Index Vakbarát Hírportál

A 3D-re mozdult rá a Sony az IFA-n

2011. szeptember 1., 21:21 Módosítva: 2011.09.07 13:04
13

Howard Stringer, a Sony Corporation elnök-vezérigazgatója szerint az elkövetkező időszak a Sony életében a 3D élményben rejlő lehetőségek kiteljesítéséről szól majd.

Ennek megfelelően bemutatta azt a terméket, amely a 3D-s élményt minden eddiginél közvetlenebb formában nyújtja: a Head Mounted Display 'Personal 3D Viewer' tulajdonképpen egy fejre szerelhető 3D monitor, látszólag mozivászon méretű virtuális kijelzővel.

A Sony másik legfőbb célja az új korszakban, hogy olyan hálózatot hozzon létre, amely a készülékek és tartalmak világát egymáshoz közel hozva egy új típusú fejlődést jelent. A Consumer Products és a Services Group (CPSG) idén áprilisban történt egyesítésével a Sony meglévő fogyasztói termékei és a hálózati szolgáltatások kerültek egyetlen, közös csoportba a cég történetében először.

Az együttműködés egyik eredménye a Sony Tablet S és P modellek. Az S-nek 9,4 hüvelykes a kijelzője, 16 és 32 GB-os változatban kapható, mindkettőből van wifis és 4G-s is. Kétmagos 1GHz-es Tegra processzorral szerelték fel, SD-kártya-olvasóval. A tableten az Android 3.1 fut.

A P kicsit más, mint a többi tablet, két kijelzője van, öt inchesek, 1024x480 pixeles felbontásúak. A két kijlező egyszerre és külön-külön is tud működni, az egyiket akár billentyűzetté is alakíthatja a felhasználó. A tableten az Android 3.2 fut, két kamerája van az egyik 5 megapixeles. Belső memóriája 4 GB, de ez SD-kártyával bővíthető. Ebben is 1GHz-es Tegra 2 processzor van. A két tablet szeptember végétől kapható Európában majd 479 és 599 euróért.

Ezen kívül bemutatták a Qriocity online szolgáltatást, amely videó-, és zenei tartalmakat kínál, Sony Entertainment Network néven folytatja működését és egyesült, globális hálózati platformként az összes online szolgáltatást elérhetővé teszi egyetlen, hagyományos felhasználói fiókon keresztül.

Bemutatták még az Xperia Arc S mobilt is, mely az Arc kicsit továbbfejlesztett változata. Kicsit erősebb processzor van benne, mint az elődben, de tartja a dizájnt. Processzora tehát 1,4 GHz-es, 3D-s képeket is tud készíteni, legalábbis majdnem 3D-seket, mert némi trükközéssel készülnek ezek. A készüléket októbertől lehet megvenni.

Új tabletet mutatott be a Samsung

2011. szeptember 1., 13:24 Módosítva: 2011.09.07 13:04
61

A Samsung androidos tabletjeinek sora a Galaxy Tab 7,7-tel bővült. Mint a korábbi tableteknél is, a Tab 8,9, Tab 10,1 itt is a kijelző méretére utalnak a névvel.

A Galaxy Tab 7,7-nek Super Amoled kijelzője lesz, piaci kommentárok szerint ez az a tulajdonság, hol végre megszorongathatják az Apple iPadjét. A Samsung küzyüjének 1280x800 pixeles lesz a felbontása, mely eddig főleg a tíz hüvelykes tableteknél volt jellemző az utóbbi időben.

A belseje is impozáns az új tabletnek, kétmagos 1,4GHz-es processzor lesz benne, 64 GB belső memória 3 megapixeles kamera. Akkumulátora 5100 mAh lesz, mellyek tíz órányi videólejátszást ígérnek.

A tableten az Android Honeycomb 3.2 fut majd. Arról még nincsnek pontos információk, mikortól kapható, csak annyit mondott a Samsung, hogy a következő hónapokban kerül a boltokba. Így az áráról sem beszéltek egyelőre a berlini IFA kiállításon.

IFA 2011: Berlinbe költözött a hightech

2011. szeptember 1., 09:46 Módosítva: 2011.09.07 13:04
10

Pénteken kezdődik az IFA 2011 kiállítás, amelynek semmi köze az 1990-es évek végéig Budapesten is megrendezett, majd végül csődbe ment IFABO vásárhoz. Az elektronikai újdonságokat bemutató berlini IFA a világ egyik legnagyobb múltú szakkiállítása, 1924-ben indították el, és mint minden évben, idén is a legmenőbb eszközök lesznek láthatók.

Sok technikai újdonság az IFA-n látott napvilágot, például 1933-ban a nácik megrendelésére készült Volksempfänger rádió, amelyen több százezer német család hallgatta a világháborús híreket. Itt volt először látható a színes tévék prototípusa, és a Philips az 1962-es kiállításon rukkolt elő az elmúlt ötven év egyik legfontosabb hanghordozójával, a szalagos kazettával.

Berlin újraegyesítése után, 1991-ben volt az IFA csúcspontja, félmillióan járták végig a standokat. Azóta a felére csökkent a látogatószám, ám még így is az IFA a világ egyik legjelentősebb elekronikai vására, csak a Las Vegas-i CES előzi meg. 2010-ben 1423 kiállító jelent meg, összesen 3,5 milliárd euró értékben köttettek megállapodások, és több mint hatezer újságíró tudósított az eseményekről.

Idén hivatalosan szeptember 2-7-ig tart az IFA 2011, és az Apple kivételével mindegyik fontos gyártó kiállít. Nem hivatalosan már csütörtökön elkezdődik a program, a Samsung 1-én délelőtt sajtótájékoztatót tart. Pletykálnak arról, hogy a dél-koreai cég bemutatja az LTE hálózaton működő Galaxy S II okostelefont, a Galaxy Tab 8,9-es és 7.7-es táblagépeket, egy 5,3 hüvelykes kijelzővel felszerelt tablet-telefon hibridet, és a Bada operációs rendszert futtató Wave 3 mobilt.

Az LG a megjelenítők piacán tör előre, lcd kijelzői teljes led háttérvilágítást kapnak, ami jelentősen növeli a kontrasztot. A cég egyik új 3D kijelzője IPS paneles, full HD felbontású, és a kétdimenziós tartalmakat át tudja alakítani térhatásúvá. Az LG valószínűleg bemutatja a szkennerrel felszerelt optikai egerét is, és egy 3D játékmotort, amellyel a fejlesztők könnyebben térhatásúvá tudják alakítani a mobilos játékaikat. Erre szükség is van ahhoz, hogy az Optimus 3D okostelefon rendesen el legyen látva 3D tartalmakkal. Több gyártó standjánál lehetnek szemüveg nélkül 3D tévék, bár feltehetően még csak prototípusok. Az is biztos, hogy az okostévék is fontos szerepet kapnak, erősebb ARM processzorral felszerelt, játékokat és internetes tartalmakat akadozás nélkül futtató készülékekre számíthatunk. Talán lesz néhány 4K tévé is, amelyek 3840x2160 pixel felbontásúak.

A Toshiba terveit már leleplezték, a japán cég egy androidos táblagépet tesz közszemlére, amely fele annyira vastag, mint a cég jelenlegi, 16 milliméteres tabletje. A tajvani HTC is a hivatalos megnyitó előtt, csütörtök este mutatja be új termékeit. Bizonyára köztük lesz a Puccini táblagép, amelynek a pletykák szerint 10.1 hüvelykes kijelzője és 1,5 GHz-es kétmagos processzora van.

Még nem tudni, hogy a Microsoft jelenléte mennyire lesz meghatározó. Az biztos, hogy a kiállított laptopok és pc-k többségén Windows 7 fut, de ennél sokkal izgalmasabb lenne, ha előkerülne pár Windows 8-as tablet. Az IFA jó alkalom lenne az őszre ígért Windows Phone 7 Mango rendszerű okostelefonok bemutatására is.

Galaxy 7.7 táblagéppel újít a Samsung

2011. augusztus 26., 10:42 Módosítva: 2011.08.30 09:08

Jövő héten kezdődik a berlini IFA elektronikai kiállítás, és a Samsung már most magára vonja a figyelmet egy androidos mobilokra telepíthető program segítségével. A program fájljaiból három új termék logóját sikerült kipakolnia egy ügyes kezű bitbuherátornak. Ebből kiderült, hogy a Samsung három mobil terméket jelent be, a Galaxy Tab 7.7 táblagépet, a Wave 3 okostelefont, amelyen feltehetően a Bada operációs rendszer legfrissebb változata fut, valamint egy Galaxy Note nevű, jelenleg ismeretlen funkciójú terméket.

Sajnos a programban nincs több információ a termékekről, a sajtóközleményeket szeptember 1-én publikálják. A név alapján persze sejthető, hogy a táblagép kijelzője 7,7 hüvelykes lesz, ami elég szokatlan méretű. Az Apple által indított jogi hadjárat miatt nagyon izgalmas, hogy milyen lesz a táblagép. Vajon folytatódik az iPad másolása, vagy előállnak egy saját dizájnnal? Jövő héten kiderül, és mi is ott leszünk Berlinben, hogy tudósítsunk az IFA eseményeiről.

Vékonyka hibrid a Samsungtól is

2011. január 6., 19:43 Módosítva: 2011.01.10 10:46

A hibrid volt a jelszó a Samsungnál is, amikor megalkotta a Sliding PC7-et. Bár nem ment el addig, mint a Lenovo a tabletre és netbookra szétszedhető IdeaPad U1-es modellje, de vékonyságával kitűnik a mezőnyből. A Sliding PC7 valószínűleg az AirBookkal szeretne versenyezni eleganciájában és hordozhatóságában. Kihúzható a billentyűzete, a kijelzője ezután állítható a kívánt pozícióba. Hogy miért hibrid? Mert netbookként és tabletként is használható.

Mielőtt azonban továbbmennénk, nézzük meg, mi van a gépben: Intel 1,66GHz Z670 Oak Trail processzor, 32 vagy 64 GB SSD, 2 GB RAM. Érintőkijelzője 10,1 inches, ez megegyezik a hasonló kategóriás gépekkel, ami viszont a mezőny fölé emeli, az a felbontás, ebben a kategóriában ritkán látni 1366x768 pixeles felbontást. Nem hiányzik belőle az usb- és a hdmi-port sem, van benne kártyaolvasó (4 in 1) és egy 1,3 megapixeles kamera.

Abban is különbözik a többi hibridtől, hogy nem az Android valamelyik verziója fut rajta, hanem Windows 7 Home Premium. A Samsung ígéretei szerint húsz másodperc alatt áll fel a rendszer és WiMaxos változatban is megvásárolható majd. Az akkumulátora pedig állítólag kilenc órán keresztül bírja szuflával. A Sliding PC7 március végén kerül a boltokba 699 dolláros áron.

Szoftverbolt került a Panasonic tévéire

2011. január 6., 19:35 Módosítva: 2011.02.23 12:30

A Panasonic a tévéibe épített internetes extrákat most már nem Viera Castnak, hanem Viera Connectnek hívja, és szerencsére sokkal többről van szó, mint egy egyszerű névváltásról. Amellett, hogy a tévéin elérhetők a Hulu Plus, Netflix, YouTube, CinemaNow, Amazon VOD és Viera Connect online videói, a készülékek hozzáférnek számos sportcsatorna (MLB, NBA, NHL és MLS) archív felvételeihez is. Persze tudni kell azt is, hogy ezeknek a tartalmaknak a nagy része Magyarországon egyáltalán nem elérhető.

A tévéken van Facebook, Napster, Skype és Ustream kapcsolat is, és ami még izgalmasabb, a Gameloft játékai is futnak rajta. A beszámolók szerint a gyártó sajtótájékoztatóján az Asphalt 5 nevű autóversenyzős játékot mutatta be, ami ismerős lehet: ugyanez a játék okostelefonokon is elérhető. A Gameloft megerősítette, hogy a kínálatából az UNO kártyajáték és a Near Orbit Vanguard Alliance (N.O.V.A.) című fps is megjelenik a Panasonic tévéin.

A játékokat vagy a Panasonic távirányítójával, vagy pc-hez szánt usb gamepaddal kell irányítani, és azok akár többszereplősek (multiplayer) is lehetnek.

A Viera Connect típusú tévékre szoftverbolt is van, ahonnan még több program letölthető lesz. A Gameloft demója elég meggyőző lehetett, mert azt írják a beszámolók, hogy a tévé processzora elég erős. Egyelőre nem tudni, hogy a fejlesztők milyen feltételekkel tudnak programokat feltölteni a szoftverboltba, mekkora részesedést kapnak, és a szoftverek milyen tévés funkciókhoz férnek hozzá.

 

Az új legvékonyabb androidos mobil a Sony Ericssoné

2011. január 6., 15:37 Módosítva: 2011.01.09 19:32
50

A Sony Ericsson ultravékony androidos mobillal jött a CES-re, az Xperia Arcnak nagyon jók a paraméterei. A legújabb andoridos oprendszer, a 2.3-as Gingerbread fut rajta, 1GHZ-es Qualcomm processzor van benne és 512 MB RAM. Nem dual core-os, mint az LG és a Motorola legújabb mobiljai, de a mai alkalmazásoknak ez is megfelel.

Kijelzője nagyobb az átlagnál, bár a trendek azt mutatják, hogy egyre nagyobb kijelzőket készítenek a gyártók. Kijelzője tehát 4,2 inches, természetesen multitouch, 854x480 pixeles felbontással – ez utóbbival nem tűnik ki a konkurensek közül. Reality Displaynek nevezik a kijelzőt és azt mondják, hogy sokkal szebb képet ad, mint az eddigi kijelzők.

Amivel kitűnik, az a 8,1 megapixeles kamera, ami az első tesztek szerint nagyon jó képeket készít. A másik, amivel a mezőny fölé emelkedhez, az az ultravékony kialakítása, 8,7 milliméter vastag és csak 117 grammot nyom. A kötelező portokat is beleépítette a Sony Ericsson, hdmi, usb portot, illetve van benne wifi, bluetooth és természetesen 3G. A mobilhoz 8GB-os microSD-kártyát adnak, de a telefont 32GB-ig lehet bővíteni.

Már az első negyedévben meg lehet majd vásárolni néhány országban, köztük Japánban – itthon nagy valószínűséggel nem.

Via Gizmodo

Az első tablet Honeycombbal

2011. január 6., 13:10 Módosítva: 2011.01.09 19:32
11

A Las Vegas-i CES-en mutatta be a Motorola a régen várt androidos tabletjét. Ez az elsők között van, mely hivatalosan is a Google kifejezetten tabletekre fejlesztett operációs rendszerével, a Honeycombbal fut. Szakírók szerint ez az első olyan tablet – hiába volt már eddig is a piacon andoridos tablet, mint például a Samsung Galaxy Tab – mely komolyan meg tudja szorongatni az Apple iPadját. A Xoom kapja meg elsőként a Honeycomb szoftvert, a másik cég az Asustek, mely bejelentette, hogy tabletjein ez lesz, ők csak májusban teszik rá tabletjeikre az Andorid 3.0-t.

A Xoom névre hallgató gépnek 10,1 colos a kijelzője, felbontása 1280x800 (16:10-es kparányú). Két kamerája van, az elől lévőt webkameraként lehet használni. Vékonyabb, mint az iPad 12,9 milliméter vastag (az iPad 13,4 milliméter), 730 grammot nyom. Processzora dual core-os 1GHz-es Nvidia Tegra 2. Akkumulátora tíz óráig bírja, ha filmet játszunk le rajta, ez nem hangzik rosszul. Hdmi-port is van rajta, ezen lehet például tévéhez csatlakoztatni és le tudja játszani az 1080p-s hd-filmeket is.

Van benne wifi, bluetooth, 3G és fejleszthető 4G LTE-re is. Belső tárhelye 32GB, és ez egy szoftverfrissítés után sd-kártyával bővíthető. Az amerikai verizonnál vásárolható meg először március végén, az ár még nem ismert.

Hordozható hibrid a Lenovótól

2011. január 5., 15:45 Módosítva: 2011.01.06 09:51
20

Laptop és tablet egyben - várható volt, hogy az idei CES-en valamelyik gyártó előrukkol ezzel. A Lenovo egy olyan gépet mutatott be, mely tabletként és laptopként is használható. Ami érdekesebbé teszi, hogy tabletként Android (majd a 3.0-es verzió, ha kijön) fut rajta, 1,3GHz Snapdragon processzorral felszerelve. Ha ubs-n a billentyűzethez csatlakoztatjuk, akkor egy Win7-es laptopot kapunk, ennek a monitorjaként működik a gép. A hibridet még ebben a hónapban piacra dobják Kínában, a világ többi részének egy kicsit várnia kell majd. A tablet 500 dollárba kerül, a laptop háza 1300 dollárba, így egyelőre nem olcsó mulatság ilyet beszerezni.

Via Übergizmo

Passzív 3D tévéket mutat be a Vizio

2011. január 4., 15:46 Módosítva: 2011.01.04 15:46
9

A Vizio egy rakás 3D tévét mutat be a CES-en, nem is akármilyet. Ők az egyetlenek, akik nem az elterjedt aktív, hanem passzív 3D tévét dobnak a piacra. A passzív tévéknél nem kell úgynevezett aktív szemüveg (mely váltogatja a jobb és bal szemnek a képet), melyekbe ráadásul elem is kell, így sokkal nehezebbek a passzív tévékhez való szemüvegnél - így szólnak az érvek.

Összesen 21 Theatre névre hallgató modellt mutatnak be a 21 inchtől a 71 inches változatig. A tévékhez kapható szemüveg olcsó lesz, nagyon könnyű és híres divatcégek tervezte darabok is megvásárolhatóak lesznek.

Tabletekhez fejlesztett böngészőt az Opera

2011. január 4., 13:39 Módosítva: 2011.01.04 13:39

Nem meglepetés, h azt mondjuk, hogy az idei CES-en a tabletek lesznek a sztárok, tucatnyi gyártó mutatja be saját androidos tabletjeit. Mivel a mobiloktól eltérő formátumról van szó, a böngészőknek is változni kell. Az Opera bemutatta új, kifejezetten tabletekre fejlesztett böngészőjét, az Opera for Tablets nevűt.

Mi várható a CES-en?

2011. január 4., 12:46 Módosítva: 2011.01.04 14:14

Január 6-án, csütörtökön kezdődik a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai vására Las Vegasban, a CES. A szemlemorzsán követjük majd az eseményeket, a legújabb termékeket, a bejelentéseket a kiállítás előtt, közben és után. Addig is könnyű megjósolni, mi várható, hiszen már most özönlenek a hírek az androidos tabletekről, 3D tévékről, olcsó okostelefonokról. Több mint 2500 cég mutatja be termékeit, 120 ezer látogatót várnak 130 országból.

3D lencsét mutatott be a Panasonic

2010. szeptember 21., 12:38 Módosítva: 2010.09.24 14:51
3

A cég egyértelműen piacvezető szeretne lenni 3D-ben, eddig már piacra dobtak 3D bluray-lejátszót, 3D tévéket. A berlini IFA kiállításon bemutatták a világ első kereskedelmi forgalomban is kapható 3D kameráját, de valami hiányzott a kínálatból – vezette fel a lencse bemutatását Mamoru Yoshida alelnök, a Panasonic legsikeresebb sorozatának, a Lumixnak az atyja.

A cég célja, hogy mindenki számára elérhető legyen az új technológia, a felhasználók 3D-ben tudják megörökíteni emlékeiket. A kölni Photokina kiállításon bemutattak egy lencsét, melyet a Lumix G Micro System modellekhez lehet használni.

A cég be is mutatta legújabb modelljét a sorozatnak, a HD2-t, ez az első olyan fényképezőgép, mellyel 3D képeket is lehet készíteni. Egyszerűen fel kell tenni a lencsét a fényképezőgépre és máris 3D-ben készülnek a képek (MPO formátumban). Az elkészült fényképeket például 3D tévén lehet megnézni a hozzá való szemüveggel, tehát egyelőre még nem olcsó technológiáról van szó.

A Panasonic a jövőben egyre erőteljesebben fókuszál a 3D-re, Laurent Abadie a cég európai vezérigazgatója szerint ugyanis egyértelműen a 3D a jövő. A cég által készített felmérések szerint a 3D tévék 2014-re fognak igazán elterjedni. Az IFA-n bemutatott 3D kamera októbertől kapható majd Magyaroszágon, egyelőre azonban nem tudni, mi lesz a kiskereskedelmi ára.

Csúcstelefonokat mutatott be a HTC

2010. szeptember 15., 17:20 Módosítva: 2010.10.27 14:21
54

A HTC vezető szerepet tölt be ma az okostelefon-piacon, a top 4-ben van – jelentette be Peter Chou, a HTC vezérigazgatója. Az utóbbi időben azt szerették volna elérni, hogy a HTC-re mint márkára tekintsenek és ezt tavaly sikerült is megvalósítani. A mérföldkő a Hero volt, a Sense rendszerrel. A Sense tulajdonképpen átalakítja az Androidot, többet ad a felhasználónak a sima operációs rendszernél.

A HTC szerdán bemutatta a Sense legújabb verzióját. John Wang marketingigazgató szerint ezzel sokkal személyre szabhatóbb lesz a telefon. Az újítások között van a megváltozott emailfelület, mely több fiókot tud egyszerre kezelni. Lett egy olyan alkalmazás is, a VIP, mely a Google Priority Inboxához hasonlít, vagyis kiválogatja a fontosabb leveleket és a kijelző tetejére helyezi.

Tovább

A 3D világa: tévé, kamera és lejátszó

2010. szeptember 8., 10:14 Módosítva: 2010.09.24 14:51
4

A Panasonic standja a 3D-ről szólt a berlini IFA elektronikai kiállításon. A cégnek az volt a célja, hogy a felhasználók ki is tudják próbálni a technológiát, ne csak nézzék az előre elkészített műsorokat. A Panasonic úgy próbálta bemutatni a működést, hogy a főszínpadon táncolókat 3D kamerával vették fel, majd ezt azonnal meg is lehetett nézni a kiállított 3D tévéken is – persze szemüveggel. Az egyik sarokban pedig saját magukat tudták felvenni a látogatók a 3D kamerákkal, és ezt meg is nézhették.

A standon 3D lcd- és plazmatévék tucatjait állították ki, 19 inchtől 152 inchig mindenféle méretben és vastagságban láttunk tévéket. Persze túlsúlyban voltak a 3D televíziók, de a hagyományos, full hd tévéket is bemutatták, például a Viera modelleket. Kiállítottak egy 152 centiméteres plazmatévét, mely egy panelből áll, így szerepel a világ legnagyobb egy panelből álló plazmatévéje versenyben.

Zene a sisakban

2010. szeptember 7., 15:30 Módosítva: 2010.09.07 15:30
8

A biciklivel vagy motorral közlekedők egyik legnagyobb bánata, hogy nem tudnak zenét hallgatni menet közben. Illetve tudnak, csak nem biztonságos, hiszen nem hallják a környező zajokat - dudát, figyelmeztetést, szirénát. Erre fejlesztett ki egy megoldást egy német cég, a találmányt pedig be is mutatta a berlini elektronikai kiállításon, az IFA-n.

A Tunebug egy apró, 5x5 centiméteres kütyüvel oldaná meg a biztonságos zenehallgatást. A kütyüt fel kell erősíteni a sisakra. Ezt egy tépőzáras műanyag kis kiegészítővel kell megtenni. A kütyü sisak felőli része egy hangfal, mely szorosan rásimul a sisakra.

Ezek után már csak el kell indítani a zenét az mp3-lejátszót, illetve előtte Bluetooth-al összekötni a két kütyüt. A zenét a sisakon keresztül halljuk, nem kell fülhallgató hozzá. A fülünk szabadon marad, így minden körülöttünk lévő zajra figyelni tudunk.

Az IFA-n kipróbáltam a Tunebugot, tisztán hallottam a zenét és mellette el tudtam beszélgetni a cég képviselőjével is úgy, hogy neki sem és nekem sem kellett felemelni a hangunkat. A cég képviselője szerint ez a megoldás teljesen biztonságos, a német közlekedési felügyelet engedélyezte is az így módon történő zenehallgatást.

A Tunebugnak létezik egy asztali változata is, ez méretre ugyanakkora, de jóval nehezebb mint társa. Olyan asztalra kell tenni, mely rezeg, tehát műanyag asztaloknál nem működik. Az asztali Tunebugot az asztalra téve ugyanúgy hallottuk a zenét, mintha hangfalakra kötöttük volna a zenelejátszót.

Elárasztanak az androidos tabletek

2010. szeptember 6., 19:03 Módosítva: 2010.10.01 09:41
6

A berlini IFA kiállításon a legnagyobb sorok a tabletek előtt voltak. Három androidos tabletet is bemutattak a világ legnagyobb elektronikai kiállításán, mindhármat sikerült kipróbálnunk. A következtetés: a három jó tulajdonságaiból össze tudnánk gyúrni egyet, ami tényleg jó.

Három androidos tabletet is sikerült kipróbálnunk az IFA-n, a berlini elektronikai kiállításon. Mindhárom más-más területen volt jó, de mindegyiknek voltak hibái is. A tabletek helyzetéről már többször írtunk, az egész piac akkor kezdett el felpörögni, amikor az Apple megjelent az iPaddal. Azt nevezhetjük fordulópontnak, hiszen valamennyi gyártó követni akarta az Apple sikerét.

Az elmúlt hónapokban többen is bejelentették, hogy kijönnek egy tablettel – az androidos operációs rendszer volt a legnépszerűbb a gyártók körében –, de egészen mostanáig egyet sem mutattak be. Az IFA-n három gyártó is megjelent végre a pici, hordozható gépekkel, a Samsung a Galaxy Tabbal, a Toshiba a Folio 100-zal és egy német cég, az Interpaddal. Mindháromban közös, hogy a legújabb Android, a 2.2-es fut rajtuk, a Galaxy Tab 7 inches, a Folio 100 és az Interpad 10,1 inches.

Tovább

A világ legnagyobb 3D LED tévéje

2010. szeptember 6., 16:04 Módosítva: 2010.09.06 16:04
24

Úgy tűnik, az LG a nagyságra is ráhajtott az idén, a legnagyobb 3D plazma tévé után bemutatták a legnagyobb 3D LED tévét is a berlini IFA elektronikai kiállításon. A tévének 72 inch, azaz 183 centiméter az átmérője. Nagysága ellenére gyönyörű, éles a képe.

Kipróbáltuk az Acer e-könyv-olvasóját

2010. szeptember 6., 14:47 Módosítva: 2010.10.25 13:16
18

Az IFA-n mutatta be az Acer régóta ígért e-könyv-olvasóját, a LumiReadet. Az olvasó kijelzője hat inches, fehér és erősen hasonlít az előző Kindle generációk modelljeire. A LumiRead kijelzője hat inches, e-Inkes olvasó, 250 gramm, 2 GB a tárhelye, ami azt jelenti, hogy nagyjából 1500 könyvet tudunk rámásolni. Van benne sd-kártya-olvasó is, így bővíthető a belső memóriája. A pdf, epub, txt, thml, mobi, rtrf, doc formátumokat ismeri.

Mi is ki tudtuk próbálni az olvasót, kellemes kézbe fogni, nagyságra pont megfelelő, a qwerty billentyűzet sem teszi túlzottan hosszúvá. Könnyű az olvasó, a billentyűzeteken is kényelmesen lehet gépelni. A lapozással sincsen gond, egészen gyorsan vált a következő oldalra, de érezhetőbben lassan a Kindle-nél.

A LumiReadnek két változata lesz, az októbertől kapható olcsóbbik 199 euróba kerül, a novembertől kapható wifis 249 euróba.

A világ legnagyobb 3D plazmatévéjét mutatták be Berlinben

2010. szeptember 3., 16:30 Módosítva: 2010.09.06 12:22

Az LG kiállította a berlini IFA-n a világ legnagyobb, 180 inches plazma 3D tévéjét. A tévé összesen kilenc (3x3) panelből áll. Különlegessége a tévének, hogy a kerete csak 1,5 milliméteres, ami azt jelenti, hogy a két képernyő között alig három milliméteres fekete csík látható, így kevésbé zavarja a szemet, mint az eddigi több tévéből összerakott hatalmas kivetítők. Két dimenziós és három dimenziós képet is lehet nézni rajta.

Az LG egyelőre még teszteli a technológiát, jövőre lesz majd megvásárolható. Igaz, nem mindenki számára. Elsősorban cégeknek tervezik árusítani. A paneltek száma tetszőlegesen változtatható, így akár 4x4-es vagy 5x5-ös tévéóriást is lehet építeni.

3D kamera a mobilban

2010. szeptember 3., 11:47 Módosítva: 2010.09.03 11:52
29

Egy teljesen új technológiával kísérletezik a Sharp, a cég olyan kamerát fejlesztett ki, mellyel 3D-ben lehet fényképezni és mindezt a mobilon meg is lehet nézni 3D-ben – szemüveg nélkül. Maga a fényképezőgép két képből állítja össze a 3D-s képet, így két mini kamerából áll a nagy kamera.

A Sharp munkatársainak elmondása szerint az egyik legnagyobb kihívás a kamera méretének és súlyának a lecsökkentése volt. A mobil kijelzője 3,8 inches (9,7 centiméter). A 3D kamerás mobilok tömeggyártását már az idén elkezdték.

Galaxy Tab, a nagyra nőtt andoridos mobil

2010. szeptember 2., 21:55 Módosítva: 2010.09.07 10:55
32

Alig fél órával a bemutató után a kezünkbe fogtuk a Samsung andoridos tabletjét, a Galaxy Tabot. Az alig hét inches érintőkijelzős tablet nagyobb mint egy mobil, kisebb mint egy netbook, tudásában azonban inkább a netbookokkal vetekszik.

A Samsung ma bemutatta első andoridos tabletjét, a Galaxy Tabot. A tablet pont félúton van az érintőkijelzős okostelefonok és a netbookok között. Hogy értsük, ez mit jelent, nézzük a Galaxy Tab néhány jellemzőjét.

Tableteket már nagyon régóta próbálnak piacra dobni. A pici, érintőkijelzős, billentyűzet nélküli számítógépek piaca azonban nem igazán tudott beindulni. Egészen addig, míg az Apple idén tavasszal be nem mutatta az iPadot. Egy hónap alatt hirtelen egymillió iPad fogyott el, ami elgondolkodtatta a konkurens gyártókat.

Tovább

Olcsó androidos mobil a Huaweitől

2010. szeptember 2., 17:28 Módosítva: 2010.09.06 15:28

A Huawei az IFA-n bejelentette új okostelefonját, az IDEOS-t. Az elérhető áron kínált készüléken a legújabb Android 2.2-es operációs rendszer fut, és a készülék piactól függően 100 és 200 dollár közötti áron kerül forgalomba. Az IDEOS-t Európa, Ázsia, Észak- és Latin-Amerika számos országában vezetik be.

Az IDEOS kettős, WCDMA és WiFi hálózati támogatást nyújt 7.2Mb/s letöltési sebességgel, illetve számos szélessávú szolgáltatást biztosít. A készülék WiFi routerként is funkcionálhat, egy időben akár nyolc eszközt képes kiszolgálni.

Az IDEOS fekete, sárga, kék és bíbor színű hátlappal kerül piacra.

Tabletekről és 3D tévékről szól az idei IFA

2010. szeptember 2., 14:18 Módosítva: 2010.09.06 10:57

A világ legnagyobb elektronikai kiállítása leginkább az androidos tabletekről fog szólni, legalábbis az előzetes hírekből ez derül ki. Mi is ott leszünk a berlini IFA-n és beszámolunk a legújabb kütyükről.

Szeptember 3-án nyílik meg a világ legnagyobb elektronikai kiállítása, de a legtöbb cég már előző nap tart sajtótájékoztatót, ahol bemutatja legújabb termékeit. Az idei IFA pedig az androidos tabletekről és a 3D tévékről szól.

Kezdjük a tabletekkel. A piacnak a kezdőlökést az iPad megjelenése, illetve elképesztő sikere adta, megjelenése után egy hónappal már egymillió eladott példánynál jártak. A többi gyártó is ki akarta venni a részét az egyre nagyobb hájpból, és egymás után jelentették be, hogy ők is piacra dobnak egy-egy tabletet. Már csak az operációs rendszert kellett megtalálni hozzá, és a Google mobilokra írt oprendszere, az Android kapóra is jött.

Tovább

Rovatok