Index Vakbarát Hírportál

Pistának és mémnek jó lesz!

2013. február 21., 15:00 Módosítva: 2013.02.21 17:04
77

Ahogy az lenni szokott manapság, egyetlen nagyobb port kavart, magyar közéleti esemény sem marad mémesítés nélkül. Az internetezők most is kitettek magukért, az ELTE BTK HÖK által a gólyákról készített, részletes és vulgáris jellemzéseket is tartalmazó lista gyorsan önálló életre kelt.

Tovább

Rokkant kismalac a net új sztárja

2013. február 20., 14:06 Módosítva: 2013.02.20 14:06
1832

Amikor már azt hittük, az internet népének cukiságmániája kizárólag a macskák iránti feltétel nélküli rajongásban testesül meg, új kisállatsztár született a neten. Chris P. Bacon, a kismalac (a név szóvicc, a Chris P. kiejtése ugyanaz, mint az angol crispy, vagyis ropogós szóé) januárban született valahol Floridában, szomorú testi fogyatékossággal, hátsó lábak nélkül. A gazdája bevitte egy állatkórházba elaltatni, de ott az állatorvos, bizonyos dr. Len Lucero szíve megesett rajta, magához vette a bébimalacot, műlábhelyettesítő kerekeket fabrikált neki a mozgása megkönnyítésére az Amerikában népszerű, Lego-szerű, de annál bonyolultabb, K'nex építőjátékból.

Tovább

Mém lett az orosz meteorból

2013. február 19., 08:04 Módosítva: 2013.02.25 14:23
21

Ahogy várható volt, az online népművészet hamar reagált a múlt hét végén az egész világot izgalomba hozó orosz meteorra. A Cseljabinszk városa felett a légkörben felrobbanó, majd több száz embert megsebesítő objektum alapvetően két irányba korbácsolta fel a mémgyásosok fantáziáját.

Tovább

Magyarországon átsöpört a Harlem shake

2013. február 18., 16:44 Módosítva: 2013.03.08 13:46
722

Múlt héten megírtuk, hogy a Gangam Style-nak mára leáldozott, mert itt az új trónkövetelő, a Harlem shake. A furcsa tánc eredetije egy 1981-es hiphop-sláger. A 2013-as újjászületés egy DJ Baauer nevű amerikai művésznek köszönhető: még tavaly feldolgozta a számot, az azonban csak idén február elején került be a netes köztudatba, miután egy YouTube-felhasználó egy rövid klipet tett fel a videomegosztóra, amiben latexruhás figurák nagy lelkesedéssel rázzák magukat a ritmusra.

Tovább

Halálcsillagra támad az iráni vadászgép

2013. február 13., 18:07 Módosítva: 2013.02.17 17:59
41

Az iráni vadászgépet bevetés közben ábrázoló kép, amiről sokan úgy vélik, hamisítvány, több kedves olvasónkat is megihlette. Irán február elején mutatta be új vadászgépét, amiről Ahmadinezsád, az ország államfője azt nyilatkozta, hogy a világ egyik legkorszerűbb, kifejezetten védelmi célokat szolgáló vadászrepülőgépe.

A repüléstechnikai szakértők kételkednek abban, hogy a Káher–313 (Hódító–313) nevű gép egyáltalán képes a levegőbe emelkedni, ugyanis a pilótafülkéje túl kicsi, ahogy maga a vadászgép is. A szakértők szerint egy ekkora gép képtelen lenne magával cipelni annyi műszert, elektronikát, fegyverzetet és álcázó berendezést, amennyit az iráni propaganda állít. Ezekre az állításokra egyébként sem lehet sokat adni: egy korábban bemutatott iráni drónról kiderült, hogy az nem is az övék, és az is egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy majmot küldtek volna a világűrbe.

Az iráni kormányt ezek az apró ellentmondások természetesen nem zavarják. A „disznó kell, az se baj, ha nyúl, csak röfögjön!” filozófia jegyében úgy döntöttek, hogy ha a vadászgépnek repülnie kell, akkor repülni fog, az se baj, ha csak képen. Az ugyan nem világos, hogy a bizonyító erejűnek szánt felvétel elkészítését miért egy olyan emberre bízták, aki a Photoshopban csak a Kép körbevágása menüpontig jutott el, de a mémek kedvelői örülhetnek, hogy így alakult.

A Harlem shake az új Gangnam style

2013. február 13., 08:23 Módosítva: 2013.02.18 17:16
571

Valószínűleg mindenki egyetért abban, hogy a tavalyi év gigaslágere, a Gangnam style mára sokszorosan lejárt lemez lett, a lovacskázós tánccal és az ezernyi feldolgozással együtt (bár a legutóbbi, akusztikus gitárra hangszerelt mutáció meglepően jó lett), és éppen ideje volt, hogy újabb zenés-táncos mém tűnjön fel a net legsötétebb bugyraiból. Arra viszont senki nem számított, hogy a trónfosztó egyenesen a nyolcvanas évekből fog érkezni.

A Harlem shake eredetije egy 1981-es hiphop-sláger, ami a 2000-es évek elején egyszer már sikeresen visszatért, és rap-videoklipek tucatjaiban élte reneszánszát. A mostani újjászületés egy DJ Baauer nevű amerikai művésznek köszönhető, aki tavaly dolgozta fel a számot. A feldolgozás idén február elején robbant be igazán a köztudatba, miután egy YouTube-felhasználó egy rövid klipet tett fel a videomegosztóra, amiben latexruhás figurák nagy lelkesedéssel rázzák magukat a ritmusra. A videó pár nap alatt milliós nézettséget hozott, és százszámra kezdték parodizálni más zenészek, majd az egyszeri felhasználók is – ma a YouTube-on a "harlem shake" keresés már több mint 300 ezer találatot ad.

A szabályok egyszerűek, 30 másodpercig kell rövid bemelegítés után a "do the harlem shake" vezényszóra minél vadabbul táncolni, lehetőleg nyilvános helyen, minél nagyobb létszámban és minél bizarrabb jelmezekben – és ha se mozgáskultúránk, se ritmusérzékünk, az se baj, sőt annál jobb.

Tovább

Nem kell félni a közösségi Halálcsillagtól

2013. február 12., 08:24 Módosítva: 2013.02.27 12:50
213

Néhány napja számoltunk be a Kickstarter közösségi finanszírozó oldalon indult projektről, ami a Star Wars filmek Halálcsillagának megtervezését és megépítését tűzte ki célul (előzmény: az internet népe vicces petícióval fordult az amerikai kormányhoz, hogy építsen Halálcsillagot, de a kérelmet a Fehér ház elutasította). A brit kezdeményezés azóta elérte a 220 ezer fontos támogatói összeget, és az egész bolygók elpusztítására alkalmas űrállomás rémképe ellen – ahogy a filmekben –, kitört a lázadás.

Tovább

A pápán nem fog az internet?

2013. február 11., 17:41 Módosítva: 2013.02.12 09:44
6

A Szentatya lemondása pompás téma lenne a mémgyárosoknak, de XVI. Benedek visszavonulása egyelőre csak keveseket ihletett meg. A jelenség azért furcsa, mert míg egy két kattintással súlyemelővé fotosoppolható Beyonce atombombaként mozgatja meg a felhasználók kreativitását, egy pápalemondáshoz hasonló eseményre viszont több évszázadot kell várni. Ehhez képest meglepő, hogy milyen kevés alkotás született eddig a témában (pedig nem is olyan régen éppen a pápa Twitter-profilja szült vicces mémet).

Némi vigaszt nyújthat, hogy a legszínvonalasabb alkotás, bár kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk. A Parlament elé kifeszített transzparens, ami az éhségmenetre reagált, délutánra már Orbán Viktort, az új pápát köszöntötte.

Nincs kétségünk afelől, hogy hamarosan beindul a nagyüzemi termelés: ha ön pápamémet észlel, bátran küldje el nekünk, esetleg ha kedve van, ragadjon egeret és billentyűzetet, és saját belátása szerint helyezze új kontextusba XVI. Benedek – február végétől Herr Ratzinger – életét és munkásságát.

Beyonce magára haragította az internetet

2013. február 9., 19:27 Módosítva: 2013.02.09 19:27
100

Az amerikaifoci-bajnokság nagydöntője, az idei Super Bowl több ok miatt is évekre emlékezetes marad. Aligha fogjuk egyhamar elfelejteni Jacoby Jones 108 yardos futását és touchdownját, a meccset félbeszakító áramszünetet, és az utána feltámadó, hatalmas hátrányt ledolgozó, de végül mégis elbukó San Francisco 49ers küzdelmét. Online underground körökben azonban nem ezek jelentik most a forró témát a Super Bowllal kapcsolatban, hanem a félidei show, Beyonce koncertje, és annak utóélete.

Tovább

Ellepték a filmeket a bajuszok

2013. február 8., 17:03 Módosítva: 2017.04.04 09:00
658

Az év eddigi legviccesebb, és leggyorsabban agyonhasznált mémje egyértelműen a bajuszos hungarizálás, ami január végén söpört végig a Facebook magyar nyelvű oldalain. Az alapötlet egyszerű, egy ismert mémfigurára nagy bajuszt illesztünk Photoshoppal, a szállóigévé vált szövegét pedig a végletekig eltúlzott ízes magyar tájszólásba öntjük, mintha az Indul a bakterház szereplői fordítanák magyarra a sorokat.

A hamar több tízezres rajongótábort gyűjtött hungaromém az elmúlt napokban érdekes mutáción esett keresztül. Miután elkezdtek kifogyni az ismertebb, parodizálnivaló mémek, és az egész vicc célközönsége is túlnőtt a Rage comics figurákat ismerők körén, a mém új táptalajt keresett magának. Meg is találta: mára az újjászületett hungaromém már filmek és tévésorozatok híres jelenetein, szereplőin és szövegein él. „Oszt mé ily komor kend?” – teszi fel a híres kérdést Heath Ledger bajuszos Jokere, Dr. House-ból Viskó doktor lesz, az Amerikai pitéből Székelyföldi kürtőskalács, az NCIS-ből Vízibetyárkergető bizottmány, és így tovább.

Tovább

Halálcsillagot építenek a Kickstarteren

2013. február 7., 11:24 Módosítva: 2013.02.27 12:50
1191

Tavaly év végén indult az az online kezdeményezés, ami a Fehér ház hivatalos petíciós oldalán át próbálta eljuttatni Barack Obamához az amerikai nemzet óhaját: az ország csak úgy érezheti biztonságban magát a jövőben, ha megépíti a Star Wars-filmek ikonikus űrállomását, az egész bolygókat szétrobbantani képes Halálcsillagot. A petíciót 34 ezren írták alá, és 25 ezer felett a kabinetnek kötelessége foglalkozni a nép hangjával (ezt a határt egyébként nemrég 100 ezerre emelték, hogy az ilyen viccek kiötlőinek nehezebb dolguk legyen).

A Fehér ház vette a lapot, és minden idők egyik legviccesebb hivatalos kormányközleményében utasította el a kérést, amiben a kabinet tudományos és űrkutatással kapcsolatos költségvetését koordináló hivatalának vezetője kiszámolta, hogy a Halálcsillag megépítésének költsége (850 000 000 000 000 000 dollár) nem fér össze az államadósság csökkentését célzó kormányzati törekvésekkel, más bolygók felrobbantása egyáltalán nem élvez magas prioritást az USA külpolitikájában, és különben is, az amerikai adófizetők pénzét egy csomó okosabb módon is el lehet költeni, mint egy olyan építményre, amit a filmek tanúsága szerint egy egyszemélyes űrhajó el tud pusztítani egy lövéssel.

Tovább

Legyen ön is botcsinálta szívsebész!

2013. február 6., 14:48 Módosítva: 2013.02.06 14:48
198

Új kedvenc videojátéka van az internetnek: a Surgeon Simulator 2013 hihetetlenül idegesítő, a kezelése borzalmas, a játékosok mégis remekül szórakoznak rajta, és szó szerint ezrével töltik fel a YouTube-ra a virtuális szívsebészeti sikereiket és – főleg! – csúfos kudarcaikat bemutató videókat. A játék erősen emlékeztet a 2010-ben nagy karriert befutott QWOP-ra, ami azt mutatta meg, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a futás, igen összetett és nehéz tud lenni.

A továbbiakat csak azoknak ajánljuk, akiket nem zavar a szívműtéteknél óhatatlanul jelen levő vér és belső szervek látványa (még ha csak rajzolt formában is).

Tovább

Obama mindent szitává lő

2013. február 6., 07:09 Módosítva: 2013.02.10 16:44
19

Amerikában a fegyvertartás szigorúbb szabályozása a Sandy Hook iskolában történt mészárlás óta különösen érzékeny téma. Obama elnök a szigorítás pártján áll, az ellene érvelők viszont azt hangoztatják, hogy a fegyverviselés évszázadok óta alkotmányos jog Amerikában, és annak csorbításáról szó sem lehet. Január végén egy interjúban a New Republic újságírója nekiszegezte az elnöknek a kérdést: volt-e már egyáltalán fegyver a kezében, vagy merő elméleti szempontból nézi az egész fegyverkérdést. Obama azt válaszolta, rendszeresen gyakorolja a skeetlövészetet Camp Davidben, az amerikai elnökök hagyományos vidéki rezidenciáján.

Tovább

Új kedvenc macskája van az internetnek

2013. február 5., 14:11 Módosítva: 2013.02.13 16:45
218

A macska az internet népének első számú kedvenc állata. Hogy miért alakult ez így, és miért nem kiskutyák vagy a bébifókák lettek a netezők univerzális kedvencei, rejtély, az mindenesetre biztos, hogy a mémvilág a jelenlegi formáját nagy mértékben a lolmacskáknak köszönheti, és a cuki macskás képek még az internet legmegátalkodottabb trolljainak is meglágyítják a szívét. 2012 macskájának a Mémeskút olvasói meggyőző fölénnyel Grumpy Catet választották, de a morcos macska most erős kihívót kapott Sam, a csodálkozó cica személyében.

Tovább

Magyar netre magyar mémet!

2013. január 31., 16:49 Módosítva: 2013.01.31 16:49
602

Unja már az angol feliratos, itthoni kultúrától teljesen eltérő, ezért érthetetlen, állítólag vicces képeket? Itt a megoldás, ellepték az internetet a magyarosított mémek. Nem újkeletű jelenségről van szó, már pár éve is futottak egy nagyobb kört a hungarizált vicces képek, például a magyarosra alakított trollface (a „Problem?” helyett „Bökkenő?” kérdéssel), most azonban új erőre kapott a jelenség. Gyakorlatilag az összes itthon ismert – vagy kevésbé ismert – mém kapott egy bajuszt és valamilyen, ízes magyar beszéddel tarkított, sokszor az eredeti mém jelentésére reagáló képaláírást. Persze a magyarosítás általában erősen eltúlzott, sokszor tájszólásos szavakkal, de sztereotipizálás nem volt még ennyire vicces.

Tovább

Trollok csaptak le az észak-koreai gulágokra

2013. január 30., 20:45 Módosítva: 2013.01.30 20:45
13

Január közepén új műholdas felvételekkel frissítették a Google maps online térképszolgáltatását, amivel fény derült többek között egy nemrégiben épült új észak-koreai munkatábor létezésére is. A világsajtót körbejáró hír és a műholdfelvételeken látható gulág (ami csak egy az országban üzemelp legalább két tucatnyi hasonló tábor közül) a felháborodástól a döbbenetig az érzelmek széles skáláját váltotta ki az internetezőkből - és persze akadt egy olyan réteg is, ami menetrendszerűen viccet csinál az egészből.

Tovább

Hajdú Péter mémesedni próbál

2013. január 29., 11:36 Módosítva: 2013.01.29 12:19
48

Ócska kartonpapírra írt piros betűkkel és írásjelhalmozással hirdeti Hajdú Péter műsorvezető, hogy háromezer lájkért meghívja egyik rajongóját egy ebédre. A marketingkampány alapja egy norvég srác hasonló felhívása, aki 1 millió lájkot kért azért, hogy a mellette ülő nő szexeljen vele. A szükséges mennyiség 18 óra alatt összejött, a bejegyzés viszont azóta eltűnt, nem tudni, lett-e bármi az ígéretből.

Tovább

Íme Jar Jar Abrams Star Wars-filmje

2013. január 25., 20:03 Módosítva: 2014.05.19 16:47
81

Még csak egy napja hivatalos, hogy a 2009-es Star Trek-reboot atyja, J. J. Abrams lesz a 2015-re elkészülő Star Wars 7. rendezője, de máris rengeteg olyan vicces kép árasztotta el a világhálót, ahol Kirk kapitány lesmárolja Leiát, Han Solo beáll a Csillagflottába, az Enterprise egy birodalmi csillagromboló elől menekül, a Jar Jar Abramsnek átkeresztelt rendező pedig ugyanolyan villámokat szór, mint Palpatine császár a Jedi visszatérben.

Tovább

Matematikai függvény lett Psyból

2013. január 25., 15:35 Módosítva: 2013.01.25 15:35
118

Egyre több újdonsággal jelentkezik az internet egyik legjobb tudományos keresője, a Wolfram Alpha. Tavaly szeptemberben facebookos adatokat elemző alkalmazással jelentkeztek, most pedig meglovagolják a youtube-os rekordnézettséggel büszkélkedő Gangam Style-mémet. Persze nem akárhogyan, hanem igazi, geek tudóshoz illő módon.

Tovább

Egymillió lájkért bármit

2013. január 25., 10:31 Módosítva: 2013.02.13 16:45
79

Javában dühöng a Facebookon az egymilliólájk-mánia, aminek a lényege, hogy emberek mindenféle hülyeséget vállalnak be azzal a feltétellel, hogy a felhívásukra legalább egymillió felhasználó megnyomja a Like (Tetszik) gombot.

Az egész őrület január közepén egy massachusettsi családdal indult, ahol az öt gyerek unszolására az apa, Ryan Cordell belement, hogy ha egymillió facebookos támogatót összehoznak, kapnak egy kiskutyát. Kisgyerekkel és kutyával bármit el lehet adni, tartja a régi hollywoodi közmondás, és valóban: a kép járványként söpört végig a közösségi oldalon, és mire két nap múlva a jelenség bekerült az ABC amerikai tévé reggeli adásába, a Good Morning Americába, a Cordell-gyerekeknél 1,2 milliónál állt a lájkok számlálója (egyébként meg is kapták a kutyát, a milliós támogatói tábor nagy megelégedésére).

Tovább

Kifogyhatatlan humorforrás az új Facebook-kereső

2013. január 24., 09:04 Módosítva: 2013.01.24 14:25
194

Amikor pár napja a Facebook bemutatta a saját keresőjét, a Graph Search-öt, már látni lehetett, hogy az alkalmazásban elképesztő online kémkedési- és humorpotenciál rejtőzik. A Facebook-felhasználók jelentős része nincs tisztában azzal, hogy milyen adatot, kommentet, üzenőfali bejegyzést kivel oszt meg, így egy komplex, jól paraméterezhető kereső egészen érdekes eredményeket túrhat fel a közösségi oldal adatbázisából. Alig indult el a kereső amerikai bétatesztje, máris megszületett a tanulságos keresési eredményeket gyűjtő blog a Tumblren. A találati listákat szerencsére anonimizálva, neveket, fotókat kitakarva közlik, de persze ez nem garancia arra, hogy az ember a saját ismerősei között ne ismételje meg a kereséseket, aztán nagyokat kacagjon az ismerősein, ahogy azok zavartan hebegnek, hogy de hát ők csak viccből.

Tovább

Hogy MIT vesz a szájába ez a lány?

2013. január 23., 17:00 Módosítva: 2013.02.13 16:45
30

Elérkezett az a pillanat, amitől a Mémeskút indítása óta rettegtünk: megszületett és pillanatok alatt körbefutott az interneten egy igazán visszataszító mém, mi meg itt ülünk a szerkesztőségi válságértekezleten a „2 girls 1 cup”-dilemmának elnevezett problémával: posztoljunk-e valamit, ami ugyan gusztustalan, de pörög rajta a fél internet, és százezrek osztják meg Twitteren és Facebookon? Naná, hogy posztoljuk, a mémkrónikás élete néha olyan, mint a háborús tudósítóé, és meg kell mutatnia, mi van az internet legalján.

Tovább

Mém lett a teszkós lóburgerből

2013. január 23., 08:56 Módosítva: 2013.01.23 08:56
53

Már januárban erős versenyző akadt az év legszórakoztatóbb botrányának címére, amikor az Irish Times megírta, hogy a Tesco szupermarketlánc brit boltjaiban lóhúst mutatott ki a DNS-vizsgálat a hamburgerpogácsának való darált húsban. Az elvileg tiszta marhahúsként árult hús esetenként 29 százaléknyi lóhúst is tartalmazott, a Tesco nem győzött bocsánatot kérni, és nyugtatni a többi európai ország vásárlóit, hogy csak az angol boltok az érintettek, miközben más láncok boltjai is belekeveredtek a botrányba, lóhúst találtak a brit Lidlben, Aldiban, illetve a Magyarországon nem annyira ismert Asda, Dunnes Stores, és Iceland szupermarketek hamburgerhús-kínálatában is.

Tovább

Így röhög majd rajtunk Svájc

2013. január 19., 12:56 Módosítva: 2013.01.22 16:15
1289

Miután a kormány csütörtökön bejelentette, hogy megpróbálja rábírni Svájcot, hozza nyilvánosságra a svájci bankok magyar betéteseinek számlainformációit, ha a magyar kormány még nem is, ennek a videónak a készítője már egészen konkrét elképzelésekkel rendelkezik a várható reakciókat illetően.

Ugye emlékeznek még arra, amikor 2010-ben Hans-Rudolf Merz svájci pénzügyminiszter röhögőgörcse miatt nem tudta felolvasni a fűszerezett húsok importvámjáról szóló, bürökratikus nyelven megírt parlamenti felszólalását? A mém készítői szerint ugyanez lesz a reakció arra a magyar javaslatra is, amitől a kormány plusz 350 milliárd forint adóbevételt remél.

Vajon a hitleres verzióra mennyit kell majd várnunk?

Ami még Aczél Györgynek is sok lenne

2013. január 17., 15:48 Módosítva: 2013.01.17 15:52
536

Megrázó erejű leletet vetett ki magából az internet, de ezen nincs mit csodálkozni: ez lesz abból, ha összecsap az 1973-as keltezésű alanyijog-fetisizmus és a modern technológia. Vörös Gábor, az Ossian és a Fahrenheit egykori bőgőse úgy gondolta, hogy neki jár egy ingyenjegy a februári Slash-koncertre; neki ugyan nincs pénze a belépőre, de az nem is baj, elvégre nyilván természetes lenne, ha ő, illetve vidéki klubtulajdonos barátja és családja ezt ingyen megkapná.

A Lángoló Gitárok blogon már megírtuk, hogy Vörös facebookos kirohanása miért nonszensz, de a screenshottal megörökített bejegyzés önmagában is izgalmas olvasmány. Van itt minden, kezdve a szervezők mocskos kapitalista tempójával (akik nem restellnek profitot termelni a koncerttel), folytatva a beáramló kultúrmocsok munkahelyromboló hatásával (elvégre a Slash-buli árából rengeteg magyar koncertet lehetne szervezni), befejezve a hevimetálba oltott cserediák-koncepcióval (oké, hozzanak ide külföldi zenészeket, de akkor a magyarokat is vigyék külföldre). A szocializmusban ugyan nem voltak metálfanzinok, de ezek után könnyű elképzelni, hogy az milyen lett volna.

A magyar internetezők szerencsére megértők, tiszteletben tartják Vörös szakmai múltját, elismerik érdemeit, acélszívük majd' megszakad, és kezüket-lábukat törik, hogy jegyet szerezzenek neki a Slash-koncertre. A Facebookon már megalakult az Egymillióan Vörös Gábor Slash-jegyéért csoport, aminek ebben a pillanatban 796 rajongója van, Slash közleményben háborodott föl, amiért ő sem kap ingyenjegyet a Los Angeles-i Ossian koncertre, és a photoshoppolt alkotások is szépen szaporodnak. Metál az ész!

A hóhelyzeten is csak nevetni tudunk

2013. január 14., 13:37 Módosítva: 2013.06.04 15:31
60

Sírva vigad a magyar, még a hóhelyzeten is röhögünk, ha már a jelek szerint a BKV, a BKK és az FKF sem tudott megfelelően felkészülni a több napja előre ismertetett, nem is túl nagy intenzitással eső hóra.

Tovább

Gyurcsányon röhög a magyar internet

2013. január 4., 11:54 Módosítva: 2014.07.29 14:17
425

Nem ez az első eset, hogy az exminiszterelnök tömegeket ihlet meg – több népi rigmus is őrzi már nevét –, most viszont az internetezők állítják pellengérre. Gyorsan mém lett egyik, rendkívül filozofikusnak szánt, ám annál röhejesebb bejegyzéséből:

Felvettem egy stoppost. Beült hátulra. Nem tudom megismert-e. De húsz perc után ütötte-vágta a kormányt. Ismerősök, családtagok sokaságának példáit mesélte. Ezek azt akaják, hogy dögöljünk meg - mondta. Szerintem ez túlzás - válaszoltam. De ettől még idegesebb lett. 
Gyűlik a harag.
De ez így nem old meg semmit.

Tovább

Legyőzi-e Schmitt Pál a perverz Donald kacsát?

2012. december 31., 14:00 Módosítva: 2019.12.31 10:48
100

2012 mémjei már nem csak arról szólnak, hogy a trollok minden különösebb mondanivaló nélkül, önmaguk szórakoztatására gyártják a tartalmat. Az internet népének hangját ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni, az online folklór idén állást foglalt, és komolyan befolyásolta a netezők véleményét  olyan komoly témákban is, mint az amerikai elnökválasztás, vagy az internetes szólásszabadságot fenyegető SOPA törvénytervezet. Persze ahogy a 2012 legemlékezetesebb mémjeit összegyűjtő, szigorúan szubjektív listánkból kiderül, nem halt még ki a csodálatosan értelmetlen, Monty Python-i szinten abszurd és vicces mém-alfaj sem, sőt. Szavazzon, hogy ön szerint mi volt 2012 mémje!

Tovább

Elérte az egymilliárdot a Gangnam Style

2012. december 21., 18:26 Módosítva: 2012.12.21 18:26
345

Alig öt hónappal a feltöltése után elérte a YouTube-on az egymilliárd megtekintést a koreai popsztár Psy Gangnam Style című videoklipje, olyan álomhatárt törve át ezzel, aminek eddig még senki csak a közelébe sem került. A bizarr videóval felturbózott sláger november végén lett hivatalosan is az internet legnézettebb videója, amikor megelőzte Justin Bieber 800 millió megtekintésnél járó Baby című számát.

Tovább

Az arisztokrata macska lakáját ugráltatja

2012. december 21., 09:57 Módosítva: 2012.12.21 09:57
17

Pár napja még az év macskáját kerestük, a cikk azonban hamar elévült: megérkezett egy újabb trónkövetelő, AristoCat.

Az arisztokrata öltözködéséről híres kalapos, inges, csokornyakkendős macska nem idei találmány, még 2011-ben jelent meg a Redditen. Az állat elitista látásmódját bemutató mémek akkor nem robbantak túl nagyot, idén decemberben azonban újra kitört az Aristocat-láz, 17-én 24 óra alatt rengeteg példányt készítettek belőle a lelkes internetezők.

A képeken a macska vagy valamilyen bicskanyitogató nézetet fejt ki, vagy a lakájának ad utasításokat, hogy kényelmesebbé tegye saját arisztokratamacska-életét. „Jenkins, készítse elő a legjobb szőnyeget, öklendezni szeretnék” – ez például egy jellemző szöveg tőle.

Az eredeti fénykép egy 1906-os képeslapon szerepelt, „One of the ‘Smart Set” felirattal. Nem ez az első, fehérgalléros életvitelt célzó mém. Bár Magyarországon talán kevésbé ismertek, tavaly óta köztünk van az Lawyer Dog és a Bussiness Cat is. Sőt, Aristocat már választ is inspirált: megszületett Old Money Dog, a pipázó, régivágású eb.

Rovatok