Index Vakbarát Hírportál

Fenyegetőzés és vádaskodás: dagad a női futball botránya

2023. augusztus 26., szombat 10:36

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) szombaton hivatalos oldalán közölte: jogi útra tereli a világbajnok női labdarúgó, Jennifer Hermoso kijelentéseit, amiket a szervezet elnökére, Luis Rubialesre tett. Közben a friss vb-győztes spanyol válogatott tagjai jelezték: addig nem lépnek pályára, amíg Rubiales ül az elnöki székben.

Kezdjük az elejéna női labdarúgó-világbajnokság 2023-as döntőjében Spanyolország legyőzte Angliát 1–0-ra. Az elmúlt napokban nem is annyira a sportteljesítmény, mint Luis Rubiales szövetségi (RFEF) elnök és Jennifer Hermoso ügye miatt emlegetik a vasárnapi finálét: a győzelmi ünneplés közben ugyanis Rubiales a kamerák kereszttüzében szájon puszilta a játékost

A 46 éves elnök bocsánatot kért a csókért, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fegyelmi eljárást indított ellene, valamint a spanyol kormány is vizsgálatot kezdeményezett. Spanyol sajtóértesülések szerint többen is javasolták számára a lemondást, de mint pénteken kiderült, nem hajlandó távozni a posztjáról. Az RFEF pénteki rendkívüli közgyűlésén határozottan kijelentette: nem mond le.

Jennifer Hermoso a futballisták érdekvédelmi szervezetén keresztül adott ki egy nyilatkozatot, amiben cáfolta Rubiales kijelentését, miszerint beleegyezett a pusziba.

Szeretném tisztázni, hogy soha nem egyeztem bele a csókba, és nem is én kértem erre az elnököt. Nem tűröm el a szavaim megkérdőjelezését, sem azt, hogy olyan dolgokat mondanak rólam, ami nem igaz. Valós, strukturális és szakmai változásokat szeretnénk, amik előreviszik a spanyol futballt, és a későbbi generációk is profitálhatnak belőle.

Ezt követően a világbajnok női csapat közös közleményben jelezte: egy emberként állnak ki Jennifer Hermoso mellett, és amíg a jelenlegi vezetőség van a spanyol szövetség élén, nem hajlandóak pályára lépni. A levelet a vb-győztes keret mind a 23 játékosa aláírta, és mivel nyílt levél, azóta már több mint 50 női futballista csatlakozott hozzá.

A férfiválogatott egyik tagja, Borja Iglesias is jelezte, hogy nem hajlandó pályára lépni a nemzeti tizenegyben, amíg nem rendeződik Jenni Hermoso ügye. A női válogatott legközelebb szeptember 22-én lép pályára, Svédország lesz az ellenfele a Nemzetek Ligájában.

A spanyol szövetség nem tágít: hazugnak nevezték Jennifer Hermosót

Erre reagálva szombat reggel újabb közleményt adott ki a spanyol szövetség, amiben ellentmond Hermoso állításainak.

„A bizonyítékok perdöntőek, elnök úr nem hazudott” – így kezdődik az RFEF kommünikéje, amely azzal folytatódik, hogy a játékos állításait megcáfolják, és a helyzet súlyára való tekintettel jogi lépéseket kezdeményeznek.

Az RFEF azt is közölte, többször megkereste Hermosót – aki 101 meccsen 51 góllal a válogatott legeredményesebbje –, ám egyik alkalommal sem sikerült elérni őt.

Hogyan tovább? Bíróság és fegyelmi eljárás jöhet

A spanyol kormány bíróság elé citálja Luis Rubialest, akinek felelnie kell tetteiért. Amennyiben úgy találják, hogy megsértette az élsportra vonatkozó előírásokat, eltiltással sújthatják. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fegyelmi eljárást kezdeményezett a szabályzatának 13. cikkelye megsértése miatt.

Rovatok