1 Index - Tudomány - Eddig ismeretlen kórokozók belégzésére figyelmeztet a Semmelweis Egyetem

Index Vakbarát Hírportál

Eddig ismeretlen kórokozók belégzésére figyelmeztet a Semmelweis Egyetem

2022. augusztus 24., szerda 14:17

Az éghajlatváltozás hatására új, a szervezet számára eddig ismeretlen allergének és kórokozók jelennek meg, amelyek az egészséges légző- és keringési rendszert is károsíthatják – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója.

Müller Veronika szerint a magasabb porkoncentráció hosszabb távon önmagában is káros, a több, porral utazó kórokozóval szemben egyelőre nincs védettség.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója kifejtette:

aki egészséges, rendszerint torokkaparásról, köhögésről, az allergiások meglévő panaszaik romlásáról számolnak be.

Krónikus tüdőbetegség is kialakulhat

A tüdő sokat kibír, a légzőrendszer a 2,5 mikronnál nagyobb méretű részecskék zömét kiszűri. Azonban huzamosabb kitettség és a 2,5 mikron alatti (PM2,5) koncentráció növekedése, amit a Magyarországon is már több alkalommal megjelenő szaharai porvihar hatására tapasztalhattunk, hosszú távon krónikus tüdőbetegség kialakulásához vezethet – számolt be az MTI.

Vizsgálatok szerint azokon a napokon, amikor a szaharai pornapok miatt a koncentráció nagymértékű növekedését észlelték, a kórházba kerülés kockázata nőtt a tüdőbetegeknél.

Hasonlóképp az erdőtüzek hatására megemelkedett PM2,5 részecskekoncentráció rontotta az asztmás betegek tüneteit, akik szintén gyakrabban szorultak kórházi kezelésre.

A porkoncentráció emelkedése mellett a hőhullámok is hatással vannak a légzőrendszerre. Az ismert tüdőbetegek körében a külső hőmérséklet jelentős emelkedése ronthatja a betegség tüneteit, kórházba is kerülhetnek.

A szakemberek tanácsai

A szakemberek szerint ilyenkor javasolt a déli órákban kerülni a szabadban tartózkodást. Ha ez nem megoldható, a megfelelő folyadékbevitel és a tüdőbetegek számára előírt inhalációs terápia rendszeres alkalmazása elengedhetetlen.

Erdélyi Tamás tüdőgyógyászszakorvos-jelölt szerint fontos odafigyelni, mert ugyan nem mindenki érzi a por akut hatásait, hosszú távon a porterhelés a légutak érintettsége mellett tüdőszöveti betegségekhez is vezethet, melyek évek során a tüdő fibrotikus átalakulásán keresztül is csökkenthetik a tüdő funkcióját és kapacitását.

A klímaváltozás egy további hozadéka az adott régióban nem honos kártevők, betegségek megjelenése. A széllel továbbított por is hordozhat az egészségre káros anyagokat. A gombaspórák, baktériumok és vírusok megtapadnak a poron, és a tüdőbe jutva gyulladást, allergiás reakciót vagy fertőzést okozhatnak. Felbukkanásuk az időjárási szélsőségek, például porviharok számával párhuzamosan nő, és földrajzi eredetüktől függően a szervezet teljesen új egészségügyi kihívásokkal találkozhat.

(Borítókép: A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika épülete a VIII. kerület, Tömő utca 25–29.-ben. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok