Index Vakbarát Hírportál

Eb-csoportjában legértéktelenebb a magyar válogatott, lehetetlen tippelni az esélyeket

2023. december 5., kedd 08:53

Az erőviszonyok alapján rendkívül kiegyenlített csoportba sorsolták a magyar labdarúgó-válogatottat a jövő nyári Európa-bajnokságon. Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a házigazda német válogatott ellen is pályára lép, és rendező mellett a még biztos továbbjutást jelentő két helyért Svájccal és Skóciával kell megküzdenie. Az A csoport végkifejletét illetően a szurkolók, a szakértők és az oddsmesterek egyformán teljesen bizonytalanok. Mutatjuk is, hogy miért.

Ahogyan azt az érintettek is elmondták, kerülhetett volna könnyebb, de sokkal nehezebb csoportba is a magyar válogatott az Európa-bajnokságon. Marco Rossi úgy fogalmazott, a kontinenstornán már nem lesz olyan, hogy könnyű ellenfél, azt egyenesen a vicc kategóriájába sorolta, a szakember úgy készül, hogy minden riválissal szemben egy rendkívül nehéz mérkőzés vár együttesére. Az olasz kapitány ennek ellenére azt a reálisnak tűnő célt tűzte ki, hogy a magyar válogatott kvalifikáljon a négyesből a nyolcaddöntőbe.

Németország: hol a hiba?

Az előzetes esélyek – mondhatni az erőviszonyok, így a papírforma – alapján Németországnak van a legnagyobb esélye továbbjutni a csoportból. Egyrészt rendező országként saját közönsége előtt léphet pályára, másrészt pedig a játékosállomány tekintetében kiemelkedik a kvartettből, sőt még a teljes mezőnyt tekintve is a legjobbak között van. A háromszoros Európa-bajnok német válogatottnak értelemszerűen nem kellett selejteznie a kontinenstornára, rendező országként automatikus résztvevő volt. Így amíg Európa többi válogatottja a részvételért küzdött, addig a németek barátságos mérkőzéseken léptek pályára – inkább kevesebb, mint több sikerrel. 

A Nationalelf a felkészülés alatti 11 mérkőzéséből mindössze hármat nyert meg, és edzőváltáson is átesett: Hansi Flick helyére a Bayern München korábbi mestere, Julian Nagelsmann érkezett.

A 36 éves szakember számára finoman szólva is fel lett adva a feladat, mivel több sebből vérzik ez a német válogatott. Tervei szerint jövő nyárig rendezik soraikat, és minden esélyük meglesz arra, hogy emlékezetes teljesítményt nyújtsanak. 

A németek játékosállományával egyébként az égvilágon semmi probléma nem lenne, sőt. Szinte minden posztra jut világklasszis szinten jegyzett labdarúgó, és a második sornak sincs oka a szégyenkezésre éppen. A keret összértéke több mint 700 millió euró, legértékesebb játékosa a jövő – egyben a jelen – csillagaként számontartott Jamal Musiala a maga 110 millió eurójával.

De akkor hol a hiba?

Ez az a kérdés jelenleg, de inkább az utóbbi pár évben, amire a német futball háza körül senki nem találja a választ. A lejtmenet a 2018-as, oroszországi vb-n kezdődött, ahová címvédőként érkeztek, majd a svéd, a mexikói és a dél-koreai együttes mögött szégyenszemre csak a negyedik helyen végeztek a csoportban, és gyors búcsút vettek. A válogatott a legutóbbi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében ugyancsak (társ)rendezőként búcsúzott a későbbi döntős Anglia ellen, a katari világbajnokságon pedig az egyenes kieséses szakaszt sem élte meg. 

Maradjunk annyiban, lenne hová fejlődnie a német válogatottnak jövő nyárig, majd emlékezetes teljesítményt nyújtani a hazai rendezésű kontinenstornán. A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus egyébként úgy nyilatkozott a sorsolás után, ebből a csoportból a német csapatnak kutya kötelessége lesz továbbjutni, amelyet véleménye szerint véghez is fog vinni, méghozzá csoportelsőként.

A 2004 és 2005 között a magyar válogatottat irányító szakember, korábbi futballista úgy látja, Svájc lesz a legfőbb kihívója Magyarországnak a második helyért, míg Skócia lefelé lóg ki a kvartettből. Ahogyan mondta: a skót válogatott a gyenge láncszem. 

Skócia: tényleg a leggyengébb láncszem?

Meglátjuk, hogy igaza lesz-e. Annyi viszont bizonyos, hogy a számok és az objektív tények alapján Skócia egyáltalán nem lóg ki a csoportból, kerete speciel értékesebb a magyar válogatottnál. Steve Clarke szövetségi kapitány együttese történelme negyedik Európa-bajnoki részvételére készül azok után, hogy 1992, 1996 és 2021-ben is a csoportkör jelentette számára a végállomást. A FIFA-ranglistáján jelenleg 36. válogatott a selejtezősorozatot magabiztosan teljesítette, Spanyolország mögött másodikként kvalifikált a tornára, sőt a favoritot is legyőzte hazai közönsége előtt 2–0-ra. 

Játékosállománya többnyire európai topligákban szereplő játékosokból áll, legértékesebb tagjai Szoboszlai Dominik liverpooli csapattársa, Andy Robertson, valamint a Manchester United középpályása, Scott McTominay. A két sztáron kívül is javarészt az angol élvonalban futballozó játékosokat találunk, a keret értéke így közelít a 200 millió euróhoz. Fontos láncszeme lehet a csapatnak többek között a jelenleg remek teljesítményt nyújtó Aston Villa középpályása, John McGinn, vagy a Brighton tehetsége, Billy Gilmour

Abból adódóan, hogy a skótok játékosállományának jelentős része az angol élvonalban vagy európai topligákban futballozik, mindenképpen rendkívül kellemetlen ellenfél lesz a magyar válogatott számára, amely kemény, brusztolós játékra és riválisra számíthat. Talán a kapusposzt az, amelyen nem rendelkeznek európai szinten ismert játékossal, Liam Kelly és Zander Clark is hazája élvonalában véd, előbbi a Montherwell, utóbbi a Hearts kötelékében. Speciel ebben is hasonlók a magyarokhoz, akiknél a mezőnyben a légiósok szerepe a meghatározó, viszont kapus poszton jelenleg az első számú választás az a Dibusz Dénes, aki ugyancsak hazai klubban szerepel.

Legutóbb 2018-ban mérkőzött meg egymással a két csapat barátságos mérkőzésen a Groupama Arénában: Skócia akkor 1–0-ra győzött Budapesten. A házigazdák kispadján George Leekens ült szövetségi kapitányként, aki viszonylag rövidke regnálását követően azt az emléket hagyta maga után, hogy nem volt telitalálat a szerződtetése. És hogy mennyit változott azóta a világ? A magyar válogatott akkor pályára küldött kezdőcsapatából már egy játékos sem számít alapembernek Marco Rossinál! 

Svájc: még nagyobbra nyílhat a svájci bicska Németországban

A harmadik csoportellenfél az a Svájc lesz, amely története során hatodik alkalommal szerepelhet jövő nyáron Európa-bajnokságon, a legutóbbi kontinenstornán pedig az egyik legnagyobb meglepetést szállította. A svájci válogatott sikeresen kvalifikált csoportjából, majd a nyolcaddöntőben bravúrral hazaküldte a végső győzelemre favorit, akkor világbajnoki címvédő Franciaországot. A svájciak menetelése végül a negyeddöntőben ért véget Spanyolország ellen büntetőpárbaj után. A kimagasló teljesítmény megismétlésére minden esélyük adott Németországban. 

Yakin Murat szövetségi kapitány csapata finoman szólva is tömve van topligás, ott meghatározó teljesítményre képes játékosokkal, bár a selejtezősorozat ennek ellenére felemásan sikerült, és végül csoportja második helyén, Románia mögött váltotta meg jegyét az Európa-bajnokságra. A svájci válogatott rendelkezik az A csoport második legértékesebb keretével, játékosállományának értéke átlépi a 200 millió eurót. Sztárjai közé tartozik a Manchester City védője, Manuel Akanji, míg a védelem másik alappillére, Fabian Schär szintén az angol élvonalbeli Newcastle United oszlopos tagja.

A legutóbbi Eb-n negyeddöntős alakulat nem csak a védő harmadban rendelkezik klasszis labdarúgókkal, a középpálya meghatározó szereplője az európai topligákban egyedüliként veretlen Leverkusen játékosa, Granit Xhaka. A támadószekcióban az AC Milan fiatal titánja, Noha Okafor, továbbá a szintén angol élvonalbeli Burnley gólvágója, Andi Zeqiri riogatja az ellenfelek kapusait. Ami pedig az oddsmesterek jóslatait illeti, a svájci válogatott továbbjutása a második legesélyesebb a csoportból, míg kiesése ugyanezen szakaszban több mint kétszeresét fizetné tétünknek. 

És ha már előzetes esélyek.

A legnagyobb fogadóirodák szorzóit szemügyre véve az A jelű kvartett olyan tekintetben is különleges, hogy jelenleg mind a négy csapat továbbjutására kisebb a szorzó, mint arra, hogy a csoportkörben búcsúzik.

Röviden: jelenleg mind a négy válogatottnak nagyobb az esélye arra, hogy kvalifikáljon a nyolcaddöntőbe. Azt pedig jól tudjuk, hogy erre jó esetben három csapatnak lesz meg az esélye, rosszabb forgatókönyv szerint pedig mindössze kettőnek. 

A Transfermarkt adatai alapján ugyan Marco Rossi válogatottjának értéke a legalacsonyabb (körülbelül 140 millió euró), de egyrészt ebben a tekintetben is, másrészt pedig rengeteg más területen változhatnak a viszonyok jövő júniusig. És Ön hogyan látja a magyar válogatott esélyeit az A csoportban? Szavazzon! 

Ön szerint hogyan teljesít majd a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb csoportkörében?

  • 27627
    Csoportmásodikként kerül a 16 közé.
  • 12040
    Csoportharmadikként végez, és jut nyolcaddöntőbe.
  • 9362
    Csoportelsőként jut tovább.
  • 4792
    Csoportharmadik lesz, de ez nem ér majd továbbjutást.
  • 4110
    Csoportjában a negyedik helyen végez, csak nézői leszünk az egyenes kieséses szakasznak.

Az A csoport teljes programja:

1. forduló
június 14., München: Németország–Skócia 21:00
június 15., Köln: Magyarország–Svájc 15:00

2. forduló
június 19., Stuttgart: Németország–Magyarország 18:00
június 19., Köln: Skócia–Svájc 21:00

3. forduló
június 23., Frankfurt: Svájc–Németország 21:00
június 23., Stuttgart: Skócia–Magyarország 21:00

Rovatok