Index Vakbarát Hírportál

Most már Angliában is félik a németországi sebességrekordert

2023. február 16., csütörtök 12:58

Elköltöd a világ pénzét, kialakítasz több meccs megnyeréséhez elegendő ziccert, és mégis egy aránylag ismeretlen fiatal végez veled a futball nagyszínpadán – aligha erre számítottak a Chelsea szurkolói a Dortmund elleni BL-nyolcaddöntő első felvonásán, de hiába a jó második félidei teljesítmény, jött Karim Adeyemi.

Az első félidőben mindenhonnan próbálkozó, ám veszélyt igazából nem teremtő dortmundiak a szünet után taktikát váltottak, átadták a teret az első félidőben kontrára berendezkedő londoniaknak, és remélték, hogy egy gyors megiramodásból ők tudnak majd büntetni. Ha ez volt a szünetbeli terv, akkor maradéktalanul bejött, a 63. percben ugyanis egy Chelsea-helyzetből végül a házigazda szerzett gólt, és nyert 1–0-ra!

Meglepődtem, hogy a Chelsea csak egy játékost hagyott hátul egy olyan gyors és erős futballistával szemben, mint Karim Adeyemi

– mondta a meccs után angol csapattársa, Jude Bellingham.

És valóban, nemrégiben mi is beszámoltunk róla, hogy a 21 éves német támadó megdöntötte a Bundesliga sebességrekordját, tehát azt az egy dolgot nyilvánvalóan a Chelsea-nél is tudhatták, hogy gyors játékosról van szó.

No de mit tudunk még Adeyemiről?

Münchenből Szoboszlaiék érintésével és U21-es Eb-arannyal Dortmundig

Karim-David Adeyemi 2002. január 18-án nigériai apa és román anya gyermekeként Münchenben látta meg a napvilágot, és nem volt kérdés, hogy melyik válogatottat választja a jövőben, hiszen már az U16-osok között is a németeknél futballozott.

Pályafutását a TSV Forstenriednél kezdte, nyolcévesen csatlakozott a Bayern München utánpótlásához, ahol a folytatásról szóló egyeztetések megrekedtek, és 2012-ben az SpVgg Unterhachinghoz került.

A 2018–2019-es idény előtt a Red Bull Salzburghoz igazolt, ahol történetesen olyan futballisták szerepeltek ekkor, mint Szoboszlai Dominik, Erling Haaland, Patson Daka, Takumi Minamino vagy az idényt 35 góllal záró Munasz Dabbur.

Az ekkor csupán 16 éves Adeyemi számára a salzburgi ugródeszkát jelentő Liefering nyújtott az időszakban lehetőséget, első idényében húsz meccsen tíz kanadai pontig (6 gól, 4 gólpassz) jutott balszélsőként és csatárként, a következőben pedig az ifi BL-ben (kilenc meccs, 3+7) és a Lieferingnél (14 fellépés, 9+8) mutatott remeklésével kiharcolta, hogy tavasszal már a nagyok között számoljanak vele.

A 2020–2021-es idényben már rendszeres tagja volt a Salzburgnak, bár azt is hozzá kell tenni, hogy hiába jutott neki 39 tétmeccs, összesen 1292 percet, vagyis átlagosan alig több mint 33-at kapott meccsenként.

Hogy tudott-e élni a nem egészen 15 meccsnyi játékperccel? Kilenc gól és 11 gólpassz volt ekkor a termése!

Az U21-es válogatottban az Eb-csoportkörben még nem volt érdekelt, a május végi-június eleji kieséses szakaszban viszont mindhárom meccsen szóhoz jutott a végül a portugálok elleni döntőt megnyerő, így aranyérmes németeknél.

A legutóbbi kiírásban már egyértelműen alapember volt a Salzburgban, ezt 44 fellépésen 23 góllal és kilenc gólpasszal hálálta meg (ő lett az osztrák Bundesliga mesterlövésze is), és hamar jöttek a hírek, hogy nyáron költözni fog – méghozzá Dortmundba.

A fekete-sárgák végül 30 millió eurót fizettek ki érte, és bár gólpasszal indított, ezt követően sérülések hátráltatták, és csendesebb időszak következett.

A német válogatottban eddig négy meccsen 53 perc jutott neki, ami elég volt egy-egy gólra és gólpasszra, de ő sem tudott segíteni a Nationalelfnek, hogy Magyarországon győzelmet arasson a Nemzetek Ligájában (1–1). Meghívták a katari világbajnokságra induló keretbe, de végül nem kapott játéklehetőséget az év végi tornán.

Azóta viszont remek formába lendült, az első 11 bajnokin hozott egy kanadai pont után a legutóbbi négyen hármat (2+1) jegyzett, miközben ahogy említettük, a liga leggyorsabb játékosává vált.

A Sevilla elleni BL-gólja után most a Chelsea ellen is betalált, így nyugodtan mondhatjuk, hogy parádésan indította a 2023-as évet.

Remek dortmundi megfigyelőrendszer – úgyis jön másik sztár!

És itt most mindenképpen ki kell térnünk egy kicsit a fekete-sárgák remek játékosmegfigyelő hálózatára.

Az együttes pénzügyileg nem (és igazából a perspektívákat tekintve sem) tud versenyezni Európa legnagyobb klubjaival, mégis rendre sikerül megtalálniuk az új üstököst.

Vegyük csak a 2010 óta tartó időszakot, amikor is olyan támadókat kaparintottak meg későbbi értékük töredékéért, mint Robert Lewandowski (4,75 millió euró), Marco Reus (17,1), Pierre-Emerick Aubameyang (13).

Persze, volt „kapufa” azért ott is volt, az olasz gólkirály Ciro Immobile (18,5) például elég nagy buktának bizonyult, de belőle is egészen jól tudtak kiszállni egy évvel később (Sevilla – 11).

2016-ban Ousmane Dembélé 35 millió euróért érkezett, hogy aztán egy évre rá Aubameyangért (63,75) és érte (140) több mint 200 milliót gyűjtsön be a klub. A francia szélső 50 fellépésen tíz gólt és 22 gólpasszt tett a közösbe a több mint 100 milliós nyereség mellé, a gaboni támadó pedig 213 tétmeccsen 141 találatot és 36 asszisztot jegyzett.

Jött cserébe például a Manchester City U18-as csapatából Jadon Sancho (20,6), aki hamar kinőtte magát (137 tétmeccsen 50 gólig és 64 gólpasszig jutott), ezzel egyrészt a saját nevelésű Christian Pulisic feláldozhatóvá vált – épp a Chelsea fizetett érte 64 millió eurót –, később pedig az angol szélsőért is kapott 85 millió eurót a Dortmund a Manchester Unitedtől. 

Addigra már a Salzburgból csupán 20 millióért megkaparintott Erling Haaland volt a legnagyobb sztár, akiért nyáron 60 milliót csengetett ki a City, de csak azért, mert a norvég csatár ügynökei remekül építették be ezt a kiskaput a szerződésébe, jelenlegi piaci értéke potom 170 millió euró... 

A gárda továbbra is jó érzékkel nyúlt a fiatalokhoz, a másodosztályú Birmingham Cityt erősítő Jude Bellinghamet hivatalosan a 17. születésnapján lehetett csak szerződtetni, ezen a ponton viszont már 25 millió eurót perkált érte a Dortmund.

Hogy megérte-e?

A világbajnokság egyik üstököse 19 éves korára már 118 tétmérkőzésen lépett pályára, belső középpályásként 44 gólból (20+24) vette ki a részét a mezőnymunka mellett, és a Real Madrid 100 millió euró feletti ajánlattal próbálja meg nyáron elrabolni a PL-gigászok orra elől.

Elment Haaland, jött egyrészt Sébastian Haller, aki hererákja után az elmúlt hetekben térhetett vissza a pályára, és felépülve nagy erőssége lehet a gárdának, illetve érkezett Karim Adeyemi, aki ha továbbra is ilyen ütemben fejlődik, akkor hiába érvényes még négy és fél évig a szerződése, hamarosan újabb nagy távozóról számolhatunk be a dortmundiaknál – hogy aztán persze érkezzen majd egy kevésbé ismert játékos, aki átveszi szépen a helyét.

Mert Dortmundban egyáltalán nem cirkuszi kifejezés, hogy van máááááásik!

(Borítókép: Stuart Franklin / Getty Images)

Rovatok