Index Vakbarát Hírportál

Kirúgják a HP vezérigazgatóját

2011. szeptember 22., csütörtök 13:01

A sokáig a világ legnagyobb pécégyártójának számított, nemrég gyökeres változásokat bejelentő Hewlett Packard megválik a tavaly novemberben munkába lépett vezérigazgatójától, Leo Apothekertől. Az új főnök nem a cég legjobb pillanataiban vette át az irányítást, de a vezetése alatt a vállalat igazi mélyrepülésbe kezdett, háromszor kellett eddig lefelé módosítaniuk az eladási várakozásaikat, a részvényárfolyam pedig jelenleg az Apotheker belépése előtti szint fele alatt van.

A befektetők régóta zúgolódnak Apotheker döntései miatt, amelyek közül a legnagyobb jelentőségű az volt, amikor a céget kivezette a táblagépek piacáról, leállíttatta a webOS operációs rendszer fejlesztését, és a pécégyártásról a szoftver és a szolgáltatások felé mozdította el a céget. Vezetése alatt a cég vastagon nyereséges volt (a legutóbbi negyedévet 1,9 milliárd dollár profittal zárták), Apotheker távozásának hírére a cég részvényei emelkedésbe kezdtek, ami azt mutatja, hogy a befektetők örülnek a váltásnak. A részvényesek egyébként nemrég perrel fenyegették meg a céget, mert szerintük eltitkolta előlük a valós üzleti adatait.

Apotheker a német szoftveróriás SAP-tól érkezett a HP élére szűk egy éve, amikor a szexbotrányba keveredett Mark Hurd vezérigazgatótól megvált a cég. A HP szekere azóta sem fut túl jól, a pletykák szerint annyira meggyengült, hogy a konkurens Oracle felvásárolná. Több érdeklődő van a cég nyomtatókat gyártó üzletágára is, ami messze a legnyereségesebb a HP összes tevékenysége közül.

Apotheker utódja a cég élén Meg Whitman lehet, aki korábban az Ebay vezérigazgatója volt. Tíz év alatt a céget 30 alkalmazottól és évi 4 millió dolláros forgalomtól 15 ezer embert foglalkoztató, 8 milliárdos forgalmú óriássá tette. 2008-ban kiszállt, és a republikánus párt támogatásával indult Kalifornia kormányzói székéért, de végül elveszítette a 2010-es választást.

A világ leggazdagabb és legnagyobb hatalmú női között számon tartott Whitman egyébként idén január óta a HP igazgatótanácsának tagja.

Rovatok