Index Vakbarát Hírportál

A Fradi védője nem lenne elégedett a szoros vereséggel Leverkusenben

2023. március 8., szerda 18:03

Megtartotta a Bayer Leverkusen elleni labdarúgó-Európa-liga-nyolcaddöntőt megelőző sajtótájékoztatóját a Ferencváros is. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző úgy véli, hogy a stabilitásban kulcsszerepet töltő játékosok kiválására megvannak a megfelelő embereik. A tréner osztja elődje, Peter Stöger véleményét, hogy a német gárda a párharc esélyese, és nem érzi, hogy bármiféle nyomás lenne a csapatán. A játékosok részéről Botka Endre nem lenne elégedett a legutóbbi leverkuseni meccs eredményével, amikor 2–1-re nyert a házigazda, a budapesti 1–0-s sikerrel viszont annál inkább.

Mindkét együttes a Monaco gárdáján keresztül harcolta ki helyét a legjobb 16 között, a németek ráadásul direktben, a Leverkusen spanyol trénere, Xabi Alonso ezzel is párhuzamot vont.

Ezzel kapcsolatban Sztanyiszlav Csercseszov elmondta: alapvetően nagyon különbözik a Ferencváros és a Monaco úgy a sportági történelmet, mint a játékoskereteket illetően. Függetlenül attól, hogy tavaly ősszel a csoportkörben két hasonló meccset játszottak egymással. Annak meg kifejezetten örült, hogy kollégája jó csapatnak tartja a magyar bajnokot.

Hozzátette: teljesen mindegy, melyik csapat mit játszott a Monacóval, csütörtökön egymás ellen szerepelnek. A kerettel tartók közül mindenki bevethető, de arról csak később dönt, illetve a mérkőzés alakulásának függvénye, hogy ki mikor lép pályára.

Kíváncsiak voltunk, hogy a téli változtatások és sérülések után az idén lejátszott 11 mérkőzés után maradtak-e kérdőjelek benne a csapat formáját, fizikai és taktikai állapotát illetően. Csercseszov elmondta:

Még ma is van edzés, korai lenne bármi biztosat mondani, holnap reggel tudunk friss döntést hozni a csapattal kapcsolatban.

Arról is faggattuk az orosz trénert, hogy mennyire lehet problémás a szűrőposzt Aissa Laidouni távozása és Muhamed Besic sérülését követően a nemzetközi porondon, ahol a hazai találkozókhoz képest még fontosabb, hogy stabil legyen az együttes.

Laidouni fontos játékosa volt a csapatnak, Besic még mindig az, de számos jó futballistánk van, sorolhatnám a neveket, Vécseit, Gojakot, Esitit vagy a többieket, akik megfelelően felkészültek, meg tudják mutatni holnap, hogy mire képesek

– felelte Csercseszov az Index kérdésére.

Elődje, Peter Stöger arról beszélt nemrégiben, hogy a Leverkusen a párharc egyértelmű esélyese, ezzel kapcsolatban az orosz tréner szűkszavúan válaszolt: „Egyetértek”.

Arról is faggatták az újságírók, hogy a Ferencváros akkor játszott igazán jól, amikor nagy nyomás alá helyezték, és ez most előnyt jelenthet-e Leverkusenben.

„Holnap egy nyolcaddöntős meccs lesz, ez független minden nyomástól. Ezt a szót nem is tudom értelmezni. Nekünk magunkra kell koncentrálni, a tőlünk telhető legjobb teljesítményt kell nyújtani, és persze lesz egy ellenfél, aki ezt megnehezítené.”

Botka Endre úgy véli, a csapatnak azért van minden posztra két közel azonos tudású futballistája, hogy a sérülések esetén a hiányzókat pótolni tudják. A válogatott védő biztos benne, hogy azok, akik pályára lépnek, ugyanúgy tudnak majd teljesíteni, mint azok, akik kiestek.

Sem feszültséget, sem túlzott várakozást nem érez a holnapi összecsapással kapcsolatban, mindenki a csapatnál erre a két meccsre koncentrált, maximálisan felkészültek arra, hogy jó eredményt érjenek el.

S hogy elégedett lenne-e az előző idénybeli csoportkörös leverkuseni eredménnyel?

Nem lennék elégedett, hiszen nem nyertünk itt. Sokkal elégedettebb lennék az otthoni eredménnyel. Felkészültünk, videóztunk, mit lehet kihasználni, remélhetőleg sikerülni is fog

– utalt a leverkuseni 2–1-es vereséget követően a hazai 1–0-s győzelemre Botka Endre.

Véleménye szerint a 2021-esnél erősebb lett a csapat, a támadójátékot illetően mindenképpen, illetve azóta sokkal kompaktabb és céltudatosabb játékra képesek. 

A válogatott védő hozzátette: a Fradi-szurkolóktól nem meglepő, hogy idegenbe is elkísérik a csapatot, Monacóban is szinte hazai pályát teremtettek, biztos benne, hogy Leverkusenben is hallhatják majd a hangjukat.

Az elmúlt évek nagy meccseit illetően egyetértett azzal, hogy nagynevű játékosokkal szemben is sikerült helytállniuk, és már alig várja, hogy holnap összecsapjanak a Leverkusen futballistáival.

Milyen végeredményt hoz a Leverkusen–Ferencváros Európa-liga-nyolcaddöntő első mérkőzése?

  • 1985
    A Ferencváros kikap, de legfeljebb kétgólos különbséggel, így marad egy apró remény a továbbjutásra
  • 1165
    Szoros meccsen egy góllal nyernek a németek, így viszont nem dől el semmi
  • 1042
    Kiütéses német siker lesz a meccsen, a visszavágó csak formalitás marad
  • 894
    Egy döntetlenre jó lesz Németországban a magyar rekordbajnok
  • 702
    Sikerül meglepni a németeket és egygólos FTC-győzelem születik
  • 322
    Meglepetés vagy sem, a Ferencváros többgólos győzelmet ér el a BayArénában!

EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK, CSÜTÖRTÖK
18.45:  Bayer Leverkusen (német) – Ferencváros ( TV: M4 Sport) – a találkozóról élő tudósítással jelentkezünk! 
18.45:  Union Berlin (német) – Union Saint-Gilloise (belga)
18.45:  Sporting CP (portugál) – Arsenal (angol) ( TV: RTL HÁROM)
18.45:  Roma (olasz) – Real Sociedad (spanyol)
21.00:  Sevilla (spanyol) – Fenerbahce (török)
21.00:  Juventus (olasz) – Freiburg (német)
21.00:  Manchester United (angol) – Betis (spanyol) ( TV: RTL HÁROM)
21.00:  Sahtar Doneck (ukrán) – Feyenoord (holland)

(Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője az Európa-liga csoportkörének harmadik fordulójában játszott Crvena zvezda–Ferencváros-mérkőzésen a belgrádi Rajko Mitic Stadionban 2022. október 6-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok