Index Vakbarát Hírportál

A franciák büntetnék az ellenszegülő mobilgyártókat

2016. március 4., péntek 08:55

Első olvasatban megszavazták a francia képviselők csütörtökön azt a törvénymódosítást, amely büntetést szab ki azokra a mobilgyártókra, amelyek megtagadják az együttműködést a terrorizmussal összefüggő ügyekben – írja az MTI.

Az intézkedés célja, hogy elejét vegye az olyan ügyeknek, mint amilyen az Apple és az FBI között épp zajló jogi vita Amerikában. Az FBI ugyanis szeretne hozzáférni a tavaly decemberi, San Bernardinó-i terrortámadás egyik elkövetőjének iPhone-ján tárolt adatokhoz, a cég viszont ellenáll a felszólításnak.

A jobboldali ellenzék által benyújtott törvénymódosítást egy büntetőjogi reformcsomag keretében, Francois Hollande francia elnök szocialista kormányával szembemenve fogadta el a törvényhozás első olvasatban, de egyáltalán nem biztos, hogy a következő, maratoni parlamenti vitát is átmegy. A vitatott javaslat szerint öt év börtönnel és 350 ezer eurós pénzbírsággal sújthatnák azt a céget, amely terrorizmussal kapcsolatos nyomozás során megtagadja az általa fejlesztett titkosítás mögé bújtatott adatok átadását. Arról nem tudni, hogy mi a helyzet akkor, ha technikailag maga a gyártó se fér hozzá az adatokhoz.

A törvénycsomag elfogadása tenné lehetővé a május végéig érvényben lévő szükségállapot feloldását. A szükségállapotot azután vezették be Franciaországban, hogy november 13-án Párizsban nyolc helyszínen, gépfegyverekkel elkövetett merényletekben 130-an haltak meg és több százan megsebesültek.

Ettől félnek a franciák

Az Apple és az amerikai hatóságok gigászi vitájáról mi is többször írtunk már, gyakorlatilag naponta jönnek a témában új fejlemények. Az FBI fáradhatatlanul rohamozza a céget, hogy segítsenek nekik megkerülni a saját iPhone-titkosításukat. Az Apple viszont nemhogy beadta volna a derekát, hanem a hírek szerint még jobban megerősítené a titkosítási eljárását, hogy minden potenciális kerülőutat elvágjon saját maga elől is. Bár a téma a San Bernardinó-i eset miatt vált minden eddiginél aktuálisabbá, az Apple és más cégek már hosszabb ideje csatároznak a hatóságokkal a titkosítás ügyében.

A cég közben más ügyekben is pereskedik az FBI-jal, és az első csatát már megnyerték: egy bíróság kimondta, hogy egy másik nyomozásban a cég nem kötelezhető a titkosítás feloldásában. Közben egyre több rivális cég áll hivatalosan is az Apple mellé a terrorizmus és a magánszféra védelme közti egyensúlyról szóló vitában – nem csoda 

Rovatok