A mérkőzést követően Marco Rossi többek között arról is beszélt, hogy ha a csapat nyer vagy kiemelkedő eredményeket ér el (mint például Londonban vagy az Európa-bajnokságon), akkor valóságos hősök a közvélemény szemében, de ha jön két rossz eredmény, akkor máris mindenki idiótának van beállítva. 

Az Európa-bajnokság okozta örömmámor után nagy bizakodás előzte meg a világbajnoki selejtezősorozat őszi folytatását, amely nagyjából 55 percig tartott ki Anglia ellen, ezt követően az Eb-n döntőző együttes négy gólt szerezve roppantotta meg a csapatot, amely ezt követően Albániában is kikapott, és Andorrát is csak nyögvenyelős gyűrte le hazai pályán.

A szeptemberi selejtezőknek már egész más állapotban vágtunk neki, mint ahogy az Eb-t lezártuk. Nem is minden játékos érkezett a válogatotthoz megfelelő fizikai állapotban, ám ez a kisebbik baj volt. A nagyobb sokkal inkább emberi, mint szakmai probléma volt: a játékosok nyugodtabbak, lazábbak voltak, és nem tudtak megfelelő mentális állapotban pályára lépni. Emiatt volt az, hogy az angolok ellen a hajrában teljesen szétestünk. Nem tudtunk végig koncentrálni, és a taktikához sem tartottuk magunkat, a súlyos vereség pedig rányomta a bélyegét a másik két szeptemberi selejtezőre is. Észleltük a veszélyt a stábbal, tisztában voltunk vele, hogy nem szakmai a probléma, hanem nagyon is emberi, de a kezelése már az angolok elleni meccsel rendkívül nehézzé vált, mert elvesztettük Szalai Ádámot

– idézi a molcsapat.hu Marco Rossi szövetségi kapitányt. 

Az olasz szakember a Mainz csatárával kapcsolatban elmondta, a rutinos játékos az ő meghosszabbított keze a pályán, aki egy pillanatig sem engedi a társaknak, hogy lankadjon a figyelmük. Arról nem beszélve, hogy már korábban is többször hangsúlyozta, hogy Szalai Ádám az egyetlen klasszikus csatár a magyar futballisták közül, aki megüti a nemzetközi szintet. 

Hiányában Rossi mozgékonyabb játékosokkal egy 3–4–2–1-es formációra állt át, és az angliai döntetlen, valamint az albánok elleni, statisztikák által vállalható hazai meccs azt mutatta, hogy a kényszermegoldás úgy, ahogy működött, de nem ez volt az olasz szakember legnagyobb baja.

Érzelmileg nagyon megviseltek az elmúlt hetek. Úgy gondolom, az érkezésem óta felépítettünk valamit a magyar válogatottnál. Tudom, hogy a futballban nincs múlt idő, csak a jelen számít, de bevallom, arra számítottam, hogy a csapattal felhalmoztunk annyi bizalmi tőkét, amit nem tud elsodorni néhány rosszul sikerült mérkőzés. Tévedtem.

A kapitány kitért arra, hogy emocionális embernek tartja magát, aki a szívére hallgat a döntéseinél, és akkor is így tett, amikor a topligás ajánlatok helyett maradt a magyar válogatott kispadján.

Úgy véli, hogy ha csak a pályára lépő játékosok tudásán múlna, akkor nem történne semmi rendkívüli akkor sem, ha a válogatott kikap.

És nem az angolok, vagy a németek elleni meccsről beszélek, hanem például az albánok elleniről is. Maximálisan bízom a játékosaimban, de tény, hogy míg Albánia négy topligás futballistát tud becserélni (három Serie A- és egy La Liga-játékos) ellenünk, addig nekünk a keretben összesen van ennyi, így tiszta sor, hogy nem mi vagyunk a meccs esélyesei.

Rossi véleménye szerint az elmúlt évek jó teljesítménye miatt irreális elvárásokat fogalmaztak meg egyesek a csapatával szemben.

A gond az, hogy mivel mi elég sokszor borítottuk a papírformát az utóbbi három évben, sokan már elvárják tőlünk, hogy ez mindig így legyen. De hogyan lehetne mindig így? Szervezettséggel, okos taktikával és elszántsággal sok mindent lehet kompenzálni, de nem mindig, és nem mindenki ellen. Vékony a jég, amin járunk, mégis egészen jól haladunk előre. Tudtuk, hogy néha be fog szakadni alattunk, csak arra nem voltunk felkészülve, hogy ezt sokan ennyire képtelenek elfogadni tőlünk.

A teljes cikket a molcsapat.hu oldalon olvashatják el.

EURÓPAI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐSOROZAT
I CSOPORT
ANGLIA–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–1)
London, Wembley Stadion, 69 380 néző. V: A. Hernández (spanyol)
ANGLIA: Pickford – K. Walker, Stones, Mings, Shaw – Rice, Foden, Mount – Sterling (Henderson, 76.), Kane (Abraham, 76., Watkins, 92.), Grealish (Saka, 63.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lang, Kecskés, Szalai A. – Nego (Bolla, 92.), Nagy Á., Szoboszlai (Nikolics, 92.), Schäfer (Vécsei, 79.), Nagy Zs. – Schön (Holender, 68.), Sallai (Hahn, 79.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Stones (37.), ill. Sallai (24. – 11-esből)

Albánia–Lengyelország 0–1 (Swiderski 77.) 

San Marino–Andorra 0–3 (Pujol 10., S. Moreno 55., Betriu 89.)

9. FORDULÓ (november 12.)

20.45: Magyarország–San Marino

20.45: Andorra–Lengyelország

20.45: Anglia–Albánia

10. FORDULÓ (november 15.)

20.45: Lengyelország–Magyarország

20.45: Albánia–Andorra

20.45: San Marino–Anglia

A csoport állása: 1. Anglia 20 pont 2. Lengyelország 17, 3. Albánia 15, 4. Magyarország 11, 5. Andorra 6, 6. San Marino 0

(Borítókép: Robin Jones/Getty Images)

Rovatok