Index Vakbarát Hírportál

Az Index a tavaszi kampányidőszakban nem fogad be politikai hirdetéseket

április 10., 11:38 Módosítva: 2024.04.11 07:23
58

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az Állami Számvevőszék honlapján megjelent a hivatalos lista arról, hogy a hazai nyomtatott és elektronikus sajtótermékek közül melyek fogadnak be az önkormányzati és európai parlamenti választási kampányban politikai hirdetéseket, és melyek nem. Meglehetősen vegyes a kép, több nagy szereplő inkább a távolmaradás mellett döntött.

Sulyok Tamás köztársasági elnök június 9-re tűzte ki a 2024. évi EP-választás és az önkormányzati választás időpontját. A törvény értelmében a kampányidőszakban csak azok a sajtótermékek közölhetnek politikai hirdetéseket, amelyek március 20-ig megküldték árjegyzéküket az Állami Számvevőszék felé.

Az ÁSZ honlapján közzétette a listákat azokról a médiumokról, amelyek befogadnak politikai hirdetéseket. A hazai médiaszereplők stratégiája ebben a kérdésben is meglehetősen eltérő, de az Indamedia kiadványai a korábbi gyakorlatnak megfelelően járnak el.

Az Indexet és az Economx gazdasági portált is kiadó Indamedia Csoport a távolmaradás mellett döntött, tehát a médiacsoport a jelenlegi kampányidőszakban sem fogad be politikai hirdetéseket a kiadványain.

Korábbi cikkünk a témában.

Tarolt az Index februárban: 29/29

március 1., 17:33 Módosítva: 2024.03.02 19:20
9
Februárban a hónap minden egyes napján az Index, az Indamedia hírportálja nyerte a hazai online kiadványok látogatottsági versenyét.

Az egész februárt vitte az Index, méghozzá magabiztosan: a hónap 29 napjából mind a 29 napon az Indamedia zászlóshajójának számító orgánumot olvasták a legtöbben, azaz napról napra az Index nyerte a látogatottsági versenyt egy teljes hónapon keresztül. Arra egyébként 2021 áprilisa óta nem volt példa, hogy egyetlen brand vezeti a hazai auditált portálok rangsorát egy adott hónap minden napján.

Az applikációs forgalmat is magában foglaló hivatalos közönségmérési adatok szerint az Index letarolta az egész februárt, és mindezt nagy fölénnyel tette: 29 nyert napból 7 napon, tehát egy héten keresztül naponta több mint 1 millió olvasó választotta az Indexet.

„Februárban több mint 3,4 millió hazai hírolvasó választotta az Indexet, ez naponta átlagosan csaknem 920 ezer felhasználót jelentett. Ez önmagában is kiemelkedő eredmény, az viszont egyedülálló, hogy a február 29 napjából mind a 29-en az Index került az első helyre az olvasóknál és az online kiadványok piacán is. Emellett a mostani időszak adatai – hasonlóan a választási és más hírérzékeny időszakokhoz – ismét rámutattak arra, hogy ha bármi fontos történik akár itthon, akár külföldön, akkor a hírfogyasztók elsődleges tájékozódási pontja egyértelműen az Index” – emelte ki Starcz Ákos, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója.

Tovább

Az Index nyerte a hírversenyt a kegyelmi botrány kirobbanása után

február 12., 20:39 Módosítva: 2024.02.15 06:13
A kegyelmi botrány médiában való megjelenése óta mindennap az Index került a hazai hírportálok látogatottsági listájának élére. Ez ismét megmutatta, hogy a jelentős közéleti események kapcsán az Index a legfőbb tájékozódási pont.

Már 2024. február 2-án, a kegyelmi ügyről megjelent első hírek napján az Index magabiztosan vitte a napot, a legtöbb olvasó nálunk tájékozódott a témával kapcsolatos aktualitásokról, eseményekről. A hét további részében is megfigyelhető volt ez a tendencia, a hivatalos közönségmérési adatok szerint február 2. és 11. között az Index vonzotta a legtöbb egyedi látogatót. Híroldalunk pénteken már megközelítette az egymilliós látogatottságot, amit hétvégén át is lépett: szombaton 1 021 156, vasárnap pedig 1 016 600 olvasó böngészett az Index tartalmai között. 

Tovább

Szolgálati közlemény

január 28., 15:12 Módosítva: 2024.01.28 21:59

Tisztelt olvasóink!

A ma délután 14:13-kor megjelent Toroczkai László kijelentése miatt üzent a kormánynak az ukrán külügy című cikkünket vissza kellett vonnunk, ugyanis az annak megírásához használt forrás egy régebbi ukrán reakcióra épített.

A hibát három perccel a cikk megjelenése után észleltük, és annak érdekében, hogy ne vezessük félre olvasóinkat, azonnal visszavontuk.

A történtekért szíves elnézésüket kérjük!

Szolgálati közlemény: több cikk is elérhetetlenné vált az Indexen

január 26., 15:19 Módosítva: 2024.01.26 15:41

Kedves Olvasóink!

Az Index.hu felületén technikai probléma miatt több cikkünk is elérhetetlenné vált. A kellemetlenségért elnézést kérünk, dolgozunk a hiba elhárításán!

Köszönjük megértésüket!

Távozik az Index.hu Zrt. az MLE-ből

2023. december 14., 12:50 Módosítva: 2023.12.15 12:05
2

Immár második alkalommal fordul elő, hogy a hazai médiavállalatokat tömörítő Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) vezetése munkája során megkerülte tagságát a piaci állásfoglalások kiadása, valamint jogszabályi előkészítő munka során. A szervezet 2023. december 13-án állásfoglalást adott ki a szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban, információink szerint az MLE elnöke a médiavállalatokat tömörítő tagság előzetes értesítése és érdemi bevonása nélkül döntött arról is, hogy az elnök levélben kéri a köztársasági elnököt az elfogadott törvény vétójára.

Tovább

Egyedülálló dologra készül az Indamedia Csoport

2023. szeptember 12., 13:17 Módosítva: 2023.09.13 10:00
22
A hiteles tájékoztatás, az átláthatóság és a szerzői jogok védelme érdekében az Indamedia Csoport megkezdte mesterségesintelligencia- (MI/AI) szabályzatának részletes kidolgozását. A munka célja, hogy technológiai szempontból a legmagasabb szintű szolgáltatást biztosítsuk partnereinknek és a cégcsoporthoz tartozó kiadványok olvasóinak.

A generatív nyelvi modellek, mint az MI/AI, legújabb fejlesztésének eredményei kijelölik a tartalomfejlesztés, adatfeldolgozás, hirdetéskiszolgálás irányait, ugyanakkor olyan veszélyeket is rejtenek, amelyek ellen a médiacégeknek védeniük kell felhasználóikat, partnereiket.

Az Indamedia Csoport kiadványai, köztük a piacvezető tartalomszolgáltató, az index.hu elkötelezett a technológiai újítások iránt, ugyanakkor felelős szereplőként látja a legújabb MI/AI megoldások veszélyeit is. Ezért fogalmaztuk meg azokat az irányelveket, amelyek alapján kidolgozzuk a technológiai fejlesztések felhasználására vonatkozó részletes szabályozásunkat, így szeretnénk garanciákat biztosítani olvasóinknak, partnereinknek a minőségi, hiteles és átlátható szolgáltatások elérésére.

Tovább

A számok magukért beszélnek – Az Index és a Femina is közönségkedvenc

2023. július 17., 16:54 Módosítva: 2023.07.18 16:07
Legyen szó közéleti hírekről vagy akár női tematikájú tartalmakról, az Indamedia kiadványainak tartalma köti le leginkább a hazai internetezőket – derült ki az online közönségmérés idén nyártól elérhető, legújabb mutatószámából.

A különböző kiadványok olvasottságát hagyományosan a napi átlag látogatószám alapján értékeli a piac, ugyanakkor a hirdetők számára legalább ekkora fontossággal bírnak az egyes kiadványokra jellemző minőségi mutatók is. A digitális közönségmérést szolgáltató Gemius Hungary ezen a területen vezetett be egy új, a felhasználók teljes tartalomfogyasztási szokásait jobban jellemző mutatószámot.

A relative share of time egy tetszőlegesen összeállított kiadványkörön belül azt mutatja, hogy a kiválasztásban érintett kiadványok összes látogatója az ideje hány százalékát töltötte egy- egy portálon. Ebben a mutatóban is kiemelkedően teljesít az Index és a médiacsoport női kiadványa a Femina is.

Az új, minőségi mutató egyúttal jelzésértékű abban a tekintetben, mennyire tartja az olvasó az adott szegmensben relevánsnak az egyes kiadványok tartalmát. 2023. július 112 között az e.gemius relative share of time mutatóját alapul véve az Indamedia-portfólió mindkét kiadványa vezeti a mezőnyt saját szegmensében:

Tovább

Tarolt az Index a második negyedévben

2023. július 10., 18:09 Módosítva: 2023.07.11 17:55
17

A Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) és az e.Gemius adatai alapján a 15 leglátogatottabb magyar híroldal, online magazin és bulvároldal mezőnyében 2023 második negyedévében az Index nyerte a napi hírversenyt: átlagosan 805 509 olvasó (egyedi látogató – real user) választotta naponta portálunkat. A második helyezett Blikk 768 005, a harmadik helyre befutó Origo pedig 726 608 olvasót ért el az április 1. és június 30. közötti időszakban.

A híroldalak egyik legfontosabb minőségi mutatójában, az oldalon eltöltött időben még nagyobb az Index fölénye: egy olvasó összesen több mint 2 óra 44 percet töltött az oldalon a második negyedévben, míg a második helyezett Telexnél ez a mutató több mint 1 óra 39 perc, a harmadik helyen pedig a 24.hu áll 1 óra 15 perccel.

Az Index az olvasói érdeklődéssel összhangban releváns tartalmakat állít elő, olvasótáborunk tudatos hírfogyasztását tükrözi az oldalletöltések (views) száma. Ez lapunk esetében kiugróan magas, 554 115 273 volt a második negyedévben, ezt követte az Origo 326 195 152, valamint a 24.hu 257 440171 oldalletöltéssel.

Nemcsak az összesített, hanem a napi átlagos oldalletöltések számában is lapunk a piacvezető. Az Index-olvasók átlagosan naponta nyolc cikket olvasnak el az index.hu-n. Ebben a mutatóban a 5-5 oldalletöltéssel a Portfolio, a Telex és az Origo követi az Indexet, majd 4-4 cikkel a 24.hu és a HVG.

Olvasóink bizalmának és tudatos hírfogyasztásának köszönhetően az Index nemcsak a napi hírversenyben, hanem a legfontosabb minőségi mutatókban is uralja a magyar tartalomszolgáltatók mezőnyét.

Az Index nem veszített pert Ághassi Attilával szemben

2023. június 30., 16:53 Módosítva: 2023.07.01 16:24

Mai napon több médium foglalkozott az Index és Ághassi Attila peres ügyének bemutatásával. A megjelent írások több pontban valótlan állításokat és torzításokat tartalmaznak.

A per egyezséggel zárult, az Index nem vesztett pert Ághassi Attilával szemben. A bíróságon mindkét fél kötelezettséget vállalt arra, hogy nem teszi közzé az egyezség részleteit. 

Tovább

A szombati után újabb terheléses támadás érte az Indexet

2023. május 14., 18:32 Módosítva: 2023.05.15 06:53

A z Index és az Indamédia-csoport több kiadványa ellen vasárnap délután újabb terheléses támadást követtek el, amely ezúttal több mint két órára részben vagy teljesen megbénította a lapcsaládhoz tartozó oldalak elérhetőségét. Akárcsak szombaton, ezúttal is akadozott a szerkesztőségi rendszer működése, ami lehetetlenné tette a cikkek publikálását, és több esetben a főoldalak is elérhetetlenné váltak.

Tovább

Terheléses támadással próbálták meg az Indexet ellehetetleníteni

2023. május 13., 18:06 Módosítva: 2023.05.14 16:29
Ahogy arról hűséges olvasóink már értesültek: az Index és az Indamédia-csoport több kiadványa ellen szombat délután 14 órakor terheléses támadás történt, amely mintegy 100 percre megbénította a lapcsaládhoz tartozó oldalak elérhetőségét.
Tovább

Új közéleti műsor érkezik az Indexre Rónai Egonnal

2023. március 29., 18:37 Módosítva: 2023.03.31 06:43
Napokon belül új hírháttérműsort indít az Index Konkrétan Rónai Egonnal címmel. Sorozatunk a magyar közélet olyan aktuális politikai és gazdasági témáit járja majd körbe, amelyek meghatározzák a közvéleményt és a mindennapjainkat.

Az új műsor elsődleges célja, hogy a piacvezető hírportál írott tartalmai mellett minőségi, párbeszéden alapuló videós formátumban is foglalkozzon sokakat érintő hazai közéleti történésekkel – mindezt közérthetően.

A sorozat március 30-ától, minden csütörtökön lesz látható a portál felületein. A beszélgetések fókuszában aktuális politikai, gazdasági és közéleti kérdések kapnak helyet, közérthető módon.

Az Index új videós sorozatát – ahogy az elnevezésből is kiderül – Rónai Egon Prima Primissima-díjas újságíró vezeti, aki sok évtizedes újságírói és televíziós tapasztalatával támogatja az Indexet. Rónai Egon a magyar közélet történéseit irányító vendégeivel olyan aktuális politikai és gazdasági témákról beszélget majd, amelyek meghatározzák a közvéleményt és így az emberek mindennapjait.

A sorozat epizódjai az Index címlapján, YouTube-csatornáján, valamint az ATV YouTube-csatornáján is elérhetők lesznek.

Rónai Egon az új produkció mellett változatlanul folytatja televíziós munkásságát, műsoraival továbbra is találkozhatnak a nézők az ATV-n.

Az Index álláspontja a Media1 lejáratókampányáról

2022. július 14., 10:36 Módosítva: 2022.09.02 15:20
40
Az elmúlt hónapokban különösen méltatlan és a hazai médiapiacon szokatlan cikksorozattal indítottak támadást az Index ellen. A támadás eszköze a magát médiapiaci szakportálként pozicionáló Media1. A rosszindulatú, prejudikáló, a szakmai, etikai szabályokat tudatosan áthágó cikksorozat szerzője pedig a lap tulajdonos-főszerkesztője, Szalay Dániel, aki korábban a 24.hu munkatársa volt. Hiszünk a nyílt és együttműködő kommunikációban, ugyanakkor ez nem működik, ha ebben nem partnerek a felek. Ezért elveink ellenére elzárjuk a csapot a Media1 felé, mert nem kívánunk tovább részesei lenni ennek a provokációnak.

A Media1 saját hitvallása szerint elsődlegesen a hazai médiával foglalkozó internetes oldal, amelynek 2019-es indulásakor Szalay Dániel alapító azt mondta, hogy munkáját egyfajta közszolgálati missziónak tekinti, mert a 24.hu-nál, a Népszabadságnál vagy a Klubrádiónál eltöltött pályafutása alatt úgy érezte, hogy a magyarországi független médianyilvánosság jelentősen beszűkült. A médianyilvánosság tágítását azonban a szaklap tendenciózusan az Index és az Indexet tulajdonló médiacsoport folyamatos ekézésével és lejáratásával képzeli el.

A Media1 nem tartozik az olvasott portálok közé. A hazai hírportálok és internetes oldalak adatait mérő Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) hivatalos rangsorában július első teljes hetében a 172. helyen végzett, ami egészen kiváló, ha összevetjük a júniusi összesített adatok alapján elfoglalt 234. helyével. 

Tovább

Sajtóközlemény

2022. július 7., 17:45 Módosítva: 2022.07.07 18:12

Az Index.hu Zrt. a Media1 oldalán megjelent írással kapcsolatban a következőket kívánja reagálni:

Határozottan visszautasítjuk, hogy bármelyik munkatársunk munkaviszonyának megszüntetésében a szakmai okokon kívül egyéb más tényezők is szerepet játszanak. Minden szerkesztőség szakmai vezetésének joga és feladata, hogy a lapkészítés belső irányelveinek megfelelően határozza meg a kiadvány tartalmát. Ezzel kapcsolatban minden olvasói kritikát örömmel fogadunk, és lehetőség szerint a konstruktív észrevételeket be is építjük a tartalomkészítés folyamatába. A szerkesztőség az Index autonóm szervezeti egysége, így a szerkesztőség vezetésének tartalommal, tartalomszervezéssel és szerkesztőségen belüli feladatmegosztással kapcsolatos döntéseit semmilyen módon nem kívánjuk kommentálni sem most, sem a jövőben.

Tovább

Folyamatosan erősödik az Index

2022. június 21., 15:17 Módosítva: 2022.06.21 19:42
372
Múlt héten az Index nyerte a látogatottsági versenyt a hivatalos közönségmérés brandadatai szerint. A hírportál folyamatosan erősödik, amióta a Meta feloldotta az Index Facebook-elérésének korlátozását.

Mint ismert, 2021 novemberében a Meta előzetes értesítés nélkül korlátozta az Index elérését, aminek következtében napi több százezer felhasználót vesztett a hírportál. Hosszas egyeztetések után az Indamediának 2022. június elején sikerült megállapodnia a technológiai céggel a korlátozás megszüntetéséről. A megegyezés hatása már látszik az Index látogatottsági mutatóin: a brandadatok alapján múlt héten az Indexet olvasták a legtöbben a hazai online kiadványok közül.

Tovább

Feloldotta a Meta az Index közösségimédia-korlátozását

2022. június 9., 16:22 Módosítva: 2022.06.10 18:17
7
Az Indamedia és a Meta között született megegyezésnek köszönhetően az Index Facebook-elérése az elmúlt napokban elkezdett emelkedni, és várhatóan hamarosan visszaáll a korábbi szintre.

Május végén számoltunk be róla, hogy az Indamedia megállapodást írt alá a Google-lel, amely így előnézetként is megjelenítheti a médiavállalat portfóliójába tartozó kiadványok, köztük az Index tartalmait is. A napokban egy másik nagy technológiai céggel, a Metával is megegyezett a cégcsoport, ezúttal egy hónapok óta húzódó vitás ügy végére sikerült pontot tenni.

Ahogy korábban megírtuk, 2021 novemberében a Meta előzetes értesítés nélkül korlátozta az Index elérését, aminek következtében napi több százezer felhasználót vesztett hírportálunk. A Facebook-szankció alkalmazásával párhuzamosan közösségimédia-forgalmunk egy részét más szereplők felé irányították, jelentősen torzítva ezzel a hazai médiapiacot.

Tovább

Megállapodott az Indamedia és a Google

2022. május 23., 16:18 Módosítva: 2022.05.24 11:07
71
Az Indamedia cégcsoport megállapodást írt alá a technológiai óriással, így a Google előnézetként is megjelenítheti a médiavállalat portfóliójába tartozó kiadványok tartalmait.

2021. június 1-jétől hatályos a szerzői jogi törvény azon módosítása, amely a vonatkozó uniós irányelveknek megfelelően az internetes tartalmakat is érintő, a korábbiaknál szigorúbb szabályozást ír elő szerzői jogi kérdésekben. A jogi reform számos változást hozott, köztük azt, hogy néhány szabad használatú kivételen felül (pl. linkek és nagyon rövid részletek) hozzájáruláshoz köti az online kiadók híreinek, tartalmainak üzleti célra való átvételét.

Az új szabályozás érintette a többi között a Google hírszolgáltatási tevékenységét is, amely a helyi online médiumok tartalmait előnézetként szemlézte keresőoldalain, valamint a Google News felületén. A technológiai cég az új jogszabály hatálybalépését követően Magyarországon is egyeztetéseket kezdeményezett a digitális médiapiac szereplőivel annak érdekében, hogy megfeleljen a szerzői jogokat érintő törvényi előírásoknak.

Tovább

Ott vagyunk már? Jövőkutatás magas fokon

2022. április 7., 14:33 Módosítva: 2022.04.09 09:26
181
A korábbi sikeres partneri együttműködések után most közös podcastsorozatot indít a Brain Bar és az Index.

Mennyi idő alatt fő meg a tojás a Marson? Hogy nézne ki egy repülő autókkal teli város? Na és mikor leszünk végre mindannyian képesek négy dimenzióban gondolkodni? Terítékre kerülnek a génszerkesztés kérdései, szó lesz az ingatlanvásárlásról a metaverzumban, és arról is, hogy vajon miért mindig ugyanolyan az összes földönkívüli a hollywoodi filmekben.

Az Indexen hetente megjelenő, nyolcrészes sorozatot a Brain Bar szerkesztő-műsorvezetői, Nagy Ildi és Baranyi Marci álmodta meg azzal a céllal, hogy végre tiszta víz kerüljön a pohárba a tudomány és technológia legnépszerűbb felvetéseit illetően. Izgalmas kérdéseik megválaszolásához kivételes koponyákat igazoltak le: a vendégek között lesz többek között Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, Kánai András jövőkutató és Várkonyi Gábor autópiaci szakértő is.

A tudomány és popkultúra határán egyensúlyozó, sőt piruettező podcastshow-ban mindenféle nézőpont és vélemény helyet kap, legyen az reményteljes vagy realista, álmodozó vagy apokaliptikus.

Itt az idő, hogy megnézzük, mit ígért nekünk a technológia, és hogyan váltak be az ígéretei: reális jövendölésekről volt szó egyáltalán? És vajon jót vagy rosszat tenne az emberiséggel az elképzelt forgatókönyv? 

A podcast elsőként az Index felületein lesz elérhető április 11-től. Aki lemarad a premierről, annak is van megoldásunk, hiszen akár az Index, akár a Brain Bar Spotify-csatornáján visszahallgathatók lesznek az adások. A műsort a Brain Bar csapata készíti, az izgalmas kérdések támogatója a Porsche Centrum Budapest.

Ha hír, akkor Index!

2022. április 4., 15:22 Módosítva: 2022.04.06 11:10
38
Az Index nyerte a hírversenyt az országgyűlési választások napján: hírportálunkon több mint 1,2 millió olvasó tájékozódott a 2022. április 3-i eseményekről. Ez már a második fontos győzelem volt a 2021 novembere óta tartó Facebook-korlátozás időszakában: az orosz–ukrán háború kitörésének napján, 2022. február 24-én is az Index volt a leglátogatottabb hírportál Magyarországon.

A hivatalos közönségmérésnek a mobilapplikációk forgalmát is figyelembe vevő összesített látogatottsági brand adatainak alapján az Index volt a legolvasottabb hazai híroldal. Hírportálunk híreire a választás napján, 2022. április 3-án 1 219 376 felhasználó volt kíváncsi.

A valós egyedi felhasználók (Real User, RU) alapján rangsorolt legnagyobb öt hazai híroldal tekintetében az Indexen eltöltött idő értéke kimagaslóan magas volt a versenytársakhoz képest.

Az olvasók összesen 13 415 794 oldalmegtekintést generáltak a hírportálon, amely jóval meghaladja a lista második helyén lévő híroldal 7 766 122 oldal letöltési eredményét.

Az Index nem csak versenytársainál teljesített jobban: a tegnap elért 1,2 milliós összesített felhasználószáma sikeresen felülmúlta a hazai közélet legutóbbi, hasonló közérdeklődésű eseményén, a 2019-es önkormányzati választásokon mért indexes olvasottsági adatokat is.

Ezek az eredmények azért is figyelemre méltók, mert a Facebook üzemeltetője, a Meta továbbra is korlátozza oldalunk elérését, mesterségesen extra forgalmat terelve a hazai konkurens oldalakra. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, tavaly november óta az Index közösségimédia-posztjai a korábbi száz olvasóból mindössze 27-et érnek el. A Meta ezzel a lépésével naponta több százezer olvasót terel a hazai internet egyéb hírforrásai felé.

Az Index nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi hírek forrása is

Az elmúlt időszak eseményei rámutattak, hogy az olvasók nemcsak a hazai közélet fontos eseményeinek idején választják az Indexet elsődleges hírforrásként, hanem a jelentős nemzetközi történések napjain is hozzánk fordulnak információért. Az ukrán–orosz háború kitörésének napján, 2022. február 24-én is az Indexet olvasták a legtöbben: weboldalunkat és mobilalkalmazásunkat aznap 1 417 732 egyedi látogató kereste fel.

Február 24-én az felhasználók több mint 16 percet töltöttek híreink böngészésével.

Az oldalmegtekintések száma aznap meghaladta a 18 milliót, ez utóbbi pedig többszöröse a többi dobogós portál megtekintési eredményének.

Átmenetileg elérhetetlenné vált az Index

2022. március 30., 16:08 Módosítva: 2022.03.31 06:22
23

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy az Index felülete 2022. március 30-án délután 15:20 perc körül elérhetetlenné vált. A technikai hibát a kiadó munkatársai 16:00 órára elhárították.

A fennakadásért elnézésüket kérjük.

Az Index szerkesztősége 

Az Index is segít, hogy segíthessenek

2022. március 9., 20:59 Módosítva: 2022.03.11 15:06
3

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. február 24-én különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el az ukrajnai Donyec-medencében. Az invázió azóta is tart, vagyis bekövetkezett az, amit egészen mostanáig elképzelhetetlennek tartottunk:

A SZOMSZÉDOS UKRAJNÁBAN KITÖRT A HÁBORÚ.

A megtámadott ukrán nép, a civil lakosság szenvedését nem lehet tétlenül nézni, különösen azok után, hogy Putyin elnök háborúja már most elsöprő erejű menekülthullámot generált. Ez elsősorban az Ukrajnával határos országokat, így Magyarországot is érinti.

Ez a XXI. század eddigi legnagyobb menekülthulláma Európában: Magyarország csak az utóbbi másfél hét alatt mintegy 200 ezer háború elől menekülőt fogadott be

PÉLDÁTLAN AZ AZ ÖSSZEFOGÁS IS, AMELYBEN AZ ORSZÁG EGY EMBERKÉNT MOZDULT MEG UKRAJNÁÉRT.

Az utóbbi napokban rengeteg történelmi és kisebb hazai egyház, felekezeti formáció, kisebb-nagyobb hazai és Magyarországon is tevékenykedő civil szervezet aktivizálta magát, és példaként kell kiemelni a segítőkész hétköznapi emberek önkéntes akcióit és szerveződéseit is.

Vagy olyan önkéntes, aki takarókat oszt, és szabad ágyakat keres, mások a szendvicsek készítését szervezik, hogy a menekülteket étel várja a pályaudvarokon. Sokan gyűjtenek pénzt, ruhát, valamint tartós élelmiszert; sokan helyben, a határon segítenek. Miközben a civil lakosság bevásárol, oszt, süt-főz, hoz-visz, szállást ad és szól két jó szót.

Most az Index is beszáll, és a maga eszközeivel segít.

Elindítottuk az Index Iránytű mellékletét (ide kattintva elérhető), amely egyfelől azt a célt szolgálja, hogy összekösse a felajánlót az adakozóval. Segítőt a segítővel. Egy speciális felületen egy helyre gyűjtjük össze, hogy mely szervezetek hol és hogyan támogatják a menekülteket, illetve milyen lakossági felajánlásokra van szükségük. 

Ezzel részben szeretnénk koordinálni, láthatóbbá tenni a segítő szervezetek munkáját, mert most mindennél fontosabb, hogy a megfelelő segítség a megfelelő helyre jusson el.

Másfelől  Magyarország legolvasottabb közéleti portáljaként azt is kötelességünknek érezzük, hogy a jó ügynek felületet biztosítsunk. A nagyobb, ismertebb jótékonysági szervezetekkel az utóbbi napokban felvettük a kapcsolatot, és arra biztatunk mindenkit, hogy bátran keressen bennünket, és felajánlóként csatlakozzanak hozzánk!

Megújuló és vadonatúj videós formátumokkal rukkol elő az Index

2022. március 4., 11:30 Módosítva: 2022.03.05 06:37
49
Az Index vadonatúj és megújuló formátumokkal készül a tavaszi időszakra. Hamarosan visszatér a Márkó és Barna Síkideg podcast, megújul a Kibeszélő és a Sunday Brunch című műsor, valamint TikTok-oldalunkon is új sorozatot indítunk.

Megújul a Kibeszélő és a Sunday Brunch

Új műsorvezetőkkel indul újra az Index politikai beszélgetős műsora, a Kibeszélő. A közéleti műsor egyik házigazdája az ATV és az Index kölcsönös szakmai partnerségének keretében Somos András, a csatorna egyik arca lesz, míg a szerkesztői és szintén műsorvezetői feladatok másik részét Csikós Magdolna újságíró-kollégánk fogja ellátni.

A közelmúltban Kibeszélő Extra néven indult a portál új közéleti vitaműsora, ahol közérthető módon, szakértők megszólaltatásával társadalmat érintő hazai és nemzetközi ügyek kerülnek napirendre. A műsor házigazdái Siklós András újságírónk és új műsorvezető-szerkesztő kollégája, Tikvicki Dóra, a szegedi Egyetem TV főszerkesztője lesznek.

Egy kisebb szünet után új műsorvezetőkkel folytatódik a vasárnaponként jelentkező Sunday Brunch is. A március közepén induló harmadik évadban Puskás-Dallos Bogi énekesnő és Csiby Gergő színész beszélgetnek vendégeikkel, akik egy kávé mellett mesélnek érdekes, máshol még nem hallott személyes történeteikről, életútjukról és munkájukról.

Tovább

Már az e-sportról is első kézből értesülhet az Indexen

2022. február 7., 12:52 Módosítva: 2022.02.08 08:02
8
Jó hírünk van a videojátékok szerelmeseinek: immár első kézből értesülhetnek a legfontosabb e-sportot érintő hírekről az Indexen.

Együttműködésbe kezdett az Index és az Esport1, amelynek keretei között az e-sporttal foglalkozó szakportál legfrissebb és legérdekesebb hírei immár címlapunkon is elérhetőek.

Tovább

Órákra elérhetetlenné vált az Index, a Femina és a Totalcar

2022. január 25., 17:30 Módosítva: 2022.01.26 13:03
96
A külső szerverszolgáltatónál bekövetkezett hálózati probléma miatt órákra elérhetetlenné vált az Indamedia portfóliójába tartozó szinte összes kiadvány.

Január 25-én 13 óra körül teljesen leálltak az Indamedia online kiadványai – köztük az Index, a Femina, a Port, a Totalcar, a Dívány és a Sóbors is, egyedül a Napi.hu üzemelt. A felhasználók hiába próbálkoztak órákig a site-ok betöltésével, hosszú időre elérhetetlenné váltak.

A cégcsoporttól független hibát 16 óra után nem sokkal sikerült a külső szolgáltatónak elhárítania, ekkor indulhattak újra az oldalak. A szolgáltató hivatalos tájékoztatását még várják az Indamedia szakemberei a fennakadás pontos okáról.

Tovább

Ilyen, amikor a Facebook nem szeret minket

2021. december 22., 12:44 Módosítva: 2021.12.26 07:45
309
Közel egy hónap telt el azóta, hogy a Facebook egyetlen tollvonással korlátozta az Index közösségi média-elérését. Azóta több hazai portál és tartalomszolgáltató is kapott hasonló tiltást, többen máris cenzúrát kiáltanak. Mi ettől most tartózkodnánk, de mint a tiltást elsőként elszenvedő legnagyobb hazai hírportál, tényszerű grafikonon mutatjuk, mit is jelent az Index életében, ha a techóriás neheztel valakire.

November 19-én, mindenféle előzetes értesítés nélkül a Facebook az Index tartalmainak korlátozása mellett döntött. Mit is jelent ez a korlátozás? Gyakorlatban azt, hogy hiába követi az Indexet közel 600 ezer felhasználó, nekik hiába teszi ki a szerkesztőség nap mint nap a legérdekesebb híreket, információkat, ezek csak egy nagyon szűk körhöz jutnak el.

Miért történt ez? A Közösségi Alapelvek állítólagos, sorozatos megsértése miatt. A Facebook a korlátozás bevezetéséről hivatalos tájékoztatást azóta sem küldött, mindössze egy értesítésből adta az Index tudtára, hogy szankciókat vezet be. Nincsenek pontos adatok, nem visszakereshető, hogy mikor milyen anyaggal, melyik irányelvet sértette meg a portál. A Facebook hasonlóan járt el több hazai közéleti szereplő és hírportál esetében is. Legutóbb a népszerű Youtube-csatorna, a Partizán közösségi oldalát korlátozták. Magyarázat ott sincs, érdemi kommunikáció lehetősége pedig a gyakorlatban kizárt.

Az alábbi grafikonokon szemléltetjük, hogy a Facebook által bevezetett korlátozások milyen hatással voltak és vannak főbb mutatószámainkra. Két időszak összevetésével arányszámokkal mutatjuk be a marginálisnak nem mondható visszaesést. 

A legfontosabb mutató, hogy a közösségi média-posztjaink hány emberhez érnek el az adott időszak alatt, ebben a legjelentősebb a visszaesés, 100 korábbi olvasóból mindössze 27-et ér el az Index, ami 73 százalékos csökkenés.

Minden híroldalnak azok a felhasználók a legértékesebbek, akik az adott tartalmat az adott portálon olvassák. Pont ahogy most ön is teszi. Ehhez a posztokra rá is kell kattintani, átugorva az adott médium felületére. Ennek arányszámát hívják konverziónak, ahol szintén jelentős, 50 százaléknál nagyobb a visszaesés a tiltás előtti időszakhoz képest.

Tovább

Nehezebb az Index elérése, de mutatjuk, hogyan orvosolható

2021. november 24., 16:05 Módosítva: 2021.11.25 12:51
97

Az utóbbi napokban, hetekben érzékeltük, hogy tartalmaink kevesebb olvasónkhoz jutnak el. Ismerjük a probléma forrásait és azt is, hogyan tudjuk segíteni felhasználóinkat abban, hogy addig se maradjanak le az Indextől megszokott fontos és érdekes hírekről, amíg megoldódik a helyzet.

Tovább

Távozott az Index lapigazgatója

2021. november 17., 19:10 Módosítva: 2021.11.17 19:10
Az Index lapigazgatója a külső gyártású műsorok kreatív producereként jelezte a hírportál vezérigazgatója felé, hogy vállalja a felelősséget a Konyhanyelv című produkció negyedik epizódjának közzététele kapcsán elkövetett hibákért, és közös megegyezéssel távozott az Indextől.

Várbíró Péter 2020 szeptembere óta tölti be az Index.hu Zrt. lapigazgatói pozícióját. A külső gyártású műsorok kreatív producerként az ő felelősségi körébe tartoznak, így a Lakatos Márk nevével fémjelzett Konyhanyelv című sorozat is.

Tovább

Jogi lépéseket tett az Index a nevével visszaélő honlap ellen

2021. augusztus 12., 16:34 Módosítva: 2021.08.16 06:51
460
Büntető feljelentést tett az Index.hu Zrt., miután több forrásból értesült, hogy ismeretlen tettesek a hírportál nevével és megjelenésével visszaélve nagy hozamot ígérő befektetéseket népszerűsítettek és pénzt csaltak ki magánszemélyektől.

Az Index nevével és arculatával az elmúlt években többször visszaéltek, legutóbb a napokban. A hírportál szerkesztőségét több károsult arról tájékoztatta, hogy egy, az Index megjelenését másoló weboldalon nem létező, bitcoinalapú befektetési lehetőséget reklámoznak és értékesítenek. A sértettek beszámolója szerint az említett internetes oldalon számos ismert közéleti személlyel készült, valójában hamis interjúval népszerűsítik a nem létező befektetést, így csalnak ki pénzt az olvasóktól. A beszámolók szerint az álbefektetést reklámozó hirdetések a közösségi médiában is megjelentek.

Az Index.hu Zrt. felhívja a figyelmet, hogy nincs köze sem a szóban forgó honlaphoz, sem másik, befektetéseket vagy egyedi ajánlatokat reklámozó oldalakhoz, amelyek nem az index.hu domain alatt futnak. Emellett azt is hangsúlyozza, hogy az Index szerkesztősége nem készített és nem jelentetett meg interjút a Bitcoin Prime elnevezésű befektetésről, valamint nem futnak ezzel kapcsolatos hirdetések az Index oldalain.

Tovább

No.1. a Márkó és Barna Síkideg a Spotify podcast toplistán

2021. május 19., 18:22 Módosítva: 2021.05.20 10:25
64

Az idegeskedés tipikusan magyar dolog. De azt mondani, hogy az idegeskedés tipikusan magyar dolog, már önmagában tipikusan magyar dolog.

Ezzel az elmés hátraszaltóval indult el tíz hete a Márkó és Barna Síkideg című podcast az indexen. A műsor két főhőse mindennapi témákon idegeskedik, és minden szombaton magasfeszültségűre húzzák fel magukat, hogy aztán a közönséggel együtt vezessék le magukból. A páros célja, hogy heti egyszer irányított és felügyelt környezetben tudják kiadni a feszkót, ezzel mentesítve hétköznapjaikat, családjukat és barátaikat. És itt válik a műsor igazán közérdekűvé. Ha nem a podcastban idegeskedne Márkó és Barna, bizony nem sok barátjuk maradna. A lakossági tipikumokból civilben egyébként is humort gyártó Linczényi Márkó és Turai Barnabás panaszkodásának fültanújaként pedig maguk a hallgatók is feloldozást nyernek a hét gyötrelmei alól.

 

Tovább

Rovatok