Index Vakbarát Hírportál

Nincs még egy olyan játékos Katarban, mint Cristiano Ronaldo

A labdarúgó-világbajnokság harmadik napjának legfontosabb történései

Index
2022.11.22. 16:46

Összefoglaló

A katari labdarúgó-világbajnokság harmadik napja sem maradt szenzáció nélkül, sőt, egyértelműen a torna eddigi legnagyobb meglepetését hozta: Szaúd-Arábia ugyanis a második félidőben fordítva 2–1-re legyőzte a Lionel Messi vezette Argentínát. Ráadásul a szaúdiak a C csoport élén töltik az első kört, mivel a kvartett másik két együttese, Mexikó és Lengyelország nem bírt egymással. A gól nélküli meccs hőse Guillermo Ochoa lett, aki kivédte Robert Lewandowski tizenegyesét. A D csoportban a Dánia–Tunézia összecsapás sem hozott gólt, míg Ausztrália hiába vezetett, a címvédő franciák végül 4–1-es gálával kezdték a vb-t.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 32 éve, 1990-ben történt meg Argentínával legutóbb, hogy vereséggel kezdjen egy vb-t. Akkor Kamerunnal szemben maradtak alul Diego Maradonáék 1–0-ra. S mi történt még ebben az évben? Argentína világbajnoki döntőt játszott – majd bukott el a németek (ekkor még NSZK) ellen. A sztori lehet biztató Leo Messiék számára, az már kevésbé, hogy anno a 24 csapatos lebonyolítás mellett a legjobb csoportharmadikok is továbbjuthattak az egyenes kieséses szakaszba, és Argentína bizony csoportharmadik volt Kamerun és Románia mögött, egyedül a Szovjetuniót megelőzve. Ezúttal a lengyelekkel, a mexikóiakkal és ugyebár a szaúdiakkal egy kvartettben szereplő kék-fehér mezeseknek nem lenne elég a csoport harmadik pozíciója...

    No vajon jó vagy rossz előjel lesz a Szaúd-Arábia elleni 2–1 így?

  • Emile Heskey korábbi angol válogatott támadó véleménye szerint a világbajnokság ideje alatt az edzőtáborok könnyen olyan érzést válthatnak ki a játékosokból, mintha börtönben lennének. Főleg ha a világbajnokság egy sivatag közepén van.

    Bővebben itt

  • A 2022-es katari világbajnokság C csoportjában szereplő Szaúd-Arábia egyik szurkolója a BBC-nek mesélt arról, hogy 1600 kilométert gyalogolt a szaúdi fővárosból, Dzsiddából egészen Doháig, hogy élőben láthassa kedvenceit.

    A brit műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy hosszú út áll mögötte, de úgy érzi, megérte ennyit utazni.

  • Ghána legemlékezetesebb világbajnoki szereplésének vezéralakja elvitathatatlanul Asamoah Gyan volt. A 2010-es tornán a negyeddöntőig jutottak a ghánaiak, ahol egy felejthetetlen mérkőzésen estek ki Uruguay ellen. Az afrikai csapat legeredményesebb góllövője november 22-én ünnepli 37. születésnapját. 

  • A katari labdarúgó-világbajnokság D csoportjában Dánia és Tunézia 0–0–s döntetlenre végzett egymással.

    Összefoglaló itt!

  • A 17 órakor kezdődő összecsapás kezdői a FIFA hivatalos honlapja alapján... 

    Mexikó: Ochoa – Montes, H. Moreno, J. Sánchez, J. Gallardo – E. Álvarez, Herrera, Chávez ­­– A. Vega, H. Martin, Lozano

    Lengyelország: Szczesny – Cash, Kiwior, Glik, Bereszynski, Zalewski – Krychowiak, Kaminski, Szymanski – Lewandowski, Zielinski

  • Veszélybe került a 22. világbajnokság rajtja előtt az esélyesek között számontartott „albiceleste” továbbjutása a Szaúd-Arábiától elszenvedett, senki által sem várt 2–1-es vereség következtében – írják a helyi lapok. A dél-amerikai ország internetes lapjai rugóznak a három, les miatt meg nem adott argentin gólon, ugyanakkor elismerik, hogy mindhárom ítélet igazságos volt. Lionel Messit pedig keményen kritizálják.

    Itt olvashatja gyűjtésünket az argentin szalagcímekből, mémekből! 

  • Több száz szurkolónak gyűlt meg a baja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) mobilapplikációjával a katari világbajnokságon – adta hírül a Magyar Távirati Iroda. A frusztrált szurkolók hosszú sorokban várakoztak Dohában az információs pult előtt, miután digitális jegyük egyszerűen eltűnt az applikációból. További részletek itt!

  • 17 órakor kezdődik a Mexikó–Lengyelország-összecsapás a C csoportban. A közép-amerikaiak öltözőjébe pillanthatunk be a helyi szövetség jóvoltából néhány pillanatra. A jelek szerint minden készen áll, már csak a játékosok hiányoznak...

  • Nagyképű brazilok?

    Tény, hogy Brazília a világbajnokság egyik topfavoritja, és az is biztos, hogy a futballisták önbizalmával sincs gond...

    Neymar például Katarba érkezésekor olyan nadrágot viselt, amelyen már hat csillag tündökölt, annak ellenére hogy a selecao még (?) ötszörös világbajnok.

    Most Brazília első mérkőzése előtt (csütörtökön 20 órától Szerbia ellen) a játékosok elvileg már tíz különböző gólörömös táncot tanultak meg...

  • A katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjának nyitó mérkőzésén Szaúd-Arábia nagy meglepetésre 2–1-re legyőzte Argentínát, miután Lionel Messi tizenegyesgóljára Szaleh al-Sehrit és Szalem al-Davszari válaszolt.

    A mérkőzés legértékesebb játékosa a szaúdi csapat kapusa, Mohammed al-Ovajsz lett, öt védésével hatalmas szerepe volt csapata győzelmében.

  • Nem született gól az első félidőben a D csoport nyitómérkőzésén, a Dánia–Tunézia-összecsapáson. Mindkét oldalon voltak nagyobb helyzetek, sőt a Ferencváros középpályásának, Aissa Laidouninak is volt veszélyes próbálkozása. 

    A dánok kétszer találták el ellenfelük kapuját, míg Tunézia egy kapura tartó lövést jegyezhetett fel az első játékrészben. 

  • Sok furcsaság övezi már most a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságot, de az egyik legnagyobb újdonságot a hosszabbítások jelentik. Az eddig lejátszott négy mérkőzésen közel egy órát húztak rá a játékvezetők, ami példátlan.

    Az abszolút őrület az Anglia–Irán-mérkőzésen volt, ahol az első félidőben 14 perc ráadás volt, a második játérészben pedig 10 lett volna, de az iráni büntető miatt végül a 104. percben fújták le az összecsapást.

    Arra kértük a játékvezetőket, hogy legyenek nagyon szigorúak, és adjanak hozzá mindent a hosszabbításhoz, ami időt vett el a játéktól

    – magyarázta a hosszabbítások szükségességét Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői testületének vezetője.

  • Portugália csütörtök délután kezdi meg világbajnoki szereplését Ghána ellen. A csapat legnagyobb sztárja, Cristiano Ronaldo első alkalommal szólalt meg botrányos, Piers Morgan által készített interjúja után, ahol többek között élesen kritizálta a Manchester United vezetőségét. 

    A portugálok nyitómeccse előtti sajtótájékoztatón erről is kérdezték az ötszörös aranylabdást, aki elmondta: megkéri a sajtó képviselőit, ne kérdezzék csapattársait róla. Leszögezte, minden társával kiváló a kapcsolata, és kizárólag arra koncentrálnak, hogy megnyerjék a labdarúgó-világbajnokságot. 

    Ronaldo a napokban megjelent, Lionel Messivel közös reklámjáról is beszélt, amivel kapcsolatban megjegyezte: büszkeséggel tölti el, hogy egy hirdetésben szerepelhet az argentinok legendájával. 

  • A Reuters értesülései szerint az argentin válogatott korábbi támadója, Sergio Agüero kiakadt hazája labdarúgó-szövetségére (AFA), miután a Szaúd-Arábia elleni keddi mérkőzés előtt megtagadták tőle a belépést a csapat edzőközpontjába. 

    A 34 éves kiválóság szerencsét akart kívánni honfitársainak, de a jelek szerint nem sikerült időben elintézni a belépéshez szükséges akkreditációját, így erre nem volt lehetősége.

    Ha nem akarják, hogy ott legyek, rendben van, de mondják a szemembe

    – fakadt ki az exlabdarúgó, aki hozzátette, hogy szerinte soha nem bántott meg senkit.

  • Délután kettőkor indul a harmadik játéknap második mérkőzése, Dánia Tunézia ellen lép pályára. Íme a kezdőcsapatok:

    Dánia: Schmeichel – J. Andersen, Kjaer, A. Christensen  Kristensen, Delaney, Eriksen, Höjbjerg, Maehle – Olsen, Dolgberg.

    Tunézia: Dahmen – Dreger, Meriah, Talbi, Bronn, Abdi – Laidouni, Skhiri, Ben-Szliman – Mszakni, Dzsebali.

  • Hatalmas meglepetésre Szaúd-Arábia 2–1-re legyőzte Argentínát a C csoport első mérkőzésén. Összefoglalónkat ide kattintva olvashatja el.

  • A hosszabbítás ötödik percében súlyos sérülést szenvedett a szaúdiak védője, Jaszir al-Sahrani, miután kapusa térdével ütközött egy argentin beadás közben. Hosszú percekig állt a játék, majd hordágyon vitték le a fejsérülést szenvedett játékost. 

    Így egészen biztos, hogy a korábban jelzett nyolcperces hosszabbításnál jóval tovább fog tartani a mérkőzés. Szaúd-Arábia még mindig vezet Argentína ellen, percekre van attól, hogy a világbajnokság első szenzációját szerezze!

  • Nyomnak az argentinok, de a szaúdiak továbbra is állják a sarat. Érik a vb első nagy meglepetése. 

  • Az egyenlítő gól után egyre bátrabban kezdtek futballozni a szaúdiak, a csapatkapitány Szalem al-Davszari hatalmas bombagólt lőtt a tizenhatosról, 1–2! 

    Szaúd-Arábia öt perc alatt fordított, Argentína hátrányban!

  • Elaludtak az argentin védők, Szaleh al-Sehri ugrott ki remek ütemben, a bevetődő hátvéd már nem tudott szerelni, a szaúdi támadó kilőtte a bal sarkot, 1–1!

  • Előállhat az a helyzet, amikor túljelentkezés miatt egy mérkőzésre nem kapjuk meg az akkreditációt, így például az argentinok nyitányára. Ilyenkor is akad több opció, feliratkozhatunk várólistára, hátha mégis szabadul fel hely (dél-amerikai csapatoknál felesleges ebben reménykedni a szervezők szerint).

    Vagy beülhetünk a két virtuális stadion egyikébe, ahol 7.1-es hangrendszer segítségével hallhatjuk mindazt, amit a stadionokban kihelyezett 50 hangszóró felvesz, miközben széles vásznon nézhetjük az összecsapást.

    Így néz ki ez a gyakorlatban.

  • Öt perc hosszabbítás után véget ért az Argentína–Szaúd-Arábia-mérkőzés első félideje. A dél-amerikaiak 1–0-ra vezetnek Lionel Messi góljával.

  • Lautaro Martínez forintos labdát kapott, az Inter támadója be is pöckölte a kapuba, de a videobíró lesállást jelzett, így nincs kétgólos előny.

  • A 10. percben tizenegyeshez jutott Argentína, Lionel Messi pedig laposan a kapu jobb oldalába gurított, 1–0!

    A hétszeres aranylabdás az első argentin játékos, aki négy különböző világbajnokságon is eredményes.

  • Útjára indult a labda a Lusail Iconic Stadionban (itt lesz majd a döntő december 18-án). A szaúdiak kezdték a mérkőzést. 

  • Lassan, de biztosan sikerül feltérképezni a helyi dolgokat, ma reggel egy helyi bevásárlóközpont felé vezetett az utam, ahol meglepve tapasztaltam, hogy gyakorlatilag mindenre külön embert alkalmaznak, még egy zsemle kiadásához vagy a zöldségek leméréséhez is. Szállásadóm elmondta, az itteni adózási viszonyok miatt rendkívül olcsó a munkaerő, ezért van mindenre külön emberük, még arra is, hogy a vásárlás végén a szatyrokba helyezzék a termékeinket.

    Mivel nyilván érdekli az olvasót, egy kiló (fagyasztott) csirkemell 1500 forintnak megfelelő riálba kerül, a fehér cheddar kilója 3280 forintra rúg, különböző péksüteményeket 270–380 forintért már bőven tudunk kapni. A margarin viszont drágább történet, egy félkilósért több mint 1500 forintot is fizethetünk, 30 helyi tojás viszont a 2400-at sem éri el.

    Egy kis helyesbítés, több olvasónk, valamint szállásadóm is jelezte, hogy az egyik tegnapi posztomban feltételezett gondolat helytelen volt, a mosdókban található zuhanyrózsa valójában a vécépapírt helyettesíti. Köszönet az információkért, ma is tanultam valamit!

  • A katari világbajnokság hivatalos Twitter-oldalán jelent meg egy videó nem sokkal az Argentína–Szaúd-Arábia-mérkőzés előtt, ahol a szaúdiak legemlékezetesebb góljait gyűjtötték össze.

    A találatok között természetesen helyt kapott Szaed al-Ovajran káprázatos szólója Belgium ellen az 1994-es vb-n, de nem maradhatott ki Szalem al-Davszari 95. percben szerzett győztes gólja sem a legutóbbi tornáról, amellyel a szaúdiak 2–1-re legyőzték Egyiptomot a csoportkörben.

  • Hamarosan kezdődik a nap első mérkőzése. Íme, a kezdőcsapatok: 

    Argentína: E. Martínez – Molina, Romero, Otamendi, Acuna – De Paul, Paredes, Mac Allister – Messi, L. Martínez, Di María.

    Szaúd-Arábia: al-Ovajsz – Abdulhamid, al-Amri, al-Bulaihi, al-Sahrani – Kanno, al-Malki, al-Faradzs – al-Buraikan, al-Davszari, al-Sehri.

  • Az ír futball ikonja, Roy Keane azokat a csapatkapitányokat bírálta, akik úgy döntöttek, mégsem veszik fel a szivárványos karszalagot.

    Szerintem a játékosoknak meg kellett volna tenniük az első meccsen, és el kellett volna viselniük a büntetést, bármi is legyen az

    – fogalmazott a 41 éves Keane, aki az ITV Football szakértője.

    Kane az Irán elleni 6–2-es mérkőzés után úgy nyilatkozott, csalódott, a döntést kivették a kezéből.

Rovatok