Index Vakbarát Hírportál

Lesújtott az UEFA kalapácsa: kizárták a Juventust a nemzetközi kupákból

2023. július 28., péntek 20:26

Egy évre eltiltották a nemzetközi kupaszerepléstől az élvonalbeli olasz labdarúgó-bajnokságban szereplő Juventust, emellett 20 millió eurós bírságot is kapott az olasz klub – közölte hivatalos honlapján az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) péntek este.

Eltiltással sújtotta az UEFA a Juventust, a torinói csapat a következő szezonban nem szerepelhet nemzetközi porondon, mivel megsértette a klubok licencszabályát és a pénzügyi fair play (FFP) szabályait – írja az UEFA oldala.

Az olasz klub emellett 20 millió eurós bírságot is kapott, bár ebből 10 millió eurót csak felfüggesztett büntetésként, ami csak akkor kerül végrehajtásra, ha a Juventus 2023-as, 2024-es vagy 2025-ös éves pénzügyi eredményében szabálytalanságok fordulnak elő.

A Fiorentina veheti át a rekordbajnok helyét

Az eltiltás azt jelenti, hogy a Juventus nem indulhat a 2023–2024-es Európa-konferencialigában, helyét vélhetően a Serie A-ban nyolcadik helyen zárt Fiorentina veszi át. Az eltiltás egyben azt is jelenti, hogy az Aston Villa a nem kiemeltek közül a kiemeltek közé kerül az augusztusi kétfordulós rájátszásban.

A Juventus megerősítette, hogy nem fellebbez a döntés ellen, Gianluca Ferrero klubelnök pedig azt mondta, hogy „most már a pályára, és nem a bíróságra koncentrálva nézhetnek szembe az új szezonnal”.

A Chelsea megúszta pénzbüntetéssel

Hasonló helyzetbe került az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Chelsea is, de a londoni klub megúszta egy 10 millió eurós pénzbírsággal az UEFA pénzügyi fair play (FFP) szabályainak korábbi megsértése miatt.

Pontlevonás és pénzbüntetés

Az UEFA decemberben hivatalos vizsgálatot indított a Juventus állítólagos pénzügyi szabálysértéseivel kapcsolatban. A vizsgálat a játékosok regisztrációs jogaiból származó, 2019 és 2021 közötti bevételekre vonatkozott.

A Juventus idén már szembesült szankciókkal az állítólagos pénzügyi visszaélések miatt, miután januárban eredetileg 15 pontos büntetést kapott, amelyet felfüggesztett, majd májusban 10 pontos büntetésre mérsékelt az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) szövetségi fellebbviteli bírósága a klub átigazolási szabálytalanságai miatt.

Májusban a klub vádalkut kötött kötött a szövetség ügyészségével, emellett a Juve 718 ezer eurós (nagyjából 266 millió forint) pénzbüntetést fizetett, az elmarasztalt korábbi vezetőségi tagok pedig elfogadták a büntetésüket.

Rovatok