Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlaiék nem bírtak az Arsenallal, döntetlen a forduló rangadóján

2023. december 23., szombat 20:30 | aznap frissítve

Az angol labdarúgó-élvonal (Premier League) 18. fordulójának rangadóján a Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Liverpool négy perc után hátrányba került az Arsenal ellen, de Mohamed Szalah révén egyenlített, és végül 1–1-es döntetlennel zárult a találkozó. A magyar válogatott csapatkapitánya ezúttal végig a pályán volt.

A múlt heti, Manchester United elleni felejthető produkció után Szoboszlai Dominik válaszolt a kritikusoknak, és a hétközi Ligakupa-mérkőzésen újabb szépségdíjas gólt szerzett – ezúttal a West Ham ellen. Jürgen Klopp hangot is adott elégedettségének a magyar középpályás teljesítményét illetően, így nem volt kérdés, hogy a szombat kora esti, Arsenal elleni rangadón is bizalmat kap válogatottunk csapatkapitánya. 

Nem volt kisebb tétje a Liverpool–Arsenal-derbinek, mint az, hogy melyik csapat töltheti a szentestét és karácsony első napját a tabella élén. A két csapat közé ugyan a kezdőrúgás előtt beékelődött a pénteken döntetlent játszó Aston Villa, de egy hazai siker azt jelentette volna, hogy Jürgen Kloppék ugranak az élre. Minden más kimenetel pedig a londoniak elsőségével járt volna. 

Ennek ismeretében mindkét vezetőedző legerősebb kezdő tizenegyét küldte pályára, íme: 

A mérkőzést egyértelműen a vendég Arsenal kezdte aktívabban, valósággal rárontott az ellenfelére. Ennek pedig nagyon hamar meg is lett az eredménye, az első két percben Gabriel Jesús volt a főszereplő, aki előbb 16 méterről lőtt kapura, majd Saka szögletét csúsztatta Alisson ölébe. A negyedik percben viszont már tehetetlen volt a Liverpool kapusa, Ödegaard nagyjából 25 méterről, kissé balról érkező szabadrúgása találta meg Gabriel fejét, aki tűpontosan fejelt a kapu jobb alsó sarkába, 0–1! 

A bekapott gól után továbbra is bizonytalankodott a hazai védelem, Curtin Jones passzolt volna hátra védőtársához, de nem volt túl körültekintő. Havertz letámadta, és belekapott a labdába, amely így veszélyesen pördült a kapu irányába, de Alisson még épp időben vissza tudott futni a játékszerért. Az első 10 perc után kezdett éledezni a Liverpool támadójátéka, Luis Díaz iramodott meg a bal oldalon, és laposan centerezett volna az ötös sarkáról, de Saliba nagyot mentett, és szögletre rúgta a labdát.

A 20. percben Martin Ödegaard vélt kezezése borzolta a kedélyeket, Szalah reklamálta, hogy a norvég kezére pattant a játékszer a tizenhatos jobb sarkánál, de a videobíró megvizsgálta a helyzetet, a játékvezető pedig jelezte: mehet tovább a játék.

Ezekben a percekben egyre többször fordult elő, hogy Szoboszlai a jobb szélen rendre felfutó Alexander-Arnold helyén zárt vissza, és támadóképességei ellenére a védőoldalon kellett helytállnia. Ezt egyébként rendre jól oldotta meg, egyszer kiszorította a tizenhatos előteréből Martinellit, majd később újra szerelte a brazilt. A másik oldalon viszont megzörrent az Arsenal hálója: 

Alexander-Arnold saját térfeléről adott hajszálpontos, hosszú indítást Szalahnak, az egyiptomi lekezelte a labdát, a jobb szélen kicselezte Zincsenkót, majd 10 méterre a kaputól lövésre lendítette lábát, és őrületes erővel lőtte ki a felső sarkot, 1–1.

Raya kapus tehetetlen volt, szépségdíjas gól született. Az egyenlítő találatot követően újra az Arsenal volt aktívabb, Saka szöglete után Gabriel Jesús próbálkozott meg lövéssel, majd a kipattanót Saka gyűjtötte be, és tűzte kapura, de a labdára magabiztosan vetődött rá a Liverpool kapusa.

Néhány pillanattal később már jókora szerencse is kellett a hazaiaknak a gól elkerüléséhez, mivel Saka ugrott ki, és vezette ziccerben kapura a labdát, de a kilépő Alisson a tizenegyes pont magasságában elpöckölte még előle a labdát – szerencséjére, hogy nem ért össze a támadó lábaival. A lecsorgó Martinelli elé érkezett, aki csinált még egy cselt, majd kapura lőtt, de az üresen tátongó kapu mellé célzott centiméterekkel.

Ez volt az első játékrész utolsó veszélyesebb helyzete, a felek 1–1-es döntetlennel vonultak pihenőjükre.

A második félidőre úgy futott ki a Liverpool, hogy mindenképpen elkerülje azt, ami az első félidőben történt, és még véletlenül se kerüljön újra hátrányba. Ehelyett magához ragadta a kezdeményezést, többet birtokolta a labdát, ez pedig hamar helyzetekben is megmutatkozott. 

Az 54. percben Szoboszlai tette ki a labdát Diaz elé a bal szélre, aki Gomeznek passzolta tovább a játékszert, ő pedig 14 méterről, balról a hosszú alsó irányába tekert, de nem találta el a célterületet. Raya egyébként vetődve biztosított, ha kaput is talált volna a labda, valószínűleg az Arsenal kapusa útját állta volna. Nagyjából negyedórát kellett várni arra, hogy a másik oldalon is említésre méltó helyzet alakuljon ki. Gabriel Jesús maradt teljesen üresen a tizenhatos jobb oldalán, Saka szögletét követően nála kötött ki a labda, majd éles szögből kapura lőtt, de rosszul találta el a labdát, bedobás lett belőle.

Rákanyarodva a rendes játékidő utolsó fél órájára, Szoboszlai előtt nyílt lehetőség a gólszerzésre, a magyar válogatott csapatkapitánya Gakpotól kapta a labdát, majd tolt rajta néhányat, és 20 méterről kapura lőtt, de jó két méterrel eltévesztette a célterületet. Ezek után Jürgen Klopp három cserével nyúlt bele a mérkőzésbe, de ezúttal nem Szoboszlait hívta le, a magyar középpályás maradt a pályán.

Ennek pedig majdnem nagyon hamar meglett az eredménye: az Arsenal szöglete után kontrázott a Liverpool, Szalah vezette közel 60 méteren keresztül a labdát, majd ugratta ki Alexander-Arnoldot ziccerben, aki 8 méterről a keresztlécet találta el, hatalmas lehetőség maradt ki. Néhány pillanattal később újra a Liverpool előtt nyílt esély, ezúttal Gomez a tizenhatos bal sarkánál csinált két cselt, majd éles szögből lőtt – Raya viszont a helyén volt, és védett.

A hátralévő néhány percben újabb komolyabb lehetőség nem alakult ki, így döntetlennel zárult a találkozó. Ennek értelmében az Arsenal karácsonyozhat a tabella élén, míg a Liverpool a második helyről várja a folytatást. 

ANGOL PREMIER LEAGUE, 18. FORDULÓ 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok