Index Vakbarát Hírportál

Dzsudzsák, Gera, Szoboszlai – szavazzon, kié volt az elmúlt 15 év legszebb légiósgólja!

2023. szeptember 28., csütörtök 11:40

Szoboszlai Dominik nevétől hangos nemcsak a magyar, hanem az angol média is – nem véletlenül, hiszen a Liverpool magyar labdarúgója remek teljesítménye mellett ezúttal óriási bombával is jelentkezett. Ennek apropóján most kicsit körbenéztünk a magyar légiósgólokat illetően.

A magyar válogatott csapatkapitánya a Leicester City elleni Ligakupa-mérkőzés második félidejének derekán állt be, öt percre rá pedig 20 méterről szétlőtte a jobb felső sarkot – röpködtek is újra a szuperlatívuszok vele kapcsolatban.

Szoboszlai Dominik Leicester City elleni bombagólja

WHAT A GOAL FROM DOMINIK SZOBOSZLAI!!!! pic.twitter.com/H0qVNl9q6n

— Samuel (@SamueILFC) September 27, 2023

Való igaz, hogy nem feltétlenül ahhoz voltunk mostanában szokva, hogy egy kiemelt futballnemzetben légióskodó futballistánk remeklése vigye a hírünket. Bár amennyiben az elmúlt 15 évet nézzük, azért találtunk még szerencsére parádés megoldásokat honfitársainktól.

Fontos kitétel volt a szűrésnél, hogy a legfontosabb ligák (a hagyományos topligák mellé azért idesoroltuk a holland élvonalt is) egyik csapatában szerezze magyar futballista, így a nemzeti együttesben lőtt számos remek találatot ezúttal nem vettük figyelembe ennél az összeállításnál.

Haladjunk is kronológiai sorrendben, rögvest itt van két gól a 2008–2009-es Bundesliga-idényből.

Napra pontosan 15 évvel Szoboszlai Leicester elleni találatát megelőzően a német rekordbajnok Bayern München ellen Huszti Szabolcs tekert remekül szabadrúgásból a rövid felső sarokba, a Hannover ezzel verte meg 1–0-ra az idény végén az aranyéremről a Wolfsburggal szemben két ponttal lemaradó bajorokat.

Huszti Szabolcs Bayern elleni szabadrúgása

Az idény későbbi szakaszában a dortmundi Hajnal Tamás lába sült el, a Köln elleni ütközeten a 49. percben leadott löketével fordított csapata, és nyert végül 3–1-re. A fekete-sárgák a hatodik helyen fejezték be az idényt.

Hajnal Tamás átlövése a Köln ellen

Maradunk 2009-nél, de már az új idény, és az egyetlen nem topligás, de azért kiemelt bajnokságban jegyzett remeklés: Dzsudzsák Balázs eindhoveni álommeccse az Ajax ellen.

A korábbi debreceni szélső már stabil kezdő volt a PSV színeiben, amikor jött a rangadó, ami után igazán berobbant a köztudatba két parádés szabadrúgásával és remek játékával. Előbb 30 méterről ágyúzta szét Marteen Stekelenburg kapujának bal felső sarkát, majd oldalról lepte meg az amszterdami kapust. Emellett pedig amúgy volt még egy látványos gólpassza is csapata 4–3-as sikere során.

Dzsudzsák Balázs parádés szabadrúgásgóljai az Ajax ellen

De vissza a topligákba, ahol máris indulhat a Gera Zoltán-show!

Az Angliában nagy népszerűségnek örvendő támadó a jelzett időszak előtt is bőven letette már a névjegyét a szigetországban, a legjobb idénye így is a 2009–2010-es évad volt. Akkor az Európa-ligában hat góllal és négy gólpasszal egészen a döntőig vezette a Fulhamet, többek között a Juventust is búcsúztatták.

Az idényt tíz góllal és nyolc assziszttal záró futballista talán legszebb találata ebből az idényből a Manchester City elleni Ligakupa-mérkőzés volt 2009 szeptemberéből, amikor egy pattanás után 30 méterről kapásból kilőtte a kapu jobb oldalát. A történeti hűség kedvéért azért jegyezzük meg: a rivális később fordított, és bejutott a legjobb 16 közé.

Gera Zoltán kapáslövése a Manchester City ellen

Ugrunk egy picit az időben, hogy Gera egy újabb találatát bemutassuk: a 2012–2013-as PL-idény rajtján a Liverpoolt fogadta a West Bromwich Albion, és a szünet előtt egy röviden kifejelt beadást vett le, majd zúdított 20 méterről a jobb felső sarokba. A házigazda végül 3–0-ra megnyerte az összecsapást.

Gera Zoltán Liverpool elleni rakétája

Vissza pár hónapot, az év áprilisában ugyanis Buzsáky Ákos is remek találatot jegyzett. A QPR hazai pályán 3­–0-ra legyőzte a Swansea-t, a végeredményt a magyar középpályás állította be a második félidő derekán remek átlövésével.

Az együttese végül nagy csatában maradt bent az élvonalban – de talán még ennél is emlékezetesebb, hogy a zárófordulóban az 55. perctől kezdve emberhátrányban játszva is vezetett az éllovas Manchester City otthonában a 92. percig. Hogy aztán Edin Dzeko és Sergio Agüero góljával megtörjön az „égszínkékek” átka, és bajnoki címet ünnepeljenek…

Buzsáky Ákos remek átlövése – átkattintással tekinthető meg

És ha már Szoboszlai Dominikkal indítottuk, vele is zárjuk gyűjtésünket, az RB Leipzig színeiben a Dortmund ellen eleresztett óriási rakétáját mutatjuk be. A tavaly szeptemberi mérkőzésen amúgy Szoboszlai szöglete után Willi Orbán szerzett vezetést, Gulácsi Péter pedig lehúzta a rolót a 3–0-s siker során.

Az idény végén a fekete-sárgák rosszabb gólkülönbségük miatt maradtak le az aranyéremről a Bayern Münchennel szemben…

Szoboszlai Dominik Dortmund elleni bombája

Nyilván a szépség szubjektív, és önmagában mindegyik találat pazar volt, továbbá véletlenül sem a versengés szítása a cél – Szoboszlai első gólja Pool-mezben fel sem fért a listánkra –, de azért természetesen nem vesszük el a lehetőséget olvasóinktól, hogy véleményt formáljanak:

Ön szerint melyik volt az elmúlt 15 év legszebb légiósgólja?

  • 1180
    Szoboszlai Dominik Leicester City elleni ágyúzása
  • 1128
    Gera Zoltán Liverpool elleni rakétája
  • 642
    Dzsudzsák Balázs szabadrúgásai az Ajax ellen
  • 535
    Gera Zoltán kapáslövése a Manchester City ellen
  • 179
    Szoboszlai Dominik Dortmund elleni bombája
  • 101
    Hajnal Tamás átlövése a Köln ellen
  • 58
    Huszti Szabolcs Bayern elleni szabadrúgása
  • 14
    Buzsáky Ákos remek átlövése

(Borítókép: Szoboszlai Dominik a Liverpool FC és az Aston Villa közötti Premier League-mérkőzésen az Anfield Stadionban, az angliai Liverpoolban 2023. szeptember 3-án. Fotó: Andrew Powell/  Liverpool FC / Getty Images)

Rovatok