Index Vakbarát Hírportál

Izgalmas hardverek, sok folytatás lesz az E3-on

2010. június 10., csütörtök 22:43

Az E3 a legfontosabb játékipari rendezvények egyike, ami tavaly óta újra régi fényében tündököl. Idén hardverfronton várhatók izgalmas újdonságok, a bemutatott játékok többnyire régi nagy nevek folytatásai lesznek. Legalábbis előre ennyit tudni, de a pletykák alapján lehetnek még nagy meglepetések.

Az Electronic Entertainment Expót (E3) 1995-ben rendezték meg először, és rögtön a játékipar egyik legjelentősebb rendezvénye lett: ezen mutatkozott be a Sony az amerikai konzolpiac új szereplőjeként az első PlayStationnel. Az E3 a következő években minden alkalommal több tízezer látogatót vonzott, egészen a 2000-es évek közepéig, amikorra összeszedte a szórakoztatóelektronikai vásárok szokásos nyavalyáit: egyre nagyobb költségek, egyre drágább bérleti díjak a kiállítóknak, egyre több show a valódi lényeg, a játékok helyett.

Ennek eredményeként a kiadók elkezdtek távol maradni az E3-tól és saját show-kat tartani – ezt az E3 is megérezte. 2005-ben még 70 ezren látogattak a Los Angeles Convention Centerbe, de 2006-ban már csak 60 ezren, és ebben az évben több nagyobb kiállító is bejelentette, hogy a következő E3-on már nem lesz jelen.

Csökkentett üzemmód

A szervező Entertainment Software Association (ESA) ezek után magába szállt, és a következő két évben, 2007-ben és 2008-ban nem E3-at, hanem E3 Media and Business Summitot rendezett csillogó külsőségek és booth babe-ek (a standoknál álló csinos hoszteszlányok) nélkül. Ezek szigorúan showmentes, bensőséges találkozók voltak, ahol a játékipar legfontosabb szereplői smúzolhattak – és tényleg csak a legfontosabbak, mert 2007-ben csak háromezer, 2008-ban pedig négyezer látogatója volt a csökkentett üzemmódú E3-nak (magyar újságíró ezekben az években nem is nagyon juthatott ki az eseményre).

Ez a koncepció azonban nem működött, csodák csodájára kiderül, hogy egy ennyire takaréklángra vett show-val a sajtó is sokkal kevesebbet foglalkozik. Ezért tavaly megint a régi E3-akat idéző rendezvényt tartottak, de kicsit felnőttebb módon. Kevesebb showelem (azért a booth babe-ek visszatértek), szigorúbb szűrők a regisztrációknál, több „bcd” bemutató (behind closed doors, azaz zárt ajtók mögött, csak a kiválasztott médiumoknak tartott játékbemutatók).

Ez a koncepció bejöhetett az ESA-nak (tavaly 41 ezer látogató volt az E3-on), mert idén is hasonlóan visszafogott, de azért kellően nagy showt rendez, ahol a piac összes fontosabb szereplője ott lesz. Idén az Index is kijut Los Angelesbe és minden nap jelentkezünk a helyszínről. Addig is érdemes átfutni, mire lehet számítani és melyek az előzetes pletykák.

Izgalmas hardverek, ismerős játékok

Mindhárom nagy konzolgyártó jelentkezik valamilyen új hardverrel. A legizgalmasabb a Microsoft szenzorokkal telepakolt kütyüje, a Project Natal munkacímű rendszer. Ez egy apró kis doboz, ami figyeli a játékos mozgását és hangját, így a játékosnak nem kell kontrollert használnia. A szakmában mindenki elismeri, hogy nagy lehetőségek rejlenek a kütyüben (főleg, ha a mozgásfigyelés mellett arc- és beszédfelismerő szoftverekkel is kombinálják), de elég nagy a bizonytalanság azt illetően, hogy milyen játékok lesznek a rendszerre, és főleg hogy melyek jelennek már az idei karácsonyi szezonban. Vasárnap hivatalosak vagyunk egy exkluzív bemutatóra, ott talán ez is kiderül.

A Sony a PS3 új mozgásérzékelős kontrollerét, a Move-ot mutatja majd be, amivel elsősorban a Nintendo Wii babérjaira tör. És ha már a Nintendonál tartunk: a cégtől az új kézikonzol, a 3D kijelzős 3DS bemutatását várja mindenki, meg a Wii kontrollerét kiegészítő Vitality Sensort, ami a játékos pulzusát figyeli.

A Project Natal bemutatója a tavalyi E3-on

Persze a három nagy cég hagyományos játékokkal is készül. A Microsoftnál folytatások a húzónevek: Peter Molyneux szerepjátékának harmadik része, a Fable III, a Gears of War 3 című first person shooter (fps, belsőnézetes 3D lövöldözős játék), illetve a Halo széria új része, a Halo: Reach. A Nintendónál két patinás brand új Wii-s inkarnációja, a Metroid Other M és a Zelda Wii várható. A Sony még több játékot hoz majd a show-ra, többnyire folytatásokat. Lesz új PSP-s God of War, Ghost of Sparta alcímmel, megtudjuk, mikor jön a Gran Turismo 5 című autóverseny, és ha minden igaz, a Killzone 3 című akciójátékot és a cuki ügyességi játék LittleBigPlanet 2-t is megnézhetjük.

A nagy játékkiadók szintén a sikeres nevekről húznak le újabb bőrt, kevés ismeretlen név várható a show-n. Az Activisionnél a Guitar Hero: Warriors of Rock) és a Call of Duty: Black Ops uralja majd a terepet, a Ubisoftnál pedig az új Assassin’s Creed (AC: Brotherhood) és a sokadik Tom Clancy-játékok (Ghost Recon: Future Soldier, HAWX 2), illetve a Driver című autószimulátor visszatérése. Az Electronic Arts a szokáksos sportjátékai mellett a Rock Band 3-mal, a Crysis 2 című fps-sel és a Dead Space 2-vel érkezik, de a fontosabb nevek között kell említeni az új Medal of Honort is. Illetve a cégtől várható pár eredeti, nem folytatás játék is, mindenekelőtt az APB című, utcai bandaharcokat feldolgozó online szerepjáték és egy figyelemreméltó fps, a Bulletstorm.

A Rage trailere

A Bethesdánál erős lesz a felhozatal a posztapokaliptikus szerepjáték-széria, a Fallout új részével (New Vegas), a Doomot és a Quake-et alkotó id Software új fps-ével, a Rage-dzsel, illetve egy másik formabontó lövöldözős játékkal, a Brinkkel. A Konaminál az akciójáték-sorozat Metal Gear Solid új része (MGS: Rising) lesz a húzónév, a 2K Games-nél pedig a Mafia II és a Civilization V. Érdekes lehet még Warren Spector fejlesztőlegenda Disney-játéka, az Epic Mickey, a LucasArtsnál pedig a szokásos, illetve korábban már bemutatott Star Wars játékok (Lego SW III, SW: The Old Republic, Force Unleashed II) mellett a kilencvenes évek remek kalandjátéka, a Monkey Island 2 felújított változata is megtekinthető lesz.

A Namcónál egy futurisztikus akciójáték, az Enslaved ígérkezik érdekesnek, a Segánál a hardcore stratégiai játék Total War: Shogun 2, a Square Enixnél pedig az új Deus Ex játék (DE: Human Revolution) és Lara Croft visszatérése (Lara Croft and the Guardian of Light). A Half-Life játékokat és a Steam közösségi játékrendszert fejlesztő Valve-nál biztosan ott lesz az utóbbi idők legjobb logikai játéka, a Portal második része, a Warnernél pedig a szokásos filmes játékok Batmannel, legóból készült Harry Potterrel és a Gyűrűk Ura szereplőivel.

Még a pletykák is folytatások

Mint az látható, a játékfelhozatal nem túl izgalmas, amennyiben kevés az eredeti cím – de mint minden évben, biztosan idén is lesznek meglepetések, új bejelentések. Ezekből sokszor az expo nagy durranásai lesznek, soha nem lehet előre tudni, mi fogja „ellopni a show-t”.

A Beyond Good & Evil 2 2008-as teasere

Találgatások, mindenféle hivatalos megerősítést nélkülöző pletykák persze vannak. Az elmúlt hetekben fel-felbukkant például a Bioshock 3, a Modern Warfare 3, a Metal Gear Solid 5, és a Resident Evil 6 neve is, csak hogy újabb folytatásokat említsünk. De többen tudni vélik azt is, hogy a Bethesda egy új Elder Scrolls szerepjátékot is bemutat majd (az előző kettő, a Morrowind és az Oblivion nagyon jó volt), a Valve-nél pedig sokan a Half-Life 3-at várják (valószínűleg hiába).

Nemrég a Ubisoft tájáról olyan hírek érkeztek, hogy lelőtték az előző Xbox-generáció egyik legjobb akció-kalandjátéka, a Beyond Good and Evil második részének fejlesztését – egy pletyka szerint ez csak marketinghúzás, hogy még nagyobbat robbanjon az E3-on a játék.

Hardverfronton a legvadabb pletyka, hogy a Sony bemutatja új kézikonzolját, a PSP 2-t, de erre szinte biztosan nem kerül még sor. A másik Sony-pletyka, hogy a Last Guardian című, logikai elemekkel telepakolt kalandnak lesz kipróbálható változata az E3-on – ha ez bejön, könnyen a show játéka lehet. Már ha nem villant nagyot a Devil May Cry 5 és a GTA V – ugyanis ezek is ott vannak a visszatérő pletykák között.

A végére hagytuk személyes kedvencünket, a feltámadó Syndicate-et. A Syndicate a kilencvenes évek egyik legjobb stratégiai játéka volt Peter Molyneux-től, és néhány éve felröppent a pletyka, hogy az EA újraéleszti a brandet – állítólag az E3-on be is mutatják. Úgy legyen.

Rovatok