Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai perceket kapott, hozta a kötelezőt a Liverpool

2023. október 5., csütörtök 22:56

A Liverpool hazai pályán 2–0-ra legyőzte a belga Royal Uniont Ryan Gravenberch góljával. Szoboszlai Dominik ezúttal a kispadon kezdte a találkozót, ami nem meglepő annak fényében, hogy csapatára vasárnap a Brighton elleni idegenbeli rangadó vár. A magyar középpályás a mérkőzés hajrájában csereként lépett pályára.

A nyáron az Rb Leipzigtől 70 millió euróért szerződtetett Szoboszlai villámgyorsan vált meghatározó tényezővé új klubjában, folyamatosan kiemelkedően szerepel, teljesítményét nem csak a klub szimpatizánsai, hanem a semleges szakértők is értékelik.

A bajnokságban csapata mind a hét találkozóján végig a pályán lehetett, a rotálást szem előtt tartva Jürgen Klopp vezetőedző két kupamérkőzésen, az El-főtábla nyitányán és a ligakupában adott számára szusszanásnyi pihenőt. Azért csak annyit, mert csereként azon a két – egyaránt 3–1-re megnyert – összecsapáson is bevetésre került végül. A LASK ellen 29 percet kapott, a Leicester City ellen 25 percet, utóbbi azonban elég volt számára második liverpooli góljához.

Az első találatát negyedik PL-meccsén az Aston Villának lőtte még szeptember elején. Góljaiban közös, hogy távoli átlövésből szerezte őket. Közben a statisztikákkal foglalkozó Who Scored a közösségi felületén osztott meg egy érdekességet Szoboszlai Dominik Premier League-idényéről, ami után számos hozzászóló szállt bele páros lábbal a magyar válogatott csapatkapitányába.

A csütörtöki fellépés előtt a Liverpool sikertelen főpróbát tartott, és emlékezetes körülmények között – amelyben a nagy visszhangot kiváltó kapitális játékvezetői hiba is döntően hozzájárult – maradt alul 2–1-re a Tottenham Hotspur vendégeként. A szezont a Chelsea elleni döntetlennel (1–1) kezdő Pool sorozatban aratott hat győzelmet követően tévesztett először lépést.

A Royale Union belga listavezetőként – hat győzelem, egy döntetlen, két vereség – várta a csütörtöki El-meccset, míg a nemzetközi kupasorozat főtábláján a Toulouse elleni 1–1-es döntetlennel indított.

Szoboszlai ezúttal a kispadon kapott helyet, ami annak fényében nem meglepetés, hogy a Liverpoolra vasárnap a Brighton elleni idegenbeli rangadó vár a Premier League-ben.

Csapata nélküle is hozta a kötelezőt: a 44. percben a kezdőbe visszatérő Trent Alexander-Arnold átadásából Ryan Gravenberch megszerezte első liverpooli gólját, amivel vezetéshez juttatta az angol együttest.

A szünet után tartotta előnyét a Liverpool, a 79. percben a gólszerző holland középpályást váltotta Szoboszlai Dominik. A hosszabbításban bebiztosította győzelmét a házigazda: egy kontratámadás végén Diogo Jota lőtt a vendégek hálójába. A Liverpool 2–0-s győzelmével két forduló után az élen áll a csoportban az Európa-ligában. 

Magyar gól angol kapuban

Sallai Roland kezdőként kapott lehetőséget a Freiburgban, és végigjátszotta az összecsapást, amelyen csapata hazai környezetben 2–1-re kikapott a West Ham United gárdájától. A német együttes gólját a 49. percben a magyar válogatott szélső szerezte, az állás azzal lett döntetlen. Az angol vendégcsapat a 66. percben másodszor is vezetést szerzett, az eredmény azt követően már nem változott. A WHU hat ponttal áll a csoport első helyén, a Freiburg három ponttal a második.

A G csoportban alaposan kiszakadt a gólzsák hazai oldalon: az AS Roma négyet, a Slavia Praha hatot vágott, az olasz gárda a Servette, míg a cseh a Sheriff Tiraspol együttesét múlta felül meggyőző különbséggel.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

E csoport:
Liverpool FC (angol) – Royale Union Saint-Gilloise (belga) 2–0 (1–0)
Toulouse FC (francia)–LASK Linz (osztrák) 1–0 (1–0)
Az állás: 1. Liverpool FC 6 pont, 2. Toulouse 4, 3. Royale Union SG 1,4. LASK Linz 0

A csoport:
SC Freiburg (német)–West Ham United (angol) 1–2 (0–1)
Topolya SC (szerbiai)–Olympiakosz (görög) 2–2 (0–1)
Az állás: 1. West Ham United 6 pont, 2. SC Freiburg 3, 3. Olympiakosz 1 (4–5), 4. Topolya SC 1 (3–5)

B csoport:
Olympique Marseille (francia)–Brighton (angol) 2–2 (2–0)
AEK Athén (görög)–AFC Ajax (holland) 1–1 (0–1)
Az állás: 1. AEK Athén 4 pont, 2. Olympique Marseille 2 (5–5), 3. Ajax 2 (4–4), 4. Brighton 1

C csoport:
Real Betis (spanyol)–Sparta Praha (cseh) 2–1 (1–1)
Arisz Limasszol (ciprusi)–Rangers FC (skót) 2–1 (1–0)
Az állás: 1. Sparta Praha és Arisz Limasszol 3–3 pont (4–4), 3. Real Betis és Rangers FC 3–3 (2–2)

D csoport:
Sporting CP (portugál)–Atalanta (olasz) 1–2 (0–2)
Raków Czestochowa (lengyel)–Sturm Graz (osztrák) 0–1 (0–1)
Az állás: 1. Atalanta 6 pont, 2. Sporting CP 3 (3–3), 3. Sturm Graz 3 (2–2), 4. Raków Czestochowa 0

F csoport:
Villarreal (spanyol)–Stade Rennes (francia) 1–0 (1–0)
Makkabi Haifa (izraeli)–Panathinaikosz (görög) 0–0
Az állás: 1. Panathinaikosz 4 pont, 2. Stade Rennes 3 (3–1), 3. Villarreal 3 (1–2), 4. Makkabi Haifa 1

G csoport:
AS Roma (olasz)–Servette FC (svájci) 4–0 (1–0)
Slavia Praha (cseh)–Sheriff Tiraspol (moldovai) 6–0 (3–0)
Az állás: 1. Slavia Praha 6 pont (8–0), 2. AS Roma 6 (6–1), 3. Servette 0 (0–6), 4. Sheriff Tiraspol 0 (1–8)

H csoport:
Molde FK (norvég)–Bayer Leverkusen (német) 1–2 (0–2)
BK Häcken (svéd)–Qarabag FK (azeri) 0–1 (0–0)
Az állás: 1. Bayer Leverkusen 6 pont (6–1), 2. Qarabag 6 (2–0), 3. Molde FK 0 (1–3), 4. BK Häcken 0 (0–5)

Az első két helyezettje továbbjut az Európa-ligában, a harmadikok pedig átkerülnek az Európa-konferencialigába.

Rovatok