Index Vakbarát Hírportál

Iphone vagy Samsung? Huawei vagy Xiaomi?

2018. december 10., hétfő 12:53

Átnéztük az idei teszteket, és megalkottuk 2018. legjobb mobiljainak toplistáját. Végtelennek tűnő lomha évek után most éreztük azt újra, hogy felpörögtek a nagy gyártók, és megpróbáltak valami tényleg hasznosat alkotni.

Huawei

Ha úgy osztunk elismeréseket, ahogyan azt a Forma-1-ben teszik, akkor a konstruktőrök versenyét a Huawei nyeri. A kínai társaság elszántan ostromolja az Apple második helyét a legtöbb készüléket eladó cégek versenyében, és bejelentette, hogy addig nem is áll meg, amíg a Samsungot le nem taszítja a dobogó tetejéről. Persze a cég jövőjét eléggé beárnyékolja az egyre súlyosabb botrány, amibe éppen most kavarodnak bele, és ami ott tart, hogy Kanadában letartóztatták a vállalat pénzügyi vezetőjét.

A gyártó idén mindenesetre gyorsabb fokozatba kapcsolt, és már márciusban nagyot dobbantott a P20 Pro mobil remek kamerájával, amely a képstabilizátor okos vezérlésének hála kevés fényben is kiváló képeket készít, a 40 megapixeles szenzor pedig rengeteg részletet rögzít.

Erre tett rá októberben egy lapáttal, mit lapáttal, egy púpozott talicskával a Mate 20 Pro, amelyben még jobban feltuningolták a tripla kamerarendszert, és kiegészítették az előlapon egy 3D arcfelismerő kamerával. A hátlapi lencsék négyzetbe rendezésével a Mate 20 Pro magabiztos és könnyen felismerhető formát kapott, és a hátrafelé ívelt gyönyörű OLED kijelző, valamint az abba beleépített ujjlenyomat-szenzor már tényleg csak csokireszelék a torta habján.

A Huawei Mate 20 Pro előnyei

Hátránya

Aktuális ára (november végén): 290-330 ezer forint

Tesztünk a Huawei Mate 20 Pro mobilról.

Samsung Galaxy Note 9

A legjobb mobil címét viszont a Samsung Galaxy Note 9 viheti el. A dél-koreaiak mindent tudó gépe telefonként is kiforrott eszközöket ad a kezünkbe, és ezen felül hordozható számítógépként is működik, fél terabájtos beépített tárhellyel, ami mindenre elég. A tollat hasznosabbá tették a beépített bluetooth kapcsolattal, működik távirányítóként, és a Note 9 így ismeri a toll dőlésszögét, profibban lehet vele rajzolni.

Előnyei

Hátránya

Aktuális ára: 225-290 ezer forint

Tesztünk a Samsung Galaxy Note 9-ről

Extra teszt a Note 9 Dex módjáról

Apple iPhone XR

Az Apple a saját csúcskategóriájában is jókat alkot, de az XS-ek csak azt hozzák, amit amúgy is elvár tőlük az ember. A maximumot. Sokkal izgalmasabb a legolcsóbb új csúcsmodell, az XR. Ennek a hátlapon egyetlen kamerája van, szemben az XS-ek dupla szenzorával, ám ez is megkapta a szupererős A12 Bionic processzort. Villámgyorsan pörög rajta az iOS 12 és minden más applikáció is, és pont jó méretű a kijelzője. Az arcfelismerése nagyon pontos, és olyan gyors, hogy egy pillanat gondolkodási időt sem hagy nekünk, máris bent vagyunk a főmenüben. Jó az lcd kijelző mérete - ez is tepsi, de mégsem olyan nagy, mint az XS Max.

Előnyei

Hátránya

Aktuális ára: 300-360 ezer forint

Tesztünk az iPhone XR-ről

CAT S61

Ez az iPhone tökéletes ellentéte, a digitalizálódó ipar egy kis alappillére, vagy legalább támasza. A CAT mobiljában olyan extrákat találunk, amik tényleg hasznosak, a kétkezi munkavégzést segítik, és nem olyan csilivili eszközöket, amelyekkel elüthetjük az időt, amikor nagyon unatkozunk a semmittevéstől. Van benne hőkamera, lézeres távolságmérő, ellenőrzi a levegő minőségét, és olyan masszív a teste, hogy akár dobálhatnánk is, bírja az esést. Oké, csak egy bizonyos határig, és nem is érdemes direkt ezzel kísérletezni.

Előnyei

Hátránya:

Aktuális ára: 240-280 ezer forint

Tesztünk a CAT S61-ről

HTC U12

A tajvaniak tele vannak meglepetéssel. Tavaly egy nagy zsák pénzért lepasszolták a mobilfejlesztő részlegüket a Google-nek, idén azonban még piacra dobták a minden jóval megpakolt U12-es modellt, amelyben 2018 egyik legjobb kamerája dolgozik. Sőt, minden hardverből a legjobbat vagy legnagyobbat tették bele, a kijelzője hatalmas és nagy felbontású, a hangja erős, wifin és mobilneten gyors. Valamiért mégsem kapkodják le a boltok polcairól.

Előnye

Hátránya

Aktuális ára: 180-260 ezer forint

Tesztünk a HTC U12 Plusról

B oldal

Az idén tesztelt mobilok közül említésre méltók még a Xiaomi készülékei, amelyből sokkal több van, mint amennyit lenne kapacitásunk kipróbálni. Nálunk a Redmi 5 és a Mi Mix 2S járt. Az utóbbival együtt teszteltük a Oneplus 6-ot, ami idén a leggyorsabb mobil volt, amíg meg nem érkezett a Oneplus 6T. A Sony kínálata idén (is) zavarba hozott minket, mert félévente kijönnek egy új csúcsmobillal, ami az előző típus értékét igen hamar erodálja. De mondjuk a fényképezésben egyre jobbak, és a kijelzőjük is csúcs.

Kizárólag a gombok rajongóinak ajánlható a Blackberry Key2, amelynek még a leghagyományosabb alkatrészét, a mechanikus billentyűzetét is sikerült ügyesen továbbfejleszteni. A Nokia is láthatóan összeszedte magát, a középkategóriában elég jónak tartottuk a 7 Plus modelljét, és azóta kijött a frissített 7.1-es verzió is, a vevők véleményét megosztó bevágásos kijelzővel. Az Asus elsőként rajtolt rá az iPhone X lemásolására, még a tavaszi mobilkongresszuson, de a boltokba csakkésőbb jutott el a Zenfone 5, egy erős középkategóriás kihívó.

Persze a mobilok piaca már stagnál, és ha a korábbi években jól választottunk, akkor még nem érdemes újra cserélni a régit. Akkor azán jöhetnek az okosórák, az iPadek és méregdrága laptopok, amíg a pénztárcánk bírja.

 

Rovatok