Index Vakbarát Hírportál

Hannah Montana mindenkivel segget ráz

2013. augusztus 27., 11:25 Módosítva: 2013.08.28 15:01
36

Vajon milyen mélyre süllyedhet egy produkció, ami úgy kezdődik, hogy valaki alig ruhában kilép egy seggrázó majomból? Meglepő, de az idei Video Music Awards gálán bőven volt lejjebb, a Disney sorozatában az erkölcsös vidéki kislány és egyben szupersztár Hannah Montanát alakító Miley Cyrus mindent csinált a színpadon. Tényleg mindent. Mém is lett belőle hamar.

.

Tovább

Ben Affleck kicsapta a biztosítékot Batmanként

2013. augusztus 23., 18:49 Módosítva: 2013.08.25 08:23
237

Még nincs 24 órája, hogy a Warner Bros filmstúdió bejelentette, Christian Bale helyett Ben Affleck fogja játszani Batman szerepét a 2015-ben esedékes szuperhősfilmben, a Batman vs. Supermanben. A kétszeres Oscar-díjas Affleck személye annak ellenére komoly felháborodási hullámot indított el a rajongók között, hogy már játszott szuperhőst, a vak igazságosztó Daredevilt.

Komolyan vehető indok ugyan még nem nagyon hangzott el arra, hogy miért lenne ez olyan nagy szentségtörés, de az online undergroundnak nincs is szüksége ilyesmire ahhoz, hogy csőre töltött Photoshoppal kezdje el termelni az Affleck-Batman mémeket. A viccek fő csapásvonala egyelőre az, hogy ha Affleck a denevérember, akkor segítője, Robin nem lehet más, mint a színész ősrégi cimborája, Matt Damon.

Mémekkel kérte meg a barátnője kezét

2013. augusztus 6., 14:38 Módosítva: 2013.08.06 14:38
83

A nap szenzációja az internetes underground világában egy lánykérés, ami a Redditen történt, mémek segítségével. A SirTechnocracy álnéven futó felhasználó egy sor mémet, és egy 18 képből álló sorozatot posztolt ki a közösségi linkgyűjtő oldalra azzal a címmel, hogy "Ez egy lánykérés (fel fog ismerni felhasználónévről) - el se hiszem, hogy eljött ez a nap". A képeken népszerű mémszereplők, így Jósrác Greg, A világ legérdekesebb embere, Ned Stark a Trónok harcából, és a Megdöbbent Keanu Reeves foglalták össze, hogyan érez a barátnője (reddites felhasználónevén ladytechnocracy) iránt, majd a DeviantArt portál művészeinek képei következtek leánykérés-témában:

Tovább

Ásó, kapa, Közgép

2013. július 31., 16:42 Módosítva: 2014.01.09 16:43
454

Tegnap megírtuk, hogy férjhez megy Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya. Az esemény önmagában is hírértékű lett volna – és kiváló táptalaja a mémeknek –, de Orbán Viktor ezt egy, a Blikknek adott, azon nyomban élő klasszikussá vált interjúval súlyosbította.

Az első vicces képek és animgifek a menyasszony és a vőlegény közös fotóját remixelték, ebből három is van a galériánkban. Két megfejtés érkezett a Macska-jaj című Kusturica-filmből; nem meglepő módon mindkettő az esküvői jelenet egyik jellegzetes pillanatát kapta el.

Tovább

Gengszter vagyok, zabpehlyet eszem

2013. július 31., 13:31 Módosítva: 2013.07.31 14:22
42

Bár az ötlet tavaly tavaszról való, csak most lett hirtelen igazán népszerű, és az online Photoshop-népművészet kedvenc témája a rapperek gabonapehellyel mém.

A Tumblr bugyraiból kiindult képvicc lényege, hogy kőkemény tekintettel, fenyegető pózban, teljes harci díszben (tetoválások, aranyékszerek, esetenként kamu fegyverek) díszelgő rap- és hip-hop-művészek kezébe egy doboz gabonapelyhet kell varázsolni. Plusz internetpont jár, ha az direkt gyerekeknek szánt, színes mesefigurás csomagolásban van, és extra bónusz, ha a nevét, illetve a logóját is a rapperhez sikerül igazítani valami szóviccel.

A rapperek, és szállóigévé vált beszólásaik egyébként is kedvelt témái a mémgyárosoknak, elég ha csak annyit mondunk Yo dawg, Imma let you finish, vagy Dat ass.

Soha ennyit nem röhögtünk

2013. július 28., 20:17 Módosítva: 2020.07.29 00:05
179

Emlékszik, mikor mesélt vagy hallott utoljára viccet? Én sem. És arra, hogy mikor nevetett föl utoljára valami igazán viccesen? Én igen, alig tíz perce. És ehhez nem volt szükség egy ismerős konzervhumorára, elég volt felcsapni az internetet. Ez nem behódolás a mindent átható modernizmusnak, csak annak a felismerése, hogy semmi értelme hárommondatos adomákat mesélni, amik úgy kezdődnek, hogy Jean, ha ezeknél még az is viccesebb, ahogy egy hülye levizel egy elektromos kerítést.

Nem, nem emlékszem, mikor hallottam utoljára szóban mesélt, igazi viccet, de nem is hiányzik. Ha szívből tudok nevetni egy morbid képregényen, az óriástandemen közlekedő tizenkét apostolon, a pórul járt zsebtolvajon, vagy bármilyen vicces videón, mi szükségem lenne konkrét viccekre?

 
Tovább

A mémgyár is köszönti a királyi babát

2013. július 23., 14:42 Módosítva: 2013.07.23 16:21
10

A világ közvéleménye egész héten a brit trón harmadik számú várományosa, Vilmos herceg és Katalin hercegnő első gyermeke érkezésének lázában ég. A hétfőn délután megszületett fiúnak egyelőre nincs keresztneve, ez azonban nem akadályozta meg az online népművészeket abban, hogy rögtön mémet faragjanak belőle.

Tovább

A netezők berágtak a Rolling Stone-ra

2013. július 22., 08:44 Módosítva: 2013.07.22 08:44
11

Amerika legnagyobb és leghíresebb, popkultúrával foglalkozó magazinja, a Rolling Stone múlt heti száma a bostoni maraton célegyenesét felrobbantó, három ember haláláért, és több száz súlyos sérülésért felelős csecsen fiatalembert, Dzsohar Carnajevet tette a címlapjára, a következő szalagcímmel: "Hogyan hagyott el a családja egy ígéretes, népszerű diákot, hogyan került a radikális iszlám karjaiba, és vált szörnyeteggé".

A címlapsztori sokaknál kiverte a biztosítékot, azzal vádolva a lapot, hogy sztárt farag a gyilkosból, és egy szimpatikus, jóképű, megtévedt gyereknek állítja be. Különösen a merénylet színhelyén, Bostonban volt nagy a felháborodás, az egyik helyi lap, a Boston Herald például konkrétan a címlapján hülyézte le a Rolling Stone-t öles betűkkel, bojkottra szólítva fel a magazin ellen.

Tovább

Hipnotikus animgifeket bámul a net népe

2013. július 11., 13:15 Módosítva: 2017.07.12 12:04
47

Ismerős, de mégis új, bizarr, néha egyenesen hipnotikus hatású minianimációk terjednek néhány napja az interneten, animált gif formátumban. A deparallax gif nevet kapott őrület egy Zack Dougherty nevű amerikai művész Tumblr-mikroblogjáról indultak ki, és amióta elárulta, mi a trükk bennük, boldog-boldogtalan másolja őket.

A deparallax gif lényege, hogy a kép egy statikus beállítást ábrázol, amelynek egy kis darabja a többitől függetlenül mozog. A mozgás egyszerre látszik hiperrealisztikusnak és a mozdulatlan környezet mellett egészen valótlannak, ez a kettősség adja a groteszk hatást. Bár az ember kapásból rávágja, hogy Photoshop és CGI-trükk az egész, valójában nem az, legalábbis nem úgy, ahogy azt gondolnánk. A deparallax kép készítéséhez a beállítást több szemszögből kell lefotózni, ezeknek pár centire kell lenniük csak egymástól. Például az ember megáll egy házfal előtt, lefotózza, picit előrelép, újabb kép, kis lépés, új kép, egészen addig, míg be nem ér az erkélyek alá. A változó perspektívából készült képeket aztán Photoshopban úgy kell megtorzítani, hogy a háttér, jellemzően valami lapos felület (fal, talaj) minden egyes képkockán pontosan fedje egymást, a torzító hatás így a mozgó részt (a falból kiálló erkélyek, a földre tett kólásüveg) fura, szürreális effekttel kelti életre, ha a képeket egymás után fűzi az ember.

Dougherty egyébként minimálanimációra szakosodott digitális művész, Portlandben él, legutóbb szobrokról készített furcsa gifekkel keltette fel a művészvilág érdeklődését.

Ilyen lenne a szar, ha az Apple tervezné

2013. július 8., 10:14 Módosítva: 2013.07.23 15:15
169

Néhány hete mutatta be az Apple a mobil operációs rendszere legújabb verzióját, az iOS7-et. Az eddigi kiadásokhoz képest feltűnően élénk, vidám színekkel operáló, mindenhol színátmeneteket használó vizuális design erősen megosztotta a közönséget. Akadtak, akik szerint otromba vásári giccs az egész, az Apple évtizedes letisztultságának és eleganciájának szembeköpése, míg mások szerint zseniális és merész újítás.

Az iOS7 designere az a Jony Ive (hivatalos megszólítása a 2012-es lovaggá ütése óta Sir Jonathan), aki az első iMac óta, vagyis 15 éve az összes fontos Apple-termék kinézetéért felelős – így például a Macbookért, az iPodért, az iPhone-ért, az iPadért. Ive-ot Steve Jobs annak idején a cégen belüli legfontosabb spirituális partnerének nevezte, és ma is az Apple egyik legfontosabb embere, az iOS kezelőfelületének újratervezésében pedig gyakorlatilag szabad kezet kapott.

Tovább

Tizenhárom órát beszélt étlen-szomjan

2013. június 27., 19:06 Módosítva: 2013.06.28 08:31
171

Tizenhárom órán keresztül beszélt volna az amerikai szenátusban Wendy Davis demokrata szenátor, végül tizenegy óra után leállították. Felszólalásának célja annak a törvényjavaslatnak a visszaverése volt, amellyel szigorították volna a nők jogait az abortuszhoz. Kedd éjfélig kellett volna kihúznia, mert akkor járt le a törvény elfogadására kitűzött határidő.

A filibusternek, vagyis az időhúzó beszéd formájában tartott obstrukciónak nagy hagyománya van az amerikai jogalkotásban. Szigorú szabályai vannak, de nem könnyű megvonni a szót a szónoktól, mert ehhez 60 százalékos többségre van szükség, ott pedig ritka az ilyen arányú egyetértés.

A szónoknak állva kell beszélnie, nem ehet, nem ihat, nem mehet ki a mosdóba, nem érintheti a pódiumot és nem térhet el a tárgytól. Wendy Davisnek sikerült elérnie, hogy a szenátus ne szavazzon a törvényjavaslatról, így sikeres volt az akciója. A texasi kormányzónak új időpontot kell választania a szavazáshoz. Az internetezők meg is hálálták ezt számtalan photoshopos műalkotással. Ezekből szemezgettünk.

Technovikinggel nem érdemes ujjat húzni

2013. június 27., 12:06 Módosítva: 2014.01.09 16:41
1265

A berlini bíróság ítéletet hozott a Technoviking néven ismert, a valódi személyazonosságát máig titokban tartó férfi és Matthias Fritsch német videós közti, január óta zajló perben. Az internet egyik első igazi mémsztárja azért perelt, mert Fritsch az engedélye nélkül videózta le egy berlini technofesztiválon 2000-ben, és tette fel a videót a netre hat évvel később. Ha esetleg valaki az utóbbi 6-7 évet egy barlangban meditálva töltötte volna, és nem lenne képben, erről a klipről van szó, ma is kincs minden másodperce:

A videó a Knowyourmeme nyomozása szerint pár hónapig gyakorlatilag senkit nem érdekelt, aztán felkerült egy népszerű közép-amerikai pornóoldalra, ahol a közönség felkapta, és innen már egyenes út vezetett a Technoviking-mém megszületéséhez, a világhírhez, és a kismillió remix és mutáció létrejöttéhez.

Tovább

Így csobban egy igazi úr

2013. június 25., 11:39 Módosítva: 2013.06.25 11:39
128

Itt a nyár, vele a kánikula, a strandidő, és azzal a szezon legviccesebb fotós mémje, a leisure diving. A mém valójában 2011-ből származik, a Harvard egyetem néhány diákja találta ki, és kezdte el megosztani Facebookon azokat a fotókat, ahol kiöltözve, öltönyben, pezsgőspohárral vagy szivarral a kézben ugrálnak bele a medencébe.

A fotóknak váratlan sikerük lett, egyre többen kezdték el utánozni őket, és hamarosan elindult a leisuredive.com oldal a hobbi rajongóinak - ami minden nyáron, minden strandszezonnal hatványozott népszerűséggel tér vissza. Idén már a Washington Post is beszámolt az online őrületről, és a Comedy Central-féle Daily Show-ban is szerepelt, így végképp belépett a mainstream mémek közé.

Tovább

A csapból is Psy folyik Koreában

2013. június 23., 11:32 Módosítva: 2013.06.23 11:51
10

Psy, és a tavalyi év legnagyobb slágere, a mémmé vált, és kismillió feldolgozást megélt Gangnam style az istennek nem hajlandó kimenni a divatból. Miután magát a számot (nem kis mértékben a folytatás slágernek a Gentlemannek köszönhetően) már kevesebbet játsszák a rádiók, a hazájában óriási sztárnak számító Psy, becsületes nevén Park Jae-sang fejest ugrott a reklámiparba, és szinte válogatás nélkül adja mindenféle termékhez a nevét és a már unalomig ismert zenét.

Bár ezzel valószínűleg még többet keres, mint az iTunes-letöltésekkel és a YouTube-os reklámbevétellel, a dolog nem kicsit ironikus, hiszen a Gangnam style eredetileg éppen a pénzközpontú, hedonista szöuli aranyifjakat, és a rájuk kétségbeesetten hasonlítani próbáló prolikat figurázza ki. Emellett az egész jelenség elképesztően vicces is, ahogy ugyanazzal az arckifejezéssel és mozdulatokkal mindig mást reklámoz a sztár.

Ugyanennek nyugaton egyelőre semmi látható jele, az amerikai tévében a Super Bowl szünetében debütált pisztáciareklám óta nemigen látni hősünket a hirdetési blokkokban. Megmutatjuk a tíz legviccesebb és legmeghökkentőbb koreai Psy-reklámot a Buzzfeed összeállítása alapján.

Tovább

Páncélos tengerimalac a net új sztárja

2013. június 20., 13:08 Módosítva: 2013.06.20 15:32
88

Egy tengerimalacra szabott, kézzel készített acélpikkelyekből álló teljes testpáncél és a hozzá tartozó sisak lett pár nap alatt az Ebay aukciósház legforróbb árverési tárgya, a licit a cikk írásakor 22 ezer dollárnál (közel ötmillió forint) jár, és még emelkedhet, hiszen az aukció csak pénteken este ér véget.

A páncélt több heti munkával barkácsolta össze egy virginiai fiatalember, és 5 dollárért tette fel az Ebayre, miután a tengerimalaca, akinek készítette, elpusztult (a kényelmetlen páncélnak nem volt köze a halálához, a Lucky nevű kisállatnak gyomordaganata volt).

Tovább

A Nintendo volt a mém-E3 sztárja

2013. június 18., 17:19 Módosítva: 2018.02.15 10:08
4

A mémeket gyártó online underground és a videojátékok rajongótábora jelentős átfedésben van, ezért nem csoda, hogy az E3 játékkiállítás rendszeresen komoly mémcunamival is jár. A legrégebbi és talán leghíresebb E3-as mém a milliónyi feldolgozást megért Reaction guys, de a Knowyourmeme mémadatbázisa például külön kategóriába gyűjti az E3-akról származó online mémeket, annyi van belőlük.

Az idei kiállítás sztárja mémszempontból mindenképpen a Nintendo új Super Smash Brothers verekedős játéka volt, ez egy amilyan all-star játék, amiben a cég az összes híresebb játékának népszerűbb szereplőit összegyűjti, és őket irányítva lehet megküzdeni egymással. Ez nem új találmány a verekedős játékok között, a Marvel vs. Capcom sorozat már húsz éve képregény- és játékhősöket ereszt egymásnak nagy sikerrel, de a Super Smash Bros sem egy mai gyerek, a sorozat 1999-ben indult, a mostani a negyedik rész.

Tovább

Obama minden emailbe belenéz

2013. június 11., 12:02 Módosítva: 2013.06.12 23:46
13

Múlt héten robbant ki az USA történetének talán eddigi legnagyobb lehallgatási botránya: kiderült, hogy az egyik amerikai hírszerző szervezet, az NSA gyakorlatilag minden fontosabb szolgáltatónál zajló kommunikációhoz hozzáfér.

Tovább

1 millió lájk, és nem öntöm el Budapestet!

2013. június 6., 16:50 Módosítva: 2013.06.06 16:50
172

Amióta a Duna árad, elárasztották az internetet a vicces képek is: két napja még a belügyminisztériumé és a távolba révedő Orbán-Tarlós párosé volt a főszerep, azóta új célpontokat találtak maguknak a netezők. Nem csoda, hogy nevetnek, az árvízzel kapcsolatos kommunikáció, ahogy Orbán Viktor, Pintér és a többi politikus elérhető emberként járják az országot, olyan, mintha egy Szomszédokba oltott Éjjel-Nappal Budapestet néznénk.

Rogán Antal mindenki megelégedésére divatos felszerelésben jelent meg kampányolni egy kicsit kemény munkával valóban hozzátenni az árvízi védekezéshez. A dologból persze pillanatok alatt viccelődés lett, megszületett a luxusmárkás földdöngölő.

Tovább

Tubaágyú a japánok új csodafegyvere

2013. június 6., 09:18 Módosítva: 2013.06.06 09:18
224

A távol-keleti mémkultúra alapvetően különbözik a nyugatitól: míg nálunk a fotók vicces feliratozása, photoshopos manipulálása dívik, illetve az, hogy egyes sztereotípiákat képviselő mémfigurák reagálnak eseményekre, a japán és koreai gyökerű mémek többsége a "photo fad" kategóriát gazdagítja. Ennek a lényege az, hogy valamilyen extrém hülye pózban fényképezzük le magunkat, majd azt osszuk meg a neten, leghíresebb képviselője talán a planking, de hasonló az alapelv a Harlem Shake-őrület mögött is.

Tovább

Itt az árvíz, a belügymin újra segít!

2013. június 4., 18:00 Módosítva: 2013.06.06 16:50
261

A márciusi hókáoszban a belügyminisztérium kétértelmű, amúgy is elkésett sms-ben tájékoztatta az autósokat arról, hogy a rendkívüli időjárás idején maradjanak autóikban, vagy üljenek át egy másikba. Az internetezők szerint hasonló figyelmeztetésre a most érkező árvíz miatt is számíthatunk.

Tovább

Ételrendelést vesznek fel a rendőrök

2013. június 3., 15:04 Módosítva: 2013.06.03 15:15
118

A Blaha Lujza téren ételt oszt a rászorulóknak az Ételt az Életér Alapítvány. Szerencsére kötelességtudó rendőrségünk sem tétlenkedik: múlt héten is megjelentek a rendezvényen, és most sem maradhattak távol.

Tovább

Lajhárfejű sztárok a mémvilág új áldozatai

2013. június 2., 20:50 Módosítva: 2013.07.23 15:15
45

Az internetes mémek sok szempontból pont olyanok mint a viccek, a keletkezésük okaiban mindenképp: néha aktuális témákra, politikai-közéleti eseményekre reagálnak, máskor minden különösebb mondanivaló nélkül, önmaga szórakoztatására gyártja a tartalmat az online underground. Ilyenkor születnek a legmeghökkentőbb, legviccesebb, és csodálatosan értelmetlen mémek, amelyeknél a hatásmechanizmus és a poén nagy részét az adja, hogy a befogadó automatikusan úgy reagál, hogy ez most mégis mi, és miért és hogy jön ide.

Tovább

Call of Bodri: Modern Warfare

2013. május 31., 09:11 Módosítva: 2013.05.31 09:11
133

A Microsoft május közepén mutatta be az új Xbox játékkonzolt, és azzal együtt az idei év legnagyobb slágerének várt videojátékot, a Call of Duty-sorozat legújabb, Ghosts alcímű epizódját. A sorozat legutóbbi tagjai 10-20 milliós eladási eredményeket mutattak fel, így a siker szinte garantált az idei résznél is – és ez már önmagában elég ahhoz, hogy az online underground kultúrában közutálat tárgya legyen.

Tovább

Grumpy Cat filmsztár lesz

2013. május 30., 19:39 Módosítva: 2013.05.30 19:39
393

A Deadline szellőztette meg elsőként a hírt, ami újabb bizonyítéka annak, hogy Hollywood megérett a pusztulásra: egész estés mozifilm lesz Grumpy Catből, a mindig morcos, sőt kifejezetten rosszindulatú, az egész világot méla utálattal szemlélő mémmacskából. A macska gazdáját és menedzsmentjét (mert olyan is van neki, ők intézik a reklámügyleteit és a nyilvános megjelenéseit) a Broken Road nevű produkciós cég kereste meg az együttműködés ötletével, aminek egyelőre elég homályosak a körvonalai.

Grumpy Cat egyébként nem csak az Index Év macskája választását nyerte meg tavaly decemberben meggyőző fölénnyel, de az internet Oscarjának számító Webby Awardson is elvitte az év mémje díjat.

Annyi bizonyosnak látszik, hogy a producer, Todd Garner a Garfield-mozifilmekhez hasonló családi vígjátékként képzeli el a Grumpy Cat-mozit, amiben a macska beszélne is. Hogy valóban a mémmacska alakítaná saját magát, vagy CGI-trükkökkel animálnák bele a képbe, egyelőre nem tisztázott, ahogyan az sem, mi lenne a sztori, ki a rendező és a további szereplőket alakító színészek.

Tovább

Hülye problémákra csodálatos megoldások

2013. május 29., 09:05 Módosítva: 2013.05.29 09:05
38

2012 egyik legnagyobb karriert befutó, máig népszerű mémje volt a first world problems, aminek tucatnyi variációja (van többek között kilencvenes évekbeli, metálrajongós, bölcsészes, füvezős, 19. századi, és természetesen macskás is) mind ugyanarról szól: ironikusan rámutat, hogy a mindennapi életünkben olyan dolgokat érzünk valós és nyomasztó gondnak a fejlett nyugati országokban, amelyeket kevésbé szerencsés helyeken értelmezni sem tudnak, vagy ha igen, akkor is legfeljebb irigyelnek.

A kikarikírozott, túlreagált problémák legújabb generációja azzal fejeli meg a poént, hogy halálosan komolyan veszi a felvetéseket, de egyben meglepően jól működő, gyakorlatias megoldásokat kínál rájuk. Ezzel a poén iróniafaktora még egy szintet lép: nem elég, hogy valahol mélyen mind valós, sőt egyenesen borzasztó problémának érezzük például azt, hogy hideg a vécédeszka, de még az a halálosan egyszerű megoldás sem jutott eszünkbe, hogy húzzunk rá egy pár vastag téli térdzoknit, amitől puha és kellemes érintésű lesz. Vagyis nem elég hogy nevetséges apró kellemetlenségeket érzünk komoly problémának, annyira ellustultunk és elbutultunk, hogy meg sem próbáljuk megoldani őket.

A megoldási javaslatok egyébként néha meghökkentően kreatívak, és valóban működőképesek (az online szleng lifehacknek hívja az ilyeneket). Túl hideg a vaj, és nem tudod elkenni a kenyéren? Használd a sajtreszelőt! Folyton elveszíted a méregdrága fényképezőgéped objektívsapkáját? Ragassz rá egy legókockát, a kamera szíjára egy másikat, máris tudod rögzíteni! És így tovább, szégyelljük magunkat, amiért a lelkünk mélyén kicsit átérezzük a first world problem képeken bemutatott eget-földet rengető gondokat, aztán használjuk a megoldásokat bátran.

Mindenhova benézett Zuckerberg

2013. május 28., 15:36 Módosítva: 2013.05.29 09:15
80

Tegnap őrületes sebességgel szaladt körbe a magyar interneten és a Facebookon a hír: a Spílerben látták Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját. Feleségével egy sört és egy limonádét fogyasztottak.

A találékony netezőknek ezután nem kellett sok, hogy kitalálják, Budapesten hol járt még biztosan a milliárdos. Galériánkban összeszedtük a legvalószínűbb és a legkevésbé reális célpontokat, hamisítványokat és még annál is hihetetlenebb alkotásokat. Ahogy az lenni szokott, a mémek keresztezése is megkezdődött, Zuckerberg többek között a hungaromémbe és a Török Márk-mémbe is beleszaladt.

Önnél is járt Zuck? Küldje be nekünk!

Az internet népe gyűlöli az új Xboxot

2013. május 23., 10:43 Módosítva: 2013.05.30 10:37
187

Ugyan borítékolni lehetett, hogy az online underground negatívan fog reagálni az új Xbox bejelentésére (az internet népe irtózik az újdonságoktól, és alapelvük, hogy régen minden jobb volt) a Microsoft új játékkonzoljának bemutatója még ehhez képest is meghökkentő indulatokat váltott ki a mémgyártókból internetszerte. A Microsoft előre jelezte, hogy a premierkor játékokról aránylag kevés szó fog esni, mivel azoknak a bemutatását az E3 kiállításra tartalékolja, és elsősorban a gép egyéb képességeit fogják villogtatni. A bemutató hangsúlyának eltolódása a tévé és a sportközvetítések felé még ennek tükrében is sokaknál kiverte a biztosítékot, valaki a nagyjából 100 perces előadást így foglalta össze 100 másodpercben:

Tovább

A legszebb férfi az interneten

2013. május 18., 20:31 Módosítva: 2013.10.01 16:54
590

Ahmed Angel, egy 18 éves iraki egyetemista az internet új szupersztárja, a Facebookon megosztott fotói közül csak ez az imgur.com-ra felkerült válogatás egymillió letöltést hozott eddig, és csak most kezdi felkapni a média. Angelről senki nem tudja, valódi, létező ember-e, vagy csak egy aprólékosan kidolgozott vicc, mindenesetre a nyilvánvalóan nem eredeti név mögött állítólag egy Minszkben, a helyi orvosi egyetemen tanuló diák áll, aki hobbiból a saját fotóival pakolja tele az internetet.

A képek közül pedig elég egyre ránézni, és máris egyértelművé válik, miért lett sztár Ahmedből: csodálatosan amatőr Photoshop-kezelés, elképesztően giccses és nárcisztikus kompozíciók, szavakkal nehezen leírható bájvigyor és öltözködési kultúra jellemzi. Mintha Kiszel Tünde egy tizenéves arab srác testében születne újjá. Mindezt az angol nyelvet sorozatosan kerékbe törő kommentár és képfeliratozás emeli egészen új szintre.

Az internet népe természetesen vevő volt az Ahmed-jelenségre, és hatalmas rajongótábora alakult ki pillanatok alatt, akik minden egyes új fotója után biztosítják őt arról, hogy szebb mint a Nap és a Hold együttvéve, és a pillangókat, delfineket, virágokat, bodros Photoshop-felhőket és szívecskéket nagy mennyiségben felvonultató fotók lenyűgözően gyönyörűek. A képek megtekintésének hatására történő esetleges szerelembe esésért a Mémeskút szerkesztősége nem vállal felelősséget.

Gyilkossággal vádolják az internet hősét

2013. május 17., 15:46 Módosítva: 2013.05.17 15:46
1

Bizarr fordulattal került be újra a hírekbe Kai, a hajléktalan baltás stoppos egyébként is igen cifra története. Kai, polgári nevén Caleb Lawrence McGillvary idén februárban lett az internet hőse, amikor interjút adott a Fox tévécsatorna egyik kaliforniai helyi kiadásának, és abban nagy átéléssel mesélte el, hogyan mentette meg egy ember életét. Az éppen az út mellett stoppoló Kai arra lett figyelmes, hogy egy fekete sportautó sofőrje azt kezdi ordibálni, hogy ő személyesen Jézus, és megváltja az emberiséget, majd harsány niggerezéssel tarkítva nekihajt egy PG&E (a nyugati parti áram- és gázszolgáltató) egyenruhát viselő fekete férfinak. Kai azonnal előkapott egy véletlenül épp nála levő baltát, és azzal lefegyverezte az őrjöngő ámokfutót (aki a szemtanúk elmondása szerint közel két méter, és legalább 150 kiló volt), megmentve a munkás életét.

Tovább

Nem halok meg mindig, de amikor igen, akkor sem

2013. május 15., 14:34 Módosítva: 2013.05.15 14:34
44

Új kedvenc mémje van az internet népének, a klasszikus poénforrás videojáték-logika nyomán született horrorfilm-logika. Bár a józan észnek teljesen ellentmondó horrorfilm-klisék jószerivel egyidősek az ijesztgetős mozik műfajával, és nem egy film (például a Sikoly első része) önironikus módon direkt rá is játszott erre, valami miatt éppen most lett divat az internetes undergroundban kifigurázni a horrorfilmek nem éppen Oscar-díjas fordulatait.

A legtöbb variációt inspiráló klisék közé tartozik az, hogy a kísértetjárta házban bolyongó szereplők mindig szétválnak, mintha direkt jobb alkalmat akarnának adni a gonosznak, hogy megölje őket, mindig a lemerülés határán álló zseblámpával és mobiltelefonnal vágnak neki az ismeretlennek, és akármilyen gyorsan szaladnak, a fenyegetően, lassan sétáló sorozatgyilkos valahogy mindig utoléri őket. Akit persze legalább kétszer kell megölni a film végén, de a következő részre akkor is feltámad.

Rovatok