Index Vakbarát Hírportál

Apáról fiúra száll a dohányzás káros hatása

2022. szeptember 15., csütörtök 11:18

A gyermekeknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma, ha apjuk felnőttkorában dohányfüstnek volt kitéve – derült ki egy új tanulmányból. A nemzetközi kutatócsoport szerint pedig még nagyobb a kockázata annak, hogy a gyakori tüdőbetegségben szenvednek, ha az apjuk maga is dohányos volt.

A European Respiratory Journal című szakfolyóiratban közzétett tanulmány bizonyítékot szolgáltat a „transzgenerációs hatás” meglétére, amelynek során a dohányzás károsíthatja a két generációval később születettek egészségét.

Egy ausztrál, brit és Srí Lanka-i kutatókból álló csapat megállapította, hogy az asztma kialakulásának kockázata 59 százalékkal magasabb azoknál a gyermekeknél, akiknek apja gyermekkorában passzív dohányzásnak volt kitéve, mint azoknál a gyermekeknél, akiknek az apja nem volt passzív dohányos. A kockázat még magasabb, 72 százalékos volt abban az esetben, ha az apák ki voltak téve a passzív dohányzásnak, és később maguk is dohányoztak.

A passzív dohányzás és a dohányzás együttesen a legrosszabb

Dinh Bui társszerző elmondta, eredményeik azt mutatják, hogy a dohányzás okozta károk nemcsak a dohányosokra, hanem gyermekeikre és unokáikra is hatással vannak. Szerinte a következtetéseiket figyelembe véve a férfiaknak lehetőség szerint igyekezniük kellene elkerülni a dohányzást, hogy csökkentsék annak kockázatát, hogy saját fiaik vagy utódaik egészségét károsan befolyásolják. Ez a kutatás azt mutatja, hogy a dohányzás negatív hatásai generációkon átívelhetnek – írja a Guardian.

Az a tény, hogy a ma született gyermekeknél 59 százalékkal nagyobb az asztma kialakulásának kockázata, ha az apjuk gyermekkorában passzív dohányzásnak volt kitéve, jól mutatja, hogy a dohányzás milyen jelentős hatással van mások egészségére.

Az eredmények a kutatók által az ausztráliai Tasmanian Longitudinal Health Study (hosszú távú egészségügyi tanulmány) keretében gyűjtött, 1689 apa és utódaik egészségére vonatkozó részletes adatok elemzésén alapulnak. A tanulmány szerint ha a fiúk 15 éves koruk előtt passzívan ki vannak téve szüleik dohányfüstjének, utódaiknál megnő a nem allergiás gyermekkori asztma kockázata, de az allergiás asztmáé nem. Az apai füstexpozíció 15 éves kor előtt a nem allergiás asztma egyik fő kockázati tényezője.

(Borítókép:  Ian Waldie / Getty Images)

Rovatok