Index Vakbarát Hírportál

Ebből kiderül, hogy milyen súlyos lesz a koronavírus-fertőzés

2021. május 23., vasárnap 08:41 | aznap frissítve

Egy új kutatásban sikerült identifikálni néhány olyan gént, amely befolyásolhatja a koronavírus-fertőzések lefolyását. Arra vonatkozóan, hogy a genetika kapcsolatban van-e a koronavírus-fertőzéssel, már korábban is voltak kutatások.

A kanadai tudósok által végzett új kutatás most szintén arra utal, hogy ez a kapcsolat létezik. A tudósok 5000 ember genetikai adatait vetették össze, és arra jutottak, hogy 

elsősorban azok a gének játszhatnak szerepet a fertőzésben, amelyek az emberek vércsoportját meghatározzák. 

„Azonosítottunk néhány olyan gént, amelynek köze lehet a koronavírus-fertőzéshez” – mondta Dr. Ana Hernandez Cordero, a British Columbia Egyetem kutatója.

Állítása szerint a vizsgálat alatt ok-okozati összefüggést találtak a vírus és néhány génvariáns (SLC6A20, ERMP1, FCER1G, CA11) közt. Ezek közül egyébként az ERMP1-et már korábban is összefüggésbe hozták az asztmával, a CA11-ről pedig eddig is feltételezték, hogy a diabéteszben szenvedők számára teheti súlyosabbá a koronavírust. 

A kutató azt is elmondta, hogy van még néhány olyan génvariáns (IL10RB, IFNAR2, OAS1), amely a feltételezéseik szerint kapcsolatban állhat a súlyos megbetegedésekkel, bár ezekre vonatkozóan egyelőre még nincs bizonyítékuk. „Ezeknek a génvariánsoknak az immunválaszban való szerepéből arra lehet következtetni, hogy a koronavírussal is összefüggésbe kerülhetnek, ezért érdemes lesz őket alaposabban is megvizsgálni” – mondta a kutató.

Korábban egyébként már több kutatás is vizsgálta azt, hogy a vércsoport és a fertőzés közt lehet-e összefüggés. Ebből az látszódik kirajzolódni, hogy a 0-s vércsoportúak valamivel ellenállóbbak lehetnek a vírussal szemben, miközben az A- és AB- vércsoportúak jobban ki vannak téve a veszélynek. A vércsoportokról Szlávik János infektológus főorvos is beszélt már, de ő hangsúlyozta, hogy ha van is némi különbség e tekintetben, valószínűleg nem annyira jelentős, hogy bárki is biztonságban vagy nagy veszélyben érezze magát.

A génekkel kapcsolatban pedig az is felmerült már, hogy a neandervölgyiektől örököltek is enyhíthetik a fertőzést. 

Rovatok