Index Vakbarát Hírportál

Miért késhet a részvénykibocsátás?

2012.05.16. 18:02

A hivatalosan soha ki nem hirdetett, de a sajtóban jó előre biztosra vett május 18-i dátum két ok miatt csúszhat: a tőzsdefelügyelet és a szövetségi kereskedelmi kamara vizsgálatai miatt, amelyek lezárása előtt a cég nem kaphatja meg az utolsó engedélyt a tőzsdére lépésre. Magával a részvénykibocsátási kérelemmel sem volt minden rendben, a Facebook hat alkalommal kényszerült módosítani és kiegészítéseket hozzácsatolni. Legutóbb egy plusz figyelmeztetést kellett beleírniuk a leendő befektetők számára a mobilos kliens térhódításában rejlő veszélyekről (ez röviden annyiban foglalható össze, hogy a mobil Facebook-alkalmazásban nincsenek reklámok, így a weboldalról ide átszokó felhasználók csökkentik a cég bevételét).

Az egyik vizsgálat az Instagram felvásárlása miatt zajlik, a cég szerint formaság csupán, és nincs reális esélye annak hogy megakadályozza a hivatal az üzletet trösztgyanú vagy monopolhelyzet kialakulása miatt. Ilyen vizsgálatot minden 66 millió dollárnál nagyobb felvásárlás esetén le kell folytatni egyébként.

A másik ügy szintén egy felvásárlással kapcsolatos, a Facebook nemrég a Microsofttól vett meg egy nagyobb csomagnyi szabadalmat 550 millió dollárért. Míg az Instagram esetében felmerülhet a gyanú, hogy a részvénykibocsátás előtt a cég értékének növelése volt a cél, a szabadalmaknál ez a szakértők szerint inkább elővigyázatosság, és felkészülés a technológiai vállalatoknál mostanában dúló szabadalmi háborúra. Akárhogy is, a tőzsdefelügyeletnek ilyenkor hivatalból ki kell vizsgálnia a felvásárlást.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok