Index Vakbarát Hírportál

Ami a Vissza a jövőbe-filmekből megvalósult (és ami nem)

2015. október 21., szerda 11:41

Mint az összes jövőben játszódó filmnél, a Vissza a jövőbe-napon is adja magát, hogy összehasonlítsuk a megvalósult jövőt és a filmben elképzelt találmányokat. A Vissza a jövőbe második részében ez fokozottan jelentkezik, hiszen egy teljesen átlagos jövőről van szó, nincsenek benne a valóságtól elrugaszkodott robotok, apokaliptikus világvége utáni események. Harminc évvel ezelőtt tényleg gondolhatták azt a filmkészítők, hogy lesznek repülő autók, légdeszkák, videótelefonok és ujjlenyomatos ajtók. De mi is valósult meg mindebből?

Légdeszka

Mi mással kezdenénk a felsorolást, mint a légdeszkával, minden Vissza a jövőbe-rajongó ezt szerette volna a leginkább a magáénak tudni. Nos, légdeszka van, de messze nem olyan, mint a filmekben.

Ahogy közeledtünk a bűvös dátum felé, annál többen próbálták valóra váltani Robert Zemeckis rendező és minden (akkori) tizenéves álmát, a légdeszkát. Az első kísérletek elég gagyik voltak, csak laboratóriumi körülmények között működő légdeszkákat készítettek. Aztán jött a Lexus a bombahírrel, hogy ők tényleg megalkották a légdeszkát, de erről eddig senki nem bizonyította be, hogy tényleg működik. Végül a Hendo mutatta be saját változatát, ehhez azonban speciális fémfelület kell, ahol elektromágnessel működik a deszka. Az igazira még várni kell.

Kéz nélküli játékok

Amikor Marty McFly megmutatja két kölyöknek, hogyan kell pisztollyal lövöldözni, azok megvetően elhúzzák a szájukat, hogy ehhez a kezeket is kell használni, dedósoknak való.

Vissza a jövőbe 2 - videojáték

Ez félig-meddig megvalósult. Teljesen hanggal még nem tudunk irányítani játékot, de azért közel járunk hozzá. Az Xbox Kinect remek példa arra, hogyan ismeri fel a gép testünk mozgását és építi bele a játékba. Innen már csak néhány lépés, hogy tényleg ne kelljen kontrollereket fogni. Már ha tényleg ezt akarják a gémerek.

Repülő autók

Van, de még nem annyira mainstream, mint a filmekben. A Terrafugia névre keresztelt szerkezet inkább emlékeztet egyszemélyes repülőre, mint autóra. Ráadásul nem is zökkenőmentes a fejlesztés. Az autó néhány százezer dollárba kerül, így még várni kell arra, hogy tényleg elterjedjen.

3D filmek

A filmben a Cápa filmek 19. részét mutatják be éppen 3D-ben, Martyra jól rá is ijeszt a hologram cápa. 3D filmek már évek óta vannak, ma már otthon is nézhet ilyet. Igaz, nem hologrammal, hanem aktív vagy passzív szemüveggel. De így talán életszerűbb is, mint a filmben.

Cápa 19 - előzetes hamarosan...

Bónusz, hogy a Universal filmstúdió az évfordulóra készülve, elkészítette a Cápa 19 előzetesét. Ebben a korábbi (valójában el nem készült) filmekre is tesznek utalásokat. a 19. részben a cápák otthonukért, az óceánért harcolnak.

Önbekötő cipők

Erre is már évek óta várnak a rajongók, hasonló formájú cipőket már tucatjával készítettek, de ezek egyike sem önbekötős. A Nike már évek óta ígérgeti, hogy most már aztán tényleg megcsinálja a valódi önbekötős cipőt. Aztán semmi sem lesz az egészből.

Vissza a jövőbe 2 - Nike Air 2015 önbefűzős cipő

Robotpincérek

A Cafe 80’s-ben nem emberek szolgálják ki Marty McFlyt, hanem robotpincérek. Igaz, ezek a robotok tévékből beszélnek Martyhoz celebeknek, politikusoknak álcázva magukat. Robotpincérek már léteznek, Kínában például van olyan étterem, ahol robotok szolgálják fel az ételeket és italokat.

Robotpincérek a Cafe 80’s-ben

Videótelefonok

Az öreg Marty McFly egy hatalmas tévén beszélget Douglas Needlesszel és a főnökével, talán ez a legpontosabb jóslat a filmben a jövőről. Ez ugyanis már évek óta jelen van, szinte minden háztartásban elérhető, ahol van internet, Skype és nagyképernyős tévé.

Okosotthon

A jövőben McFlyék otthonában ujjlenyomat-olvasóval lehet bemenni a bejárati ajtón, majd a ház köszönti a hazatérő családtagot. A gyerekek okosszemüvegen nézik a filmeket, videótelefonálnak, minden szobában van fax, óriási laposképernyős tévéken nézik a műsort és beépített függőkertek lógnak a plafonon. Manapság ezek közül talán a fax az, ami már nem létezik, de ez is azért, mert annyira idejétmúlt technika. Az okosotthonok már sokkal többet tudnak, manapság pedig a mobilokba is ujjlenyomatolvasót tesznek.

Tabletek

Vissza a jövőbe-nap az Indexen

Igen, még a tableteket is előrejelezte a film, amikor 2015-ben a toronyra gyűjtik a pénzt, nem perselybe kell dobni az érméket (mint 1985-ben), hanem kézben tartott tableten lehet adományozni. Talán egy ujjlenyomattal? Akárhogy is, a tabletek már életünk szerves részei, még nagyobbak és vékonyabbak is, mint a filmben látható gép.

Adományoz a óratorony újraépítésére

Amit nagyon benéztek

Van néhány ötlet, aminek nagyon örülnénk, de még a közelében sem járunk. Ilyen a gombnyomásra másodpercek alatt elkészülő pizza, a derékfájást fejjel lefelé lógva gyógyító légdeszkák, a szeméttel működő házi erőmű és a kutyákat sétáltató drónok. Bár ez utóbbiak talán nincsenek is olyan messze a megvalósítástól.

Rovatok