Index Vakbarát Hírportál

Támadt egy kis gondja az űrvécével az amatőr űrhajósoknak

2021. szeptember 21., kedd 19:20

Három napot töltött az űrben az első teljesen amatőr misszió legénysége szeptember 15. és 18. között. A repülés és a landolás is sikeresen telt, a Föld körül keringve a legénység orvosi kísérleteket végzett, s még ukulelézett is. Azonban, mint az utólag kiderült, nem minden volt rendben a Crew Dragon kapszulába szerelt vécével.

Benji Reed, a SpaceX emberes repülésekért felelős vezetője nyilatkozta, a legénységnek némi problémája akadt az űrhajóba szerelt mellékhelyiséggel, amelyet szerencsére sikerült távolról javítani. Reed nem pontosította, hogy mit takart a probléma, annyit tudni, hogy a vécébe kerülő ürüléket és a vizeletet összegyűjtő szívóventilátort kellett javítani.

Bár elvileg öt napot is keringhetne bolygó körüli pályán a Crew Dragon, az űrkapszulát eddig csak olyan missziókra használták, melyben a legénység a Föld és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) között repült vele, az út pedig nem tartott tovább 24 óránál. Ezzel szemben az Inspiration4 három napot töltött az űrben, ami korábban élesben nem tapasztalt terhelést jelentett a berendezéseknek is.

Az, hogy a Földet elhagyva miként végzik el kis- vagy nagydolgukat az űrhajósok, évek-évtizedek óta megoldandó probléma, s az űrt megjártak szerint ez a nekik másodszor legtöbbször feltett kérdés. (Az első az, hogy lehet-e szexelni az űrben?) Az űrséták során a szkafanderekben továbbra is felnőtt méretű pelenkákat használnak, míg az ISS, az egykori űrsiklók, illetve a SpaceX Dragon űrhajói is erős légáramlást és tartályokat alkalmazó mellékhelyiségeket kaptak, melyek szó szerint összeszívják, amit az ember magából kiad.

Ahogy az Thomas Pesquet, az ESA francia űrhajósa által készített fotón jól látható, a Crew Dragonban a vécé szemben az ülésekkel az orrkúpban van. Ha az űrhajó a Földön áll, akkor technikailag a plafonra kellene menni, ha menni kell. Az Inspiration4 videós bejelentkezése során a küldetés legfiatalabb tagja, Hayley Arceneaux meg is jegyezte ezt, nevetve hozzátéve: „annyira nem zavaró, mert a világűrben nincs tótágas”. Az asztronauták privát szférájáról a mellékhelyiség használata közben egy elhúzható függöny gondoskodik.

Mivel az Inspiration4 által használt Dragon kapszula nem csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz, így az orrkúp elején található dokkoló rész helyére egy üvegkupola került. Mielőtt azonban valaki arra gondolna, a legénység a Föld görbületében ámuldozva használhatta a mellékhelyiséget, ahogy arra az Inspiration4 parancsnoka korábban utalt egy interjú során, Benji Reed el kell, hogy szomorítsa. Az üvegkupolát védő külső burkolati elemnek zárt állapotban kellett lennie ahhoz, hogy a vécét használhassák az űrhajósok.

Arról, hogy az Inspiration4-en a szívó ventilátornak pontosan milyen baja volt, sem a SpaceX, sem a legénység nem beszélt. Szerencsére semmilyen egészségügyi vagy más jellegű problémát nem okozott a hibás toalett.

(Borítókép: Az Inspiration4 legénysége, balról jobbra: Jared Isaacman, Haley Arceneaux, Sian Proctor és Chris Sembroski. Fotó: Inspiration4 / Reuters)

Rovatok